18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Kapalıçarşı olmadı baştan bir daha!

Kapalıçarşı’yı bir yabancıya döndüren tadilatı savunan çarşının 1 numaralı yöneticisi Kurtulmuş tavanın orijinal renginin beyaz olduğunu öne sürdü: “İddialar eksik bilgiye dayanıyor”
Kapalıçarşı olmadı baştan bir daha!
Baran Can Sayın
İstanbul’un en eski alışveriş merkezi Kapalıçarşı’daki restorasyon çalışmaları 2016 yılında çatının yenilenmesiyle başladı. Restorasyon beden duvarlarının güçlendirilmesi, altyapı ile vitrin cephelerinin yenilenmesi ve kalem işleriyle sürüyor. Ancak operasyonun tamamlanan kısmından gelen fotoğraflar işlerin pek de yolunda gitmediğini gösteriyor. İstanbul Valiliği ile Fatih Belediyesi’nin yürüttüğü restorasyonda tavanın beyaza boyanması, led aydınlatmalar ve kalem işleri eleştiri konusu.  2 bin 500 dükkan ve 65 sokaktan oluşan 65 bin metrekarelik devasa çarşının restorasyonuna yönelik eleştirileri Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş’a sorduk. Çalışmalara başlamadan önce İstanbul Üniversitesi arşivlerindeki belgelerin incelendiğini söyleyen Kurtulmuş “Renk seçimi ve kalem işçiliği çarşının 1890 yılındaki görünümüne uygun olarak yapılıyor. İddialar eksik bilgi ile yapılıyor” dedi. Restorasyonun özellikle sosyal medyada yoğun eleştirilerin hedefinin olmasının ardından Fatih Belediyesi benzer birçok projede imzası olan Dr. Mimar Sinan Genim’le iletişime geçerek görüşlerini sordu. Problemli gördüğü noktaları bildiren Genim, gelişmeleri şöyle anlattı: 

Revize ediliyor

“Çalışmalar eleştiriler doğrultusunda revize ediliyor. Çokça tepki çeken LED aydınlatmalar, çarşının yalnızca bir sokağına test amaçlı döşenmiş. Aydınlatmanın rengi değiştirilecek, gün ışığı renginde ışıklar kullanılacak. Ancak kablolar mecburen tavandan çekilmek zorunda, çünkü zemine kablo döşemek için bütün çarşıyı uzun bir süre kapalı tutmanız gerek; bu da pek mümkün değil.” Kalem işlerinden de vazgeçildiğini söyleyen Genim’e göre de tavanın asıl renginin sarı olduğunu düşünenler yanılıyor. Asıl rengin beyaz olduğunu söyleyen Genim “Sarı renk, çatıdan akan sudan, yerden kalkan tozdan, yıllardan beri içilen sigaralardan yükselen dumandan kaynaklı sararmadır” görüşünü dile getiriyor.
Kapalıçarşı’nın tavanı için yapılan çalışma tepki çekti.
Kapalıçarşı’nın tavanı için yapılan çalışma tepki çekti.