29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 15:25 | Son Güncelleme: 21.03.2024 17:32

Bloomberg yazdı: TCMB'nin faiz kararı ekonomistleri şaşırttı

Çoğu ekonomist TCMB'nin faiz oranını sabit bırakmasını bekliyordu. Ancak seçim öncesi faiz oranında yapılan 500 baz puanlık artış ekonomistleri şaşırttı. Seçimler öncesi baskı altında olan Türk lirası sürpriz karar sonrası dolar karşısında değer kazandı
Bloomberg yazdı: TCMB'nin faiz kararı ekonomistleri şaşırttı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kritik yerel seçimlerden günler önce faiz oranlarını artırdı. Bu sürpriz karar, enflasyonun yüzde 70'i aşma yolunda olduğu bir dönemde yaşanan satış sonrasında lirayı desteklemenin aciliyetini gösteriyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığındaki Para Politikası Kurulu perşembe günü bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Yalnızca Deutsche Bank AG ve Goldman Sachs artış beklerken, Bloomberg'in anketine katılan diğer ekonomistlerin tümü bir değişiklik beklemiyordu.

Merkez bankası, yıllardan beri ilk kez gecelik borç alma ve borç verme faiz oranlarından oluşan faiz koridorunu da revize ederek göstergenin etrafında artı veya eksi 300 baz puana kadar genişletti. Bu hamle, politika yapıcıların ticari borç verenlere daha pahalı finansman sunmasına olanak tanıyor. PPK'dan yapılan açıklamada, "Enflasyonda önemli ve kalıcı bir bozulmanın öngörülmesi durumunda merkez bankasının para politikası duruşu sıkılaştırılacak" ifadesine yer verildi.  Kararın ardından lira dolar karşısında yüzde 1,3 kadar güçlendi. 

"Merkez Bankası'nın bağımsızlığını doğruluyor"

Generali Investments küresel gelişmekte olan piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, "Bu hamle, Türk merkez bankasının özellikle seçimler öncesinde artan bağımsızlığını doğruluyor" dedi. Liranın daha hızlı değer kaybetmesi ve enflasyon görünümündeki kötüleşme, yetkililerin sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğini ilan etmesinden yalnızca iki ay sonra merkez bankasının elini zorladı. Artış kararı öncesinde Türk lirası, Bloomberg'in takip ettiği gelişmekte olan ülke para birimleri arasında bu ay en kötü performansı gösteren oldu.

31 Mart'taki yerel seçimler yaklaşırken en büyük endişe, geçen yılki cumhurbaşkanlığı oylamasından sonra tek bir günde yüzde 7'ye varan düşüşün tekrarlanmasıydı. Seçimlerden önce, yetkililerin politikayı sıkılaştırması için alışılmadık bir durum. Geçtiğimiz yıllarda Erdoğan'ın tercih ettiği ekonomik çözüm, aşırı düşük faiz oranlarıydı ve mali teşvikleri artırmaktı. Geçen yılki cumhurbaşkanlığı oylamasından bu yana gidişat kısmen değişti. O zamandan beri daha ana akım bir yaklaşım, küresel yatırımcıların ilgisini çekmeye yetecek kadar art arda sekiz faiz artırımına yol açtı. Ancak geçen ay tüketici fiyatlarında yaşanan sürpriz artış dikkatleri enflasyona çevirdi. Ayrıca, merkez bankasının son haftalarda aldığı ve bazılarının daha önceki liderlik döneminde alışılmışın dışında bir ekonomi dönemine benzettiği bir dizi arka kapı sıkılaştırma tedbirine ilişkin sorular da dönüyordu.

Deutsche Bank'taki analistler perşembe günkü duyuru öncesinde, doğrudan bir faiz artışının, tasarruf sahiplerinin paralarını lira varlıklarında tutmaları için teşvik oluşturacağını ve yabancı sermayenin geri dönüşünün önünü açabileceğini söyledi. Merkez bankası tarafından piyasa katılımcıları arasında yapılan bir anket, yılsonu enflasyon görünümlerinin bu ay yüzde 44,2'nin üzerine çıkarak merkez bankasının mevcut tahmininin çok üzerinde arttığını gösterdi. Para otoritesi tarafından yakından takip edilen bir gösterge olan aylık fiyat artışı Şubat ayında yüzde 4,5'e yükseldi.