24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.11.2022 08:51 | Son Güncelleme: 04.11.2022 09:04

İzmir sabaha karşı 4,9'luk deprem ile sallandı

İzmir Buca'da saat 03.29'da 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık 7 saniye süren ve illlerden de hissedilen deprem sonrası vatandaşlar sokaklara döküldü. İlk belirlemelere göre 3 kişi panikle atlama sonucu yaralandı, bir kişi yoğun bakımda. 20 bina ve bir cami minaresinde hasar oluştu
İzmir sabaha karşı 4,9'luk deprem ile sallandı

İzmirliler 4 Kasım sabaha karşa meydana gelen deprem ile korku dolu anlar yaşadı. AFAD verilerine göre, saat 03.29'da Buca ilçesinde 4,9 büyüklüğünde sarsıntısı kaydedildi. Depremin 14,47 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Deprem nedeniyle Konak ilçesine bağlı Kubilay Mahallesi'ndeki Selahattin Oğlu Camisi'nin minaresi yıkıldı. Kentteki bazı noktalarda kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı. Ayrıca bazı binaların bacalarının yıkıldığı yönünde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarlar ulaştı. Deprem çevre illerde de hissedildi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Öncelikle geçmiş olsun. 4,9 büyüklüğünde olduğu ifade edilen Buca merkezli depremde ilimizde Konak’ta bir cami minaresi dışında hasar ve yüksekten atlama şeklinde yaralanmalar dışında herhangi bir sıkıntı olmamıştır" bilgisini verdi.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tüm itfaiye ekiplerinin devriyede olduğunu kaydederek, "Konak'ta bir camimizin minaresi yıkıldı. İlk tespitlerimize göre çok büyük bir hasar yok" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ise panik nedeniyle 31 kişinin hastanelere başvurduğunu, yaralananlardan 3'ünün halen tedavi gördüğünü, 1'inin durumunun ağır olduğunu söyledi. 

Can kaybı yok

Bakan Soylu, depremde minaresi yıkılan Selahattin Oğlu Camisi'nde yaptığı açıklamada, İzmir İktisat Kongresi'ne ilişkin görüşmeleri dolayısıyla Ankara'da bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar'ın da bulunduğu heyetle, depremin hemen ardından Ankara'dan uçakla İzmir'e geldiklerini söyledi. Depremde can kaybı olmadığını aktaran Soylu, "Hastanelere 31 vatandaşımız panik sebebiyle başvurdular. Üçü şu anda tedavi altındalar. Birisi yoğun bakımda" dedi.

"Yapı stokunun bir an önce değişmesi lazım"

İzmir'deki yapı stokuna işaret eden Soylu, "Bu yapı stokunun bir an önce değişmesi lazım. Çünkü Allah muhafaza eğer böyle bir yapı stokunda İzmir'de beklenen bir depremle karşılaşırsak anlaşılıyor ki daha sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalabiliriz. 4,9 deprem hasar ölçüsünü değerlendirdik ama tabii 6'lık, 7'lik, 6,9'luk, 7,9'luk bir depremde bize daha büyük bir içimizi acıtacak ve ülkemizi üzecek sorunlar ve maliyetler oluşturabilir. O açıdan burada yapı stokunu gördükten sonra, bir kez daha oturup İzmir hakkında hep beraber bir değerlendirme yapmak gerektiği kanaatindeyiz" dedi. 

İzmirlilere geçmiş olsun mesajını ileten Soylu, "Yaklaşık 20 kadar binada çatlak var, birtakım hasarlar konulu ihbarlar söz konusu. Çevre ve Şehircilik ekipleri de bu konuda tespite başladılar" diye konuştu.

"4 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar gelebilir"

Prof. Dr. Orhan Tatar ise depremin yeniden kendisini hatırlattığını belirterek, "4 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar gelebilir ve bu anlamda vatandaşlar dikkatli olmalı" dedi. İzmir'in etrafında 17-18 civarında diri fayın bulunduğunu kaydeden Tatar, "Gaziemir civarından başlayıp güneye doğru Doğanbey Körfezi'ne kadar giden Tuzla Fay Hattı'nın en kuzeydoğu ucunda meydana gelen bir deprem bu. Şu anda da artçıların da tamamen bu bölgede yoğunlaştığını görüyoruz. Dolayısıyla şu aşamada vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok ama yine Sayın Bakanımızın ifade ettiği gibi bu deprem gerçeğini bilerek hareket etmek, hepimizin önemli bir görev alması gerekir" dedi.

Hamza Dağ ise depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, "Yarın değil hemen şimdi demek herhalde en doğru sözlerden birisi. Tekrar tüm İzmir'e geçmiş olsun diyorum" ifadesini kullandı.