19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2022 13:08 | Son Güncelleme: 26.08.2022 13:17

Karadeniz'de savaştan dolayı 5 bin yunus öldü

Rusya'nın şubatta başlattığı savaş nedeniyle Karadeniz'de yaşanan yunus ölümleri zirve yaptı. İlk kez martta dikkat çeken ölümlerin 5 bini geçtiği iddia edildi
Fotoğraf: Temsili
Fotoğraf: Temsili

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Karadeniz'de olağan dışı yunus ölümleri görülmeye başlandı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) daha martta 80 vaka tespit etti ve yaklaşık bir yıl sürmesi beklenen araştırmalara başladı. Bu hafta ise Ukrayna’nın güney Odessa bölgesindeki Tuzly Lagoons Ulusal Doğa Parkı’nda çalışan biyolog Ivan Rusev son altı ayda en az 5 bin yunusun hayatını kaybettiğini iddia etti. Daily Mail'e konuşan Rusev “Yunusların ölümlerine Karadeniz’de konuşlanmış gemi ve denizaltılar neden oluyor. Gerçek rakam çok daha fazla olabilir. Ölen yunusların sadece yüzde 5’i kıyıya vurdu, geri kalan yüzde 95’i Karadeniz’de battı” dedi.

Sivil toplum kuruşları devrede

Savaş gemilerinde kullanılan sonar cihazlarıyla birlikte gemi motorları ve silah sesleri, sesle iletişim kuran, yemek ve yolunu bulan yunusları strese sokarak, yaşam becerilerini kaybetmelerine neden oluyor.

Hayvan hakları konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla bilgi paylaşan Rusev, on binlerce yunusun ölmüş olabileceğine dikkat çekti.