23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2023 22:54 | Son Güncelleme: 09.03.2023 00:15

Kentsel dönüşümde kira yardımı artırıldı

Kentsel dönüşümde kira yardımının arttırıldığını açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da 1500 lira olan kira yardımını 3 bin 500 liraya çıkardıklarını duyurdu
Kentsel dönüşümde kira yardımı artırıldı

Kentsel dönüşüme teşvik etmek amacıyla kira desteğinde artışa gidildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada kentsel dönüşümde kira yardımının artırıldığını kaydetti. Kurum, kentsel dönüşümde vatandaşlara süreci yürütübilmesi için kira yardımı, kamulaştırma yardımı, finans desteği ve faiz desteği gibi birçok destek verildiğini belirtti.

Kurum, "İstanbul'da 1500 lira olan kira yardımını 3 bin 500 liraya, Anadolu'da büyük illerimiz Ankara'mız, Bursa'mız, Antalya'mız ve İzmir'imizde 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer Büyükşehirlerimizde 2 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Kalan diğer illerimizde kira yardımını 2 bin liraya çıkartıyoruz. Nisan ayından itibaren inşallah yeni kira yardımlarını vatandaşlarımızın hesaplarına yatıracağız" diye konuştu.

İstanbul'da 1,5 milyon konut yeniden inşa edilecek

Kurum, depremden zarar gören illerde bir yıl içinde öncelikli rezerv alanların tamamlanmasını, sonrasında da şehirlerin içerisini inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bakan Kurum, İstanbul'da 1 milyon 500 bin konutun kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edileceğini belirterek, "500 binini Anadolu yakasındaki rezerv alanda, 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda, İstanbul'a ilave nüfus getirmeden, 500 binini de olduğu yerde yapacağız" diye konuştu.

İstanbul'daki kentsel dönüşüm projesi için 130 milyon metrekare rezerv alan gerektiğini belirten Kurum, çalışmaların tamamlandığını, detayların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını ifade etti.

Hiçbir TOKİ konutu depremlerde yıkılmadı

11 ilde 143 bin TOKİ konutunun bulunduğunu ve bir vatandaşın dahi depremler sonrası zarar görmediğini CNN Türk'te katıldığı canlı yayında dile getiren Kurum, şu sözleri kaydetti:

"TOKİ yetkin bir kuruluşumuz. Ben de eski bir TOKİ çalışanıyım. Biz sahayı iyi biliyoruz. Bir inşaat nasıl yapılır, nasıl yapılmalı. En doğru zemine, en doğru teknik ile yapıyoruz. Temel sisteminizi ve tekniğinizi doğru seçmeniz gerekiyor. Perdelemenin yoğun olduğu bir sistem ile inşaları gerçekleştiriyoruz. Bu binaların hepsi yapılırken sıvılaşma riski var mı yok mu? Hepsine bakıyoruz. Biz İzmir'de de bina yaptık. Ancak zemin sıvılaşması olduğu için zemin güçlendirmesi yaptık. Hasar alan binalar elbette oldu, ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlayarak."