25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2023 22:31 | Son Güncelleme: 05.06.2023 22:42

Meclis Başkanlığı için yarış başladı

TBMM Genel Kurulu'nda 7 Haziran Çarşamba günü yapılacak seçim öncesinde pazartesi 22.30 itibariyle 4 isim başkanlık için aday gösterildi
Meclis Başkanlığı için yarış başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çarşamba günü yapılacak başkanlık seçim için başvurular başladı. MHP ve AK Parti'nin adayı Numan Kurtulmuş oldu. Yeşil ve Sol Parti, Hatay Milletvekili Tülay Hatimoğulları'nı Meclis Başkan adayı olarak gösterirdi.

İYİ Parti, İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı’nın aday olduğunu Meclis Başkanlığı'na bildirdi. Türkiye İşçi Partisi'nin Meclis Başkanı adayı ise tutuklu milletvekili Can Atalay oldu. CHP’nin aday göstereceği ismin henüz netleşmediği ifade edildi.

Süreç nasıl işleyecek?

Meclis Başkanlığı için gösterilecek adaylar, 6 Haziran Salı günü saat 24.00'e kadar Geçici Başkanlık Divanı'na bildirilecek. Genel Kurul'da, 7 Haziran Çarşamba günü Meclis'in 30. Başkanı için seçim yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada 400 oy, üçüncü oylamada ise 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.