Kahramanmaraş depremi dünya basınında: 1939'dan bu yana en büyüğü
New York Times
New York Times, 'İsrail ve Suriye'de de hissedilen ölümcül deprem Türkiye'yi vurdu' başlığını kullandı, USGS'nin can kaybı uyarısını haberin spotunda aktardı. Canlı blogda, 7.8'lik depremin 1939'dan bu yana Türkiye'nin yaşadığı en şiddetli sarsıntı olduğu vurgulandı.
Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na göre, 7.8 büyüklüğünde deprem sabah 04:17'de meydana geldi. Bunu 6,7 büyüklüğündeki artçı sarsıntılar izledi. Suriye'de bölgeden ve sınırın ötesinden sosyal medyada paylaşılan videolar, yıkılan binaları ve kurtarma ekiplerinin hayatta kalanları moloz yığınları arasında aradığını gösteriyor.
New York Times
Suriye, Lübnan ve İsrail'de hissedilen ölümcül deprem, 1939'da yaşanandan bu yana Türkiye'de kaydedilen en güçlü depremdi. Imperial College London'da sismoloji araştırma görevlisi Stephen Hicks, Twitter'da 7.8 büyüklüğündeki depremin Aralık 1939'da Türkiye'nin kuzeydoğusundaki yaklaşık 30 bin kişiyi öldüren depremle aynı büyüklükte olduğunu yazdı.
Financial Times
Financial Times, "Türkiye ve Suriye'de şiddetli deprem 100'den fazla can aldı" dedi. Ankara kurtarma ekipleri gönderiyor ve uluslararası yardım çağrısında bulunuyor ifadelerini kullanan FT, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu televizyonda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem karşısında uluslararası yardımı kabul etmeye hazır olduğunu ve bölgeye kurtarma ekipleri ile malzeme taşıyan askeri ve kargo uçakları gönderdiğini söyledi" ifadelerine yer verdi.
Washington Post
Washington Post '7.8 büyüklüğündeki deprem Türkiye ve Suriye'de onlarca can kaybına yol açtı' dedi. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada daha önce de ölümcül depremler meydana geldiğini hatırlattı. Columbia Üniversitesi araştırmasına göre, Türkiye her yıl saat yönünün tersine yavaşça yaklaşık 2,5 santimetre hareket eden ve batıya doğru kayan Dünya kabuğundaki bir blok olan Anadolu Plakası'nın üstünde yer alıyor. Anadolu Plakası, Avrasya, Arabistan, Afrika ve Ege plakalarıyla çevrili. Komşu plakalarla çarpışmaların neden olduğu hapsedilmiş gerilim, sık sık depremlere yol açabilir. Washington Post, 1999 yılında 17 bin insanın yaşamını yitirdiği büyük depremin Türkiye için acı dolu hatıralar barındırdığını da hatırlattı.