Bülten

21 Mart 2024, Perşembe

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Bu akşam ülke genelinde yağış var. Osmaniye, Adana ve Kahramanmaraş'ta şiddetli yağış uyarısı, Adıyaman, Tunceli, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari, Elazığ, Mardin ve Muş'ta yağmur, yer yer kar bekleniyor.  

İstanbul'da gündüz güneşli geçti. Akşamüstü yağmur bekleniyor. Trafik yoğunluğu hava güneşliyken saat 16.30'da yüzde 65'i geçti. Yağmur etkisiyle  iftar saati olan 19.24'e doğru yoğunluğun artması muhtemel. 

Bugün iki kritik gelişme vardı. Sürpriz olarak yorumlanan bir kararla Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırıp yüzde 50'ye yükseltti. Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı da Kadir Özkaya oldu. 

Güzel bir akşam dileyerek detaylara geçiyorum. 

TCMB piyasanın 'bağımsızlık' sınavını geçti 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa beklentisinin aksine faizleri 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti. Beklenti faizin artırılmayacağı yönündeydi. Sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğinin belirtildiği karar metninde "Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir" denildi. 

Bu karar ekonomistler arasında şaşkınlık yarattı. Bloomberg, çoğu ekonomistin TCMB'nin faiz oranını sabit bırakmasını beklediğini aktarırken, seçimler öncesi baskı altında olan Türk lirasının sürpriz karar sonrası dolar karşısında değer kazandığını yazdı.  

Merkez Bankası'nın kararını yazarımız Güzem Yılmaz Ertem yorumladı. Ertem, kurumun, piyasanın bağımsızlık sınavını geçtiğini belirtirken, "Piyasa beklentisinin aksine faizleri 500 puan artırarak, yerel seçimler öncesi kredibilitesini güçlendirdi. Merkez Bankası 'gerekirse sıkılaşmaya devam edebilirim' mesajı ile de enflasyonda beklenti yönetiminin önemini vurgulamış oldu" diyor. 

AYM'nin yeni başkanı Kadir Özkaya oldu
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimlerde Kadir Özkaya yeni AYM Başkanı oldu. Başkan dahil 15 üyesi olan AYM'de üyelerin 9'unun oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan Özkaya, 6 oy alan Yüksek Mahkemenin yeni başkanı oldu.  Kadir Özkaya, TİP Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biriydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kamu bankaları emeklilere 8-12 bin lira promosyon ödemesi yapacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu bankalarının emeklilere 8-12 bin lira arasında promosyon ödemesi yapacağını açıkladı ve ekledi: "Diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacak şekilde promosyon ödemeleri yapacağına inanıyorum." Diğer bankaların ödemelerini de ayrı bir haberde topladık. 

'AK Parti'nin seçim kampanyası için örtülü ödenekten ne kadar harcandı?'
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Cumhurbaşkanlığı'na ait örtülü ödenek harcamasının geçen yıl ocak-şubat dönemine göre bu yıl yüzde 238 artırılmasına ilişkin, "AK Parti'nin seçim propagandasında kullanılmak üzere ne kadar harcama yapıldı?" dedi.

Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a: 600 daireyi unutmuş olamaz
Mansur Yavaş, Turgut Altınok'un 600 dairesi olduğu iddialarına ilişkin, "Mal beyanında 600 daire yok. Unutmuş olamaz. Demek ki saklamak istedi veya kamuoyuna yalan söyledi" dedi.

Eros davasında iyi hal indiriminin gerekçesi: Tüm duruşmalara geldi
Kedi Eros'u tekmeleyerek öldüren İbrahim K'nin tutuklanmama gerekçesi 'sanığın toplumda oluşan tüm baskıya rağmen duruşmaya gelmiş olması' oldu. İndirim gerekçesi ise ‘cezanın sanığın geleceğindeki olası etkileri, sanığın lehine takdiri indirim sebebi’ olarak değerlendirildi.

Şubatta en çok satan ikinci el oto markaları: Volkswagen, Renault ve Fiat zirvede
Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen markalar sırasıyla Volkswagen, Renault ve Fiat oldu. Model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Tourneo Courier tercih olarak öne çıktı.

MEB duyurdu: Karneler değişiyor
Ortaokul öğrencilerine ders notlarının yanında sosyal etkinliklere katılım durumlarının da işleneceği yeni tasarımlı karneler dağıtılacak. Etkinlikler katılım, ürün ortaya koyma, performans gösterme ve derece alma olmak üzere 4 ana düzeyde işlenecek.  

Rusya 400 yabancı jete el koydu, destansı sigorta savaşları başladı
Ukrayna savaşı başladığında Rusya, ülkedeki 400 yabancı jete el koydu. Sigorta şirketleri ve uçak sahiplerinin mahsur kalan jetlerin parasını kimin ödeyeceği konusunda tartıştığını yazan WSJ, haberi 'Destansı sigorta savaşları başladı' diyerek duyurdu. Olay Rus yatlarına el konulmasını hatırlatıyor.  Detaylar haberimizde.

Küresel tahıl savaşını Rusya kazanıyor
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın ardından elinde kalan tonlarca tahılı bedavaya diğer ülkelere verdi. Ancak AB'nin Rus tahılını almamaya yönelik hamleleri ters tepti. Politico, Rusya'nın küresel tahıl savaşlarını kazandığını ve bu süreçte AB ülkelerini Ukrayna'ya karşı kışkırttığını yazdı.

Biden'ın çip üretiminde lider olma planı
ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin yarı iletken üretimini desteklemek için Intel'e 8,5 milyar dolara kadar hibe verileceğini duyurdu. Bu büyük yatırım ile Biden, ABD'nin yeniden çip üretiminde lider olacağını savunuyor.

Robinho 9 yıllık hapis cezasını Brezilya'da çekecek
Bir dönem Türkiye'de de forma giyen Brezilyalı eski futbolcu Robinho'nun İtalya'da genç bir kadına yönelik toplu cinsel saldırıdan aldığı 9 yıl hapis cezasını ülkesinde çekmesi gerektiğine karar verildi.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım? 
Panama Kanalı para kazanmaya nasıl devam ediyor?
Su kıtlığı yetkilileri trafiği azaltmaya zorladı ve kürsel tedarik zincirini sekteye uğrattı. Ancak yine de Panama Kanalı gelirinden ciddi bir kayıp yaşamadı. NYT, bunun nedeni olarak yüksek ücret artırımlarını işaret ediyor. Detaylar haberimizde.

Kate Middleton'ın dosyasıyla ilgili soruşturma başlatıldı
Bugünün Galler Prensesi Kate Middleton haberine geçelim. Prensesimizin tıbbi kayıtlarına, ocak ayında ameliyat olduğu klinikte görevli 3 personelin ulaşmaya çalıştığı belirlendi. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı, aynı gün aynı klinikte ameliyat olan Kral Charles'ın dosyasıyla ilgili güvenlik ihlali yaşanmadığı açıklandı.

Beyin çipi takılan hasta düşünce gücüyle satranç oynadı
Elon Musk'un beyin çipi şirketi Neuralink, çip implant edilen ilk hastasını çevrimiçi satranç oynarken canlı yayınladı. Buradan izleyebilirsiniz. 

Bu hafta sonunu erken planlamak isteyenlere gazeteoksijen.com'un hazırladığı rehberi de iletiyorum. Mekân, konser, podcast ve ekran önerilerimiz burada. 

Ne dinleyelim? 
The New Yorker Radio Hour, hayranı olduğumuz derginin podcast yayınlarından biri. Derginin editörü David Remnick, bu bölümde Louisa Thomas'la kadın basketbolu ve dönüm noktasında olduğunu söyledikleri erkek kolej basketbolunu konuşuyor. Bölümü buradan dinleyebilirsiniz. 
Ne izleyelim? 
1960’larda Çin’de gerçekleşen bir proje aracılığıyla uzaylılarla iletişime geçilir ve uzaylılar Dünya’yı işgal etmeye karar verir. Başarılı beş bilim insanı ise bir dedektifle, tüm tehlikenin önüne geçmeyi hedefler. Emmy ödüllü Game of Thrones dizisinin de yaratıcılarından sekiz bölümlük bir bilim kurgu dizisi. 3 Cisim Problemi, bugün Netflix'te yayına girdi.  Fragmanı da burada.

Televizyon izleyicileri için Kanal D'de İnci Taneleri, NOW TV'de Hudutsuz Sevda, TV 8'de de Survivor-All Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Futbol molası ve THY Eurolig mesaimiz sürüyor. Anadolu Efes, Alba Berlin'i ağırlayacak (20.45, S Sport+). Gecenin diğer maçları Zalgiris Kaunas-Baskonia (21.00, S Sport+), Olympiakos-ASVEL (22.15, S Sport+), Partizan-Real Madrid (22.30, S Sport+). 

Sürpriz bir maça ne dersiniz? Türkiye-İskoçya, Körling Kadınlar Dünya Kupası maçı saat 20.00'de, Eurosport'ta. 
Ne pişirelim?
Şemsa Denizel, misafirlerine nefis bir tahin soslu cibez yapmış. Püf noktalarını verip nasıl  uygulanacağını da anlatmış.  Yazıda zeytinyağlı ve ekşi mayalı brioche tarifi de var.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul