03 Nisan 2025, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2025 16:03 | Son Güncelleme: 24.02.2025 16:17

Kartalkaya otel yangını faciası: "İtfaiye Genel Müdürlüğü oluşturulmalı"

78 kişinin hayatını kaybettiği Kartalkaya otel yangını faciasının sorumluları hala belirlenemedi. Uzmanlar bir itfaiye genel müdürlüğü kurulması konusunda uyarıyor
Kartalkaya otel yangını faciası: "İtfaiye Genel Müdürlüğü oluşturulmalı"
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Bolu Kartalaya'da Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangın faciasında 78 kişi hayatını kaybetti. Sorumluların hala belirlenemediği faciada uzmanlar alınması gereken önlemlere dair uyarılarda bulunuyor. Doğan Sigorta Brokerlik CEO’su Selcen Gür, “Her işletmede birinci derecede sorumluluk işletme sahibine aittir. Yangın güvenliği, afet ve risk yönetimi gibi konularda ilgili yönetmeliklere uymak esastır. İtfaiye, merkezi bir yapıda yeniden düzenlenmeli, bir İtfaiye Genel Müdürlüğü oluşturulmalı, itfaiyeler bina denetim ve onay süreçlerinde henüz proje aşamasındayken yetkilendirilmelidir” dedi.

İtfaiyelerin önleme, kurtarma, söndürme gibi üç önemli sorumluluğunun bulunduğunu ifade eden Gür, iskân kontrollerinin önemine değinerek, projelerin mutlaka merkezi bir İtfaiye Genel Müdürlüğü tarafından incelenmesi ve sonrasında da denetimlerin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. 

Depolama yanlışlığı, felaketi büyütüyor

Tesis ve işletmelerde gelişigüzel depolama ve istif yüksekliğinin yangında müdahaleyi zorlaştırdığını hatırlatan Gür, yanlış depolamanın alevlerin yayılmasına ve kaçış yollarının kapanmasına sebep olduğunun altını çizdi. Elektrik panolarının çevreye kıvılcım atma ihtimaline de değinen Gür, elektrik panolarının etraflarında yanmaya müsait malzeme olmaması gerektiğini söyledi. 

Gür ayrıca, yangın alarm sistemlerinin çalışıyor, bakımlarının da periyodik olarak yapılıyor olması gerektiğini hatırlatıyor. Gür, yangınların önlenmesi konusunda alınması gereken tedbirler hakkında ise şunları söylüyor:

“Bir tesisteki yangın merdiveninin özellikleri, acil çıkış kapılarının bulunması gereken yerde olup olmadığının kontrolü, kapıların 90 derece, duvarların 120 derece yangına dayanıklı olması, acil durum aydınlatmalarının elektrikten bağımsız devreye giriyor olması, yangın merdiven holündeki basıncın kontrolü, duman dedektörlerinin çalışıyor olması, çıkış yollarının engellenmemiş olması gibi pek çok risk önleyici faktör gözden geçirilmeli. Çalışanlar da mutlaka eğitime tabi tutulmalı. Çalışanların bir kısmı yangına müdahale ederken, bir kısmı da çıkışa yardımcı olacak şekilde eğitilmeli.”

Kartalkaya'da dikkati çeken ihmaller

  • Otelin yapısal zayıflıkları, yangının hızla yayılmasına yol açtı. Yangına müdahale sistemlerinin yetersizliği de büyük eleştirilere neden oldu.
  • Yangın başladığında duman alarmı çalmadı.
  • Yağmurlama sistemi devreye girmedi.
  • Yangın tüplerinin yerinde olmadığı iddiaları gündeme geldi.
  • Yangın merdivenleri, ulaşılması güç noktalarda yer alıyordu.
  • Bölgedeki diğer otellerin kapasitesi 2500 kişi olmasına rağmen, yangına ilk müdahaleyi yapacak herhangi bir itfaiye aracı bölgede konuşlandırılmamıştı. Ayrıca, 40 kilometre uzaklıkta bulunan itfaiye ekipleri, buzlu yollar nedeniyle yangına 45 dakika sonra ulaşabildi.