18 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2024 13:25 | Son Güncelleme: 16.08.2024 14:20

Kapadokya'da tarihi yapıya zarar veren reklam çekimine yaklaşık 2 milyon TL ceza

Kapadokya'da reklam çekimi için dekor oluşturmak isteyen bir firmanın çalışması, kaya oyma yapıya zarar verdiği gerekçesiyle durduruldu. Kapadokya Alan Başkanlığı firmaya para cezası kesilerek, gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığını açıkladı
Kapadokya'da tarihi yapıya zarar veren reklam çekimine yaklaşık 2 milyon TL ceza

Göreme'deki Güllüdere Vadisi'nde reklam çekimi için hazırlık yapan bir firma, kaya oyma yapının duvarlarına kimyasal içerikli yapıştırıcı kullanarak elyaf yapıştırdığı Kapadokya Fotoğrafçılar Derneği üyeleri tarafından fark edildi. Dernek üyelerinin duruma tepki gösterip ihbarda bulunması üzerine jandarma ekipleri olay yerine gelerek çalışmayı durdurdu. 

Gerekli temizlik çalışması yapıldı

Kapadokya Alan Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kaya oyma yapının duvarlarına kimyasal içerikli madde kullanarak elyaf yapıştırdıkları tespit edilen firmaya para cezası kesilerek, gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığı bildirildi.

Alanda uzman ekiplerce gerekli temizlik çalışmasının da yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Söz konusu alan, bugün sabah saatlerinde Kapadokya Alan Başkanlığı ile Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ekiplerince temizlendi. Yapıya zarar veren firmaya yaklaşık 2 milyon TL tutarında ceza kesilirken, firma yetkilileri hakkında hukuki işlem başlatıldı. UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki bu değerli alanın korunması adına gerekli tüm önlemler alınmış olup, Göreme Vadisi'nin bu tür olumsuz eylemlerden korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gereken tüm çalışmalar takip edilecektir.

Markadan açıklama: Zararsız madde kullanıldı

Markadan konuyla ilgili yapılan açıklamada "Kayaların üzerine su bazlı, tamamen zararsız bir madde ile elyaf uygulaması yapılmıştır. Bu madde, sıcak su ile kolaylıkla temizlenebilen ve çevreye hiçbir zararı bulunmayan bir üründür" denildi.  İşte o açıklamanın tam metni: T.C. Nevşehir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından gerekli izin belgeleri (ektedir) alınmak suretiyle planlanan çekim hazırlıkları kapsamında; Gül Vadisi özel mülk alanında, kayaların üzerine su bazlı, tamamen zararsız bir madde ile elyaf uygulaması yapılmıştır. Bu madde, sıcak su ile kolaylıkla temizlenebilen ve çevreye hiçbir zararı bulunmayan bir üründür. İddia edildiği gibi; bölgeye ve dokusuna herhangi bir zarar verilmemiştir. Buna rağmen bölgede yaşayanların gösterdiği hassasiyet göz önünde bulundurularak çekim alanına gelen jandarmanın eşliğinde çekim hazırlığı ivedilikle durdurulmuştur. Bilirkişiler, arkeologlar ve yetkililerle birlikte uygulamaların alandan kaldırılma çalışmaları ivedilikle başlatılmıştır. Çalışmalar tamamlandığında uygulamanın bölgeye zarar vermediğini gösteren fotoğraflar kamuoyuyla paylaşılacaktır. Diğer yandan yine iddia edildiği gibi; İzinler uyarınca usulsüz uygulama yapıldığına dair resmi herhangi bir merciden çekim durdurma tebliği, çekim sürecini ve izinlerini yöneten paydaşımıza ulaşmamıştır ve cezai bir durum söz konusu değildir. Durumu hassasiyetle takip ediyoruz; gelişmelerle ilgili şeffaflıkla bilgi vermeye, her zaman olduğu gibi sorumlulukla hareket etmeye devam edeceğiz.