25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.03.2022 09:28 | Son Güncelleme: 09.03.2022 13:59

İstanbul'da kar yağışı başladı

Meteoroloji'nin 5 gün sürecek kar yağışıyla ilgili uyarıları sonrası İstanbul'da alarm verildi. Beklenen yağış öğlen Silivri'de başladı, Gazitepe ve Kadıköy'de etkisini hafif şekilde gösterdi. İstanbul'da bütün eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar ara verildi
İstanbul'da kar yağışı başladı

Meteoroloji'nin uyarıları sonrası İstanbul'u alarma geçiren kar yağışı öğlen saatlerinde Silivri'de başladı. Gazitepe, Kadıköy ve Akören mahallerinde hafif şekilde etkisini gösteriyor.

Eğitime kar engeli

İstanbul için kar yağışı alarmının ardından, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya tedbirlerini açıkladı. İstanbul'da bütün eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim faaliyetlerine 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar ara verildi. İşte 5 gün sürmesi beklenen kar yağışı hakkında merak edilenler... 

 Şehir merkezinde bile 30 santimi geçecek

İstanbul’da geçtiğimiz ocak ayında hayatı felç eden soğuk hava dalgası ve kar yağışı geri dönüyor. Sibirya’dan gelecek kar fırtınasının Karadeniz üzerinden giriş yaparak Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’de etkili kar yağışına yol açacağı, kar kalınlığının kent merkezinde bile 30 santimi geçeceği uyarı yapıldı. Peş peşe gelen uyarıların ardından İstanbul Vali Ali Yerlikaya'nın başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Hasdal Yerleşkesi'nde Karla Mücadele Hazırlık Toplantısı yapıldı. Toplantıda kar yağışı ile mücadele eylem planı çıkarıldı ve alınacak bazı önlemler masaya yatırıldı. Ayrıca, çarşamba akşamı başlayacak, perşembe günü etkisini artıracak ve 30 santimetre örtü yapacak yoğun kar yağışıyla birlikte İstanbul'daki okulların perşembe ve cuma günü tatil olması toplantıda ele alındı.

TIRların şehre girişi yasaklanacak

Toplantıda İstanbul'daki kar yağışı ile ilgili açıklanacak takvimden 12 saat önce tırların İstanbul'a girişi yasaklanacak. Kar yağışının özellikle İstanbul Havalimanı- Odayeri- Başakşehir- Hadımköy başta olmak üzere Avrupa Yakası'nın kuzey kısımlarında yaşanacağı hesaba katılarak yol üzerinde bulunan benzin istasyonlarıyla temasa geçildi. Ayrıca Kızılay'la iletişim kurularak 90 tane noktaya sıcak çorba başta olmak üzere yiyecek ve içecek yardımları organize edildi. Özellikle havalimanı bölgesindeki otoyol işletmecileriyle temasa geçilerek onların da alacağı önlemler konuşuldu.

Uçak seferleri azaltılabilir

Ocak ayıdaki kar yağışında aksaklıkların yaşandığı bölgelerde bulunan AVM'lerle ve diğer sosyal tesislerle de temasa geçilerek hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için çalışmalar simülasyonlarla anlatıldı. Toplantıda ayrıca özel araçların trafiğe çıkmaması için vatandaşlara çağrı yapılacağı ayrıca Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'ndaki uçak seferlerinin azaltılması seçenekleri başta olmak üzere çok sayıda tedbir masaya yatırıldı.

'Hazırlıklar tamamlandı'

İstanbul'da yoğun kar yağışı beklendiği ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden uyarılar yapıldığını belirten Vali Yerlikaya, ''Valiliğimiz koordinasyonunda idari tedbirlerin tümü alacağız ve bu kararları şehrimizle paylaşacağız. Ulaşımın aksamadan devam edebilmesi için karla mücadele hazırlıklarımızı yaptık. Güvenlik güçlerimiz kendi bölgelerinde hazırlıklarını yaptılar" dedi.

'İdari tedbirlerimizi şehrimizle paylaşacağız'

İçişleri Bakanlığı'nın kış tedbirleri genelgesini hatırlatan Vali Yerlikaya, genelge doğrultusunda kurumlarla iş birliği içerisinde sürecin yürütüleceğini belirtti. İstanbullulara hava şartları doğrultusunda uyarıların yapılacağını vurgulayan Vali Yerlikaya, "Akıl, istişare ve bilimin ışığında, alınan tüm kararları gerek medyamız, gerekse sosyal medya aracılığıyla duyuracağız. İstişaremizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Hazırlık çalışmalarımızı yürüten kurumlarımıza teşekkür ediyorum" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından karla mücadelede alınacak tedbirler ile ilgili, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, İBB AKOM, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Kuzey Marmara Otoyol Müdürlüğü, ICA, İGA ve Sabiha Gökçen Havalimanları İşletmeleri, Kızılay temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

İl Jandarma Komutanı Tümg. Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğa. Tayfun Paşaoğlu, alınacak tedbirleri anlattılar. Toplantı yapılan değerlendirmelerin ardından tamamlandı.

Karla mücadele hazırlıklarında personel ve araç durumu

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, 473 kilometrelik sorumluluk ağı, 754 personel, 209 araç,
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 bin 23 kilometrelik sorumluluk ağı ve 465 güzergâhta; 7 bin 421 personel, Bin 584 araç ve iş makinesi;
39 ilçe Kaymakamlıklarının İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Grupları, 112 Acil Çağrı Merkezi, 1363 personel, AFAD, 78 araç, 207 personel
Jandarma; 435 tim, 2.554 personel, 660 araç;
Emniyet; 219 noktada 373 trafik ekibi, Bin 917 asayiş ekibi ve 5 bin 498 personel,
İstanbul Havalimanı, 131 özel pist aracı, 381 personel;
Sabiha Gökçen Havalimanı, 59 özel pist aracı, 67 personel
ICA (Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Kuzey Çevre Otoyolu), 91 araç, 215 personel
Kuzey Marmara Otoyolu, 61 araç ve personel;
Kızılay; 30 noktada 92 araç, 32 mobil araç, 180 personel ve 120 gönüllü ile karla mücadelede görev başında olacak.

'Okullar tatil edilebilir'

Öte yandan, edinilen bilgilere göre, Çarşamba akşamı başlayacak ve Perşembe günü etkisini artırması beklenen yoğun kar yağışıyla birlikte İstanbul'daki okulların perşembe ve cuma günü tatil olması toplantıda ele alındı.

THY bazı seferlerini iptal etti

 Türk Hava Yolları (THY), İstanbul’da 10 Mart’ta beklenen hava muhalefeti nedeniyle bazı seferlerini iptal ettiğini duyurdu. THY’nin sosyal medyadaki hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"10 Mart tarihinde beklenen hava muhalefeti nedeniyle İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları kalkışlı/varışlı bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Seferi iptal olan yolcularımız uçuş saatine kadar web sitemiz, mobil uygulamamız ve +90 850 333 0 849 numaralı çağrı merkezimiz üzerinden değişiklik veya iade işlemlerini tamamlayabilirler."