24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2023 16:40 | Son Güncelleme: 12.07.2023 17:14

Kılıçdaroğlu'ndan cezaevindeki milletvekili Can Atalay'a ziyaret: Kendisi hükümlü değil tutuklu

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ı cezaevinde ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu "Hiç kimse hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM'nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz" dedi. CHP lideri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a Adalet Bakanlığı'na yazı yazma çağrısında bulundu
Kılıçdaroğlu'ndan cezaevindeki milletvekili Can Atalay'a ziyaret: Kendisi hükümlü değil tutuklu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Zeynel Emre, Semra Dinçer ve Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'yla birlikte, gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can AtalaySilivri'deki Marmara Cezaevi'nde ziyaret etti. 

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, ziyaret için saat 14.20 sıralarında cezaevine geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Hatay Milletvekili Sayın Can Atalay'ı hapishanede ziyaret ettik. Kendisini dinledim, arkadaşlarımla beraber. 4 konuyu gündeme getirdi. Öncelikle çok heyecanlıyım dedi, ziyaretimiz dolayısıyla heyecanının güzel olduğunu ifade ettim kendisine. Buradan çıktıktan sonra ilk işim Hatay'a gitmek, deprem bölgesindeki depremzedeleri ziyaret etmek. Bunu çok arzuluyorum ve mutlaka gitmek istiyorum diye düşüncesini ifade etti" dedi.

"Kendisi hükümlü değil tutuklu"

Atalay'ın kendisine "İçeride boşu boşuna tutuluyorum" dediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Gördüğüm kadarıyla bütün dava dosyasını neredeyse ezberlemiş durumda. Bütün haksızlıkları biliyor. Yapılan haksızlıkları bize tek tek anlattı ve gerçekten inanılır gibi değil. Her halükarda Cumhuriyeti ve demokrasiyi savunma konusunda kendisinin ve arkadaşlarının kararlı olduklarını ifade ettiler. Biz de Cumhuriyeti ve demokrasiyi her koşulda savunacağımızı buraya gelişimizin temel nedeninin de milletin iradesine sahip çıkmak olduğunu, demokrasiye sahip çıkmak olduğunu kendilerine aktardık. Çünkü Sayın Atalay milletvekili. Şu an kendisi hükümlü değil bunu bütün milletimizin bilmesi lazım, tutuklu" ifadelerini kullandı.

Atalay'ın hakkında herhangi bir mahkeme kararı söz konusu olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Tutuklu olduğu zaman milletvekili seçilmek için dilekçesini veriyor, ilgili savcılıktan bir sabıka kaydı alıyor. Hiçbir sabıkasının olmadığı yönünde Cumhuriyet Savcılığından aldığı yazıyı Yüksek Seçim Kurulu'na götürüyor. Yüksek Seçim Kurulu'nda 11 yargıç, Sayın Can Atalay'ın, milletvekili olmaya hakkının olduğunu, seçime katılmaya hakkının olduğunu onaylıyorlar ve Sayın Atalay da Hatay'dan milletvekili adayı olarak adaylığını koyuyor ve seçiliyor" dedi. 

"Gelişimizin nedeni TBMM'nin iradesini kamuoyuna duyurmaktır"

Kılıçdaroğlu, "Şimdi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelip yemin etmesi gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ismi okunuyor, kendisi orada olmadığı için yemin edemiyor. Arkasından Can Atalay, yine Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütün milletvekillerinin oylarıyla, İnsan Hakları Komisyonu'na, Allah aşkına bu nasıl bir uygulamadır. Bu nasıl bir yargıdır? Bu nasıl bir demokrasi anlayışıdır. Can Atalay hapiste, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapan milletvekilleri Can Atalay'ı insan haklarından sorumlu komisyona seçiyorlar ve Can Atalay yine hapiste. Buraya gelişimizin temel nedeni Türkiye Büyük Millet Meclisi iradesini kamuoyuna duyurmaktır. Hiç kimse bir milletvekilini, milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekilini, hüküm giymemiş bir milletvekilini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz. Bu doğru değildir. Bu görev en çok kime yakışırdı, en çok Cumhuriyet Halk Partisi'ne yakışırdı. Çünkü bu ülkeye demokrasiyi getiren parti biziz. Eğer demokrasiyi getirdiysek, demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla yaşatmak zorundayız" diye konuştu.

TBMM Başkanı'na çağrı

"Buradan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na da çağrı yapmak isterim" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Efendim, meclisin iradesi belli oldu vesaire diye bugün Sayın başkan açıklamalar yapmış. Benim sayın başkandan beklediğim şudur. Bu konuda, benzer bir konuda anayasa mahkemesinin verdiği karar var. O kararı alacak, hukuk müşavirliğinden alacak. Üstüne bir dilekçe yazacak. Bu anayasa mahkemesi kararının gereğinin süratle yerine getirilmesi için Adalet Bakanlığı'na bir yazı yazacak. Ben yerimde oturayım, milletvekili içeride tutuklu, milletin oylarıyla seçilen milletvekili içeride tutuklu ama efendim ben de buraya gelmesini istiyorum" şeklinde konuştu.

"İnsanlar düşüncelerinden dolayı hapse atılamaz"

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Ne demek istiyorum?  Oraya gelmek zorunda ve bunun için mücadele edecek kişi bir numaralı aktörün de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olması gerekiyor. Medya mensuplarından da istediğim, bakın içeride gazeteciler de yatıyor. Olmaz arkadaşlar, insanlar düşüncelerinden ötürü hapse atılmaz. 21'inci yüzyıldayız. Orta Çağ'da değiliz, insanları düşüncelerinden ötürü hapse atamazsınız. Avukatlar içeride, seçilen milletvekili içeride. Hukukçular var, pek çok insan var. Yeter ya, bu milletin biraz da yüzü gülsün. Bu millet biraz da evet bu ülkeye demokrasi geliyor diye neşelensin. Herkeste bir karamsarlık atmosferi var. Buraya gelişimin nedenlerinden birisi de hiç kimsenin karamsarlığa kapılma hakkı da yoktur, hukuku da yoktur. Cumhuriyeti kuran eğer biz beraber, büyüklerimiz, dedelerimiz, atalarımız Cumhuriyet'i kurduysa, demokrasiyi kurduysa, Cumhuriyeti kökleştirmek ve demokrasiyi büyütmek için hepimiz bu haklı mücadeleye katkı vermek zorundayız. Katkıyı da en çok medyadan bekliyoruz.

Can Atalay neden tutuklandı?

Soma faciası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını, Çorlu tren kazası gibi Türkiye'deki birçok toplumsal dava ile gazeteci ve yazarların düşünce özgürlüğü davalarında avukatlık yaptı. Gezi Parkı'na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması'nın avukatlığını yürüttü. Gezi Davası'nda sanık olarak davaya dahil edilip gözaltına alındı; yargılandığı iki davadan beraat etti.  Devam eden Gezi davasında 8 yıl hapis cezasına çarptırılan tutuklu sanıklardan avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçildi ancak henüz hapisten çıkmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçen ay konuyla ilgili yaptığı açıklamada Atalay'la ilgili yargı sürecinin devam ettiğini ve TBMM Başkanlığı'na başvurular olduğunu belirtip "Yargıtay'dan gelecek cevaba göre Meclis Başkanlığı hareket edecektir" dedi.

Yargıtay cezanın onanmasını istedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı son oladak Osman Kavala ve Can Atalay'ın arasında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı Gezi Parkı davasında 7 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin onanmasını istedi. Somut olayda Can Atalay hakkında, 2013'te işlediği suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı, mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK'nın 312. maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından sanık müdafilerinin durma kararı verilmesi gerektiği düşüncesine iştirak edilmediği kaydedildi.

Davanın geçmişi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Can Atalay, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Ayşe Mücella Yapıcı ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapislerine ve bu suçtan tutuklanmalarına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu. 14 Mayıs'taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından avukatları, Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın, dokunulmazlığı bulunduğundan tahliyesini talep etmişti.