29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.02.2023 13:49 | Son Güncelleme: 05.02.2023 21:56

İstanbul ve Ankara genelinde yarın eğitime ara verildi

İstanbul'da akşam saatlerinden itibaren etkisini artırması beklenen yağışlar nedeniyle önlemler alınıyor. Vali Yerlikaya, 17.00'den itibaren trafiğe çıkılmaması konusunda uyarıda bulunurken, yarın İstanbul ve Ankara genelinde eğitime ara verildiği de açıklandı
İstanbul ve Ankara genelinde yarın eğitime ara verildi

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden yapılan açıklamada, kentte beklenen yağışların bugün akşam saatlerinden itibaren etkisini artıracağı belirtildi. Yağışların, yarın sabah saatlerine kadar il genelinde orta kuvvette karla karışık yağmur ve kar, Avrupa Yakası ile şehrin yüksek kesimlerinde de zaman zaman kuvvetli kar şeklinde olmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, ulaşımda aksamalar, yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı, kuvvetli rüzgarla birlikte tipi şeklinde kar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısı yapıldı.

"Trafiğe çıkmayın" uyarısı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada saat 17.00'den itibaren zorunlu olunmadıkça trafiğe çıkılmaması konusunda uyardı. Yerlikaya, "14.15 itibarıyla Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzden alınan bilgilere göre İstanbul’da; Bu akşam karla karışık yağmur ve kar yağışı beklenmektedir Gerekli tedbirlerimizi aldık. Lütfen; 17.00'den itibaren zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayalım" ifadelerini kullandı.

İstanbul Valiliği, olumsuz hava koşulları nedeniyle kent genelinde yarın eğitime ara verildiğini de açıklarken, Ankara'da da okullar yarın tatil edildi.

Eğitime ara verilen iller

İstanbul ve Ankara dışında Türkiye genelinde pek çok ilde zorlu hava koşulları nedeniyle okullar tatil edildi. İşte o iller: Bitlis, Çanakkale, Muş, Bingöl, Hakkari, Malatya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Tunceli, Gaziantep, Sivas, Diyarbakır, Isparta, Bayburt, Giresun, Kayseri, Nevşehir, Konya, Ağrı, Burdur.

Motosiklet ve scooter'lara yasak

Vali Yerlikaya, beklenen yağış nedeniyle 18.00'den itibaren motosiklet, elektrikli scooter ve motokuryelerin de trafiğe çıkışının yasaklandığını duyurdu. Yerlikaya, "18.00'den itibaren ilimizde etkisini artırması beklenen fırtına, karla karışık yağmur ve kar yağışı nedeniyle; motosiklet, elektrikli scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkışlarına izin verilmeyecektir" dedi. 

THY seferlerini iptal etti

THY, İstanbul'da etkili olması beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul Havalimanı'ndan 5 ve 6 Şubat tarihlerinde toplam 238 seferini iptal etti.

Şirketin Basın Müşavirliği'den yapılan açıklamada olumsuz hava koşulları dolayısıyla İstanbul kalkışlı ve varışlı toplam 238 uçuşun iptal edildiği duyuruldu.

Sabiha Gökçen'de uçuşlar azaltılacak

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ), olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşların kademeli olarak azaltılacağını duyurdu. HEAŞ'tan yapılan açıklamada, Meteorolojik Acil Durum Komitesi kararı gereği saat 17.00'den başlayarak uçuşların yüzde 20 oranında azaltılacağı bildirildi.

Uçuşların, salı gününe kadar kademeli olarak azaltılacağı belirtilen açıklamada, "Yurt genelinde ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşlarında saat 17.00'den itibaren yüzde 20, yarın tüm gün yüzde 10, 7 Şubat'ta tüm gün yüzde 10 oranlarında uçuş azaltma yapılacaktır. Tüm yolcuların uçuşlarıyla ilgili son durumu ilgili havayolunun internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi tavsiye edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Yağış tüm Türkiye'yi etkisi altına alacak

Akdeniz, Doğu Anadolu'nun güneyi, Güneydoğu Anadolu ile Balıkesir, Bursa, Afyonkarahisar, Denizli, Konya, Karaman çevreleri ile İstanbul'un kuzeybatısı ve Kırklareli'nin doğusunda kuvvetli yağış ve yer yer yoğun kar yağışı beklenirken, yağışların başta buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar ile kar yağışı olan yerlerde yer yer tipi şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Yapılan son değerlendirmelere göre; rüzgarın sabah saatlerinden sonra Marmara’nın batısında (Trakya, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Bursa’nın kuzey ve batısı, Yalova'nın batısı) zamanla Ege’nin batısında (İzmir, Manisa, Aydın’ın batısı) kuzey yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına (60-80 km/sa), İstanbul Avrupa Yakasında yer yer tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Fırtınayla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, kar yağışı olan bölgelerde tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

 

Kaynak: AA