27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Giriş: 01.11.2023 12:10 | Son Güncelleme: 01.11.2023 12:50

İstanbul Boğazı'ndaki tarihi resmigeçidin detayları ortaya çıktı

Türk donanmasının tarihinin en büyük töreninde gemiler İstanbul Boğazı'ndaki geçişlerini Nizam Cumhuriyet adı verilen törene özgü düzende gerçekleştirdi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu "Bu denli zorlu bir faaliyeti dünyada çok az ülkü gerçekleştirebilir" dedi
Kaynak: AA
İstanbul Boğazı'ndaki tarihi resmigeçidin detayları ortaya çıktı - Resim: 1


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "stratejik mesajlar içeriyor" dediği Türk donanmasının, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği tarihinin en büyük resmigeçidinin detayları ortaya çıktı. 100'üncü Yılda 100 Gemi adı verilen faaliyet kapsamındaki çalışmalara, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda yıl başında başlandı.

İstanbul Boğazı'ndaki tarihi resmigeçidin detayları ortaya çıktı - Resim: 2


Planlama emri temmuzda, uygulama emri ise eylülde verilen faaliyete yönelik Donanma Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı ile Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı unsurları hazırlıklarına başladı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından İskenderun, Mersin, Aksaz, Foça, Çanakkale, Erdek, Gölcük, Umuryeri ve Karadeniz Ereğli limanlarından intikal eden unsurlar, 28 Ekim'de Marmara Denizi'nde toplandı.

İstanbul Boğazı'ndaki tarihi resmigeçidin detayları ortaya çıktı - Resim: 3

İstanbul Boğazı'nda güney-kuzey rotasında gerçekleştirilen geçiş, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi yerli üretim TCG Anadolu rehberliğinde yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren Boğaz geçişine fırkateynler, denizaltılar, korvetler, karakol gemileri, hücumbotlar, mayın avlama gemileri, akaryakıt gemileri, amfibi çıkarma gemileri, tank çıkarma gemileri, yardımcı sınıf gemiler, karakol botları, eğitim botları, SAT botları ve atak botları katıldı.

İstanbul Boğazı'ndaki tarihi resmigeçidin detayları ortaya çıktı - Resim: 4

Bunların yanı sıra resmigeçitte, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından henüz teslim alınmayan ama bayrak çekilen Türkiye'nin ilk milli fırkateyni İstanbul ile Pirireis denizaltısı, denizde ikmal muharebe destek gemisi Derya da yer aldı.