05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 07:56 | Son Güncelleme: 06.09.2023 15:31

İstanbul ve Kırklareli'nde sel felaketi: 7 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da dün gece Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde kuvvetli yağış etkili oldu. Sel baskınlarının yaşandığı bölgede iki kişi hayatını kaybetti. Kırklareli'nde ise hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükselirken selde kaybolan 1 kişi aranıyor
İstanbul ve Kırklareli'nde sel felaketi: 7 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'un Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. Birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi.

31 kişi yaralandı 8'inin tedavisi sürüyor

Bölgede basın açıklamasında bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, felakette toplam 31 kişinin yaralandığını bunlardan 23'ünün tedavisinin sona erdiğini ve 8'nin ise devam ettiğini aktardı.

2 bin 540 su baskını ihbarı alındı

Açıklamada, su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşların da selden kısmen etkilendiği belirtilerek, "Bu kapsamda 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 1150, belediyelere ise 2540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkanlarıyla destek vermektedir" ifadelerini kullandı.

Su baskınlarında ilk belirlemelere göre 1754 ev ve iş yeri etkilendiğini ve söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşların bulunmadığı aktarılan açıklamada "Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir" denildi. Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sağlık hizmetlerinin verilmeye devam ettiği bildirilen açıklamada, selde Başakşehir'de Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi'nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece'de Atatürk Mahallesi Engin Sokak'ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe'nin (32) hayatını kaybettiği aktarıldı.

15 bin TL yardım edilecek

Bölgedeki hasar tespit çalışmalarının başladığını aktaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya felaketten etkilenen vatandaşlara hane başına AFAD tarafından 10 bin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan 5 bin TL olmak üzere toplamda 15 bin Türk lirası yardım yapılacağını duyurdu.

İmamoğlu dün geceden görüntüleri paylaştı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu resmi X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımında dün geceki olaylarda 2 bin 173 personel ve bin 161 araçla ihbar edilen noktalara müdahale edildiğini açıklayarak konuya dair görüntüleri aktardı. 

Bir başka paylaşımında da hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet dileyen İmamoğlu, ekiplerin sabah saatlerine kadar yoğun bir uğraşla bütün noktalarda müdahale ettiğini belirterek, "Hepimize geçmiş olsun" dedi.

Hastanede su birikintileri oluştu

Başakşehir'de evlerini su basan 3 kişinin üşütme şikayetiyle Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin acil servisine başvurduğu, genel durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Öte yandan, yoğun yağış nedeniyle yağmur giderlerinin geri tepmesi sonucu hastanenin zemin ve bodrum katlarındaki belirli noktalarda su birikintileri oluştuğu belirtildi.

Durumun, acil servis, yoğun bakım ve ameliyathaneler dahil hastanedeki sağlık işleyişini etkilemediği, hastaların nakledilmesi gibi bir duruma yol açmadığı bilgisi verildi. Başakşehir'de sele kapılarak hayatını kaybeden 57 yaşındaki kadının cenazesi de bu hastanenin morguna kaldırıldı.

Dere kenarındaki gecekondu çöktü

Halkalı Cemevi'nin yakınındaki dere, yağmur nedeniyle taştı. Cemevinin cenaze bölümünü su basarken buradaki suyun tahliyesi için çalışma yapıldı. Taşma nedeniyle derenin kenarındaki gecekondu çöktü. Ayrıca, bir araç da gecekondunun bahçesine girdi.

Derenin kenarındaki 6 katlı binanın altındaki bodrumunu su bastı. İtfaiye ekipleri suyu boşaltmak için çalışma yaptı. İş makineleri sel nedeniyle meydana gelen dere yatağındaki enkazı kaldırmaya başlarken, dere kenarındaki bazı binalar da tahliye edildi. Su basan binalardaki suları tahliye çalışmaları sürerken, bazı binalarda temizlik çalışmalarına başlandı.

Mahsur kalanlar kurtarıldı

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ndeki Halkalı Gümrük Müdürlüğü yerleşkesinin sahil tarafı da taşkınlar nedeniyle su altında kaldı. Bölgedeki bir kafe ve restoranda çalışanlar ile buradaki müşterilerin ve Halkalı Gümrük Müdürlüğünde farklı noktalarda mahsur kalanlar olduğu öğrenildi. Mahsur kalanların bir kısmı, restoranın ve müdürlüğün çatısına çıktı. İtfaiye ekipleri ve bazı Gümrük Müdürlüğü çalışanlarının suda telefon ışığıyla arama yaparak mahsur kalanları kurtarmaya çalıştığı görüldü. Öte yandan itfaiyenin, yardım edilmesi yönünde sesler geldiğini duyduğu bölgelere yönelerek de aramalarını sürdürdüğü gözlendi. Polis ekipleri ise burada bekleyen kalabalığı dağılmaları yönünde uyardı.

Bu arada, itfaiye erleri çatılara çıkan ya da su birikintisinin yoğun olmadığı alanlara geçen vatandaşlarla telefonla görüştü. Ekipler, bu kişilere güvenli bölgeden ayrılmamalarını, botların alana geleceğini ve onları kurtaracaklarını söyledi. Ardından bölgeye gelen botlar aracılığıyla mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bölgede mahsur kalan çok sayıda vatandaş ile bir köpek kurtarıldı. Restoranın çatı kısmında 3 saat beklediğini söyleyen Onur Bolat, "Aşağı yukarı 70 kişiye yakındı. Şu an itibarıyla restoranda 3 sahibi var, başka kimse yok" dedi.

Sağanak başladığında arkadaşlarıyla oturduğunu belirten Ramazan Ataş, "Allah'tan çok şükür bir şey olmadan kurtulduk. Bir anda oldu her şey. Bir anda yağmur başlangıcı, daha sonra sel başlangıcı. Ne olduğunu biz de anlamadık. Ortalama 2-2,5 saattir bekliyoruz. Çatıya çıkmak zorunda kaldık çünkü yere kadar sular gelmişti. Mekana kadar girmişti sular" diye konuştu. Tır şoförü Ertan Demirkaya ise kurtarılmayan kimsenin kalmadığını ifade etti. Tırıyla yük boşaltmaya geldiğini kaydeden Demirkaya, uykuda olduğunu, yağış birden bastırınca yukarı çıktığını kaydetti.

AKOM'un açıklaması

AKOM'dan yapılan açıklamada, gün boyu Karadeniz'e kıyı ilçelerde görülen sağanak yağışın akşam saatlerinde, Sarıyer, Eyüpsultan, Arnavutköy, Başakşehir ve Çatalca'da şiddetini artırarak ani sağanak geçişleri başladığı ve yağışın 21.00 sıralarında etkisini kaybettiği belirtildi. Boğaz çevresi ve Avrupa Yakası'nda etkili olan sağanak sonucu metrekareye Arnavutköy'de 128, Beykoz'da 37, Sarıyer'de 28, Çatalca'da 21, Silivri 15 kilogram yağış düştüğü aktarılan açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 2 bin 315 personel, 1167 araç ve iş makinesiyle il genelinden alınan toplam 1920 ihbara müdahale ettiği vurgulandı.

Eyüsultan Pirinçci Mahallesi'nde bir ahırda 100'ün üzerinde büyükbaş hayvanın mahsur kaldığı ve hayvanların jandarma ile itfaiye ekiplerince kurtarıldığı bildirilen açıklamada, aralıklı yağış geçişlerinin bugün öğle saatlerine kadar bölgesel olarak etkili olmaya devam edeceği kaydedildi. Açıklamada, Başakşehir Sular Vadisi'nde selde sürüklenen 1 kadın ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak'ta bodrum kattan su baskını sonrası yabancı uyruklu bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İBB Başkanı İmamoğlu'nun gece yaptığı açıklama

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKOM'da yaptığı açıklamada, kentin kuzey bölümünde etkili olan yağışın yaklaşık 2,5-3 saatte yaklaşık 130 kiloya ulaştığını belirterek, anlık yağış yoğunluğu esnasında bir kısım ana arterlerde ve köprü geçişlerinde göllenmeler olsa da hızlı bir şekilde suyun tahliyesinin gerçekleştiğini kaydetti. Ayamama Deresi çok yüksek oranda kabarmış olsa da suyun doğal akışında aktığını söyleyen İmamoğlu, Kayaşehir Metro İstasyonu'nun göllenme ve sel suları yaşanması nedeniyle kapatıldığını belirtti.

Vali Gül, Arnavutköy'ü ziyaret etti

İstanbul Valisi Davut Gül, selden etkilenen Arnavutköy'de incelemelerde bulundu. Gül, ziyareti sırasında selden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Başakşehir'de su baskını yaşanan alanlarda incelemelerde bulunarak, sahada çalışan İBB ekiplerinden bilgi aldı. Vatandaşlarla da konuşan İmamoğlu, daha sonra olay yerinden ayrıldı. Başakşehir ve Arnavutköy'de su basan ev ve iş yerlerinde ekiplerin tahliye çalışması devam ediyor. Küçükçekmece Atatürk Mahallesi'nde bir otomobil ile İBB'ye ait İGDAŞ aracı sel nedeniyle sürüklenerek bir evin bahçesine girdi. Ekiplerin çalışması sonucu, araçlar bahçeden çıkarıldı. Bölgede, su basan evlerden tahliye çalışmaları da devam ediyor.

Kırklareli'nde kayıp 1 kişi aranıyor

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesindeki selde kaybolan 6 kişiden 5'inin cansız bedenine ulaşıldı, 1 kişiyi arama çalışması devam ediyor. AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri ve askeri birlikler, selin sürüklediği bungalov evlerin bulunduğu alanda kaybolanları aramayı sürdürüyor.

Suyun çekildiği tesisin bulunduğu alan ve çevresindeki çalışmalarda ekipler, selle gelen tomruk ve ağaçların çevresine ve altlarına bakıyor. Çok sayıda ekibin çalışma yürüttüğü alanda iş makineleri de öbeklenmiş kütük, tomruk ve ağaç birikintilerini kaldırıyor. Arama kurtarma çalışmalarına devam eden Ekipler bir kişinin daha cansız bedenine ulaştı. İğneada beldesindeki selde yaşamını yitirenlerin sayısı 5'e yükseldi. Kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde dün sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açmıştı. Yağış nedeniyle Değirmen Deresi'nden taşan suyun Demirköy ile İğneada'yı birbirine bağlayan kara yolundan akması nedeniyle bir süre yol trafiğe kapatılmış, suların çekilmesi sonrası trafik akışı yeniden başlamıştı.

Ormancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü bölgede dizili tomruklar sel suları ile sürüklenerek bungalov evlerin bulunduğu tesise ulaşmış, bu tomrukların da etkisiyle evler sürüklenmişti. Bölgeye AFAD, İl Özel İdaresi, Sahil Güvenlik, itfaiye ve UMKE ekipleri ile askeri birlikler sevk edilmişti. Ekipler tesiste kalan 12 kişiden taşkının ardından haber alınamaması üzerine arama kurtarma çalışması başlatmıştı. Ormanda mahsur kalanlardan 6'sı kurtarılmış, 2 kişinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı.

Kaynak: AA