06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2024 09:45 | Son Güncelleme: 06.10.2024 09:55

Kadın cinayetlerine karşı İstanbul'da protesto

İstanbul’da Semih Çelik tarafından katledilen İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil için Tünel’de yürüyüş düzenlendi. Yüzlerce kadın, artan kadın cinayetlerine ve cezasızlık politikalarına karşı tepki gösterirken, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması çağrısında bulundu
Fotoğraf: Twitter KDayanismasi
Fotoğraf: Twitter KDayanismasi

Saldırgan Semih Çelik'in yarım saat arayla Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'i katletmesi akşam saatlerinde dün akşam saatlerinde Tünel'de protesto edildi. 'Kadınlar Birlikte Güçlü' platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, son dönemde artan taciz, şiddet ve kadın cinayetlerine karşı iktidarın yaklaşımını eleştirdi. Polisin İstiklal Caddesi ve Galata Kulesi’ne çıkan yolları kapatması, kadın örgütlerinin tepkisine neden oldu ve "Kadınlara değil katillere barikat" sloganları atıldı.

Beyoğlu’nda bir kadına yönelik saldırıda bulunan kişilerin suç kayıtlarına rağmen serbest bırakıldığını ve sosyal medyada tepkilerin büyümesi üzerine tekrar gözaltına alındığını ifade eden kadınlar, devletin yargı ve kolluk kuvvetlerinin şiddet mağdurlarının beyanlarına değil, sosyal medyadaki tepkilere göre hareket ettiğini eleştirdi. Kadınların karakollara değil, şiddetten korunmak ve seslerini duyurmak için sosyal medyaya başvurmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.

"Cinsiyetçi diliniz erkekleri cesaretlendiriyor"

Ayrıca kadınlar, cinsiyetçi söylemlerin erkekleri cesaretlendirdiğini belirtti. Özellikle "O saatte dışarıda ne yapıyordu?" gibi söylemlerle, kadınların aileye ve eve mahkum edilmek istendiğini vurguladılar. Cezasızlık politikalarının erkek failleri cesaretlendirdiğini ve sokakların kadınlar için giderek daha güvensiz hale geldiğini ifade ettiler.

Söylemlerin erkek şiddetini artırdığına dikkat çekilirken "Kadınların kahkahasına, kaç çocuk yapacağına, hangi saate hangi sokakta olacağına karar vermeye çalışan cinsiyetçi diliniz erkekleri cesaretlendiriyor" ifadeleri kullanıldı.

TİP'li kadınlar da protestoya katıldı

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için yürüyüş düzenleyen TİP'li kadınlar da erkek şiddetinin devlet eliyle meşrulaştırıldığını ve her türlü istismar ve şiddetin hesabını soracaklarını belirtti. Grup, cezasızlık politikalarının kadınların yaşam güvenliğini hiçe saydığını ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının bu cinayetlerin sorumlularından biri olduğunu ifade etti.