22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 13:40 | Son Güncelleme: 21.03.2024 13:45

NYT 8,5 milyar dolarlık hibeyi yazdı: Biden'ın çip üretiminde lider olma planı

ABD Başkanı Biden, ülkenin yarı iletken üretimini desteklemek için Intel'e 8,5 milyar dolara kadar hibe verileceğini duyurdu. Bu büyük yatırım ile Biden, ABD'nin yeniden çip üretiminde lider olacağını savunuyor
Fotoğraf: Tom Brenner/The New York Times
Fotoğraf: Tom Brenner/The New York Times

Zolan Kanno-Youngs, Madeleine Ngo ve Don Clark / The New York Times

Başkan Joe Biden çarşamba günü, ekonomik gündemini anlatmak amacıyla seçimlerde riskli görülen eyaletlere yaptığı bir tur sırasında, ülkenin yarı iletken üretimini desteklemek için büyük bir yatırım için Intel'e 8,5 milyar dolarlık hibe verdi. 

Üretimde liderlik hedefi

Arizona'daki Intel kampüsünde konuşan Biden, hibeyle üniversite diploması gerektirmeyenler de dahil olmak üzere binlerce yeni üretim işini destekleyeceğini söyledi. Biden, "Bu yarı iletken endüstrisini dönüştürecek. Yeniden dünyanın üretim başkenti olmayacağımız nerede yazıyor?" ifadelerini kullandı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Intel tesislerinin inşası ve genişletilmesi için kullanılacak olan bu hibe, federal hükümetin 2022 yılında yetkililerin Amerika Birleşik Devletleri'ni yarı iletken üretiminde yeniden lider konumuna getirmeye yardımcı olmak için kabul ettiği CHIPS Yasası'ndan sağladığı en büyük fon.

Sadece yüzde 10'u ABD'de üretiliyor

Dağıtmak üzere 39 milyar dolarlık sübvansiyonla donatılan Biden yönetimi, akıllı telefonlardan bilgisayarlara ve arabalara kadar her şeye güç veren küçük çiplerin üretimini artırmaya yönelik iddialı bir çalışmaya öncülük ediyor. Bu çaba, Biden'ın Amerika'nın yabancı ülkelere bağımlılığını azaltma hedefinin merkezinde yer alıyor: Yarı iletkenler Amerika Birleşik Devletleri'nde icat edilmiş olmasına rağmen, dünyadaki çiplerin yalnızca yüzde 10'u ülkede üretiliyor.

11 milyar dolara kadar kredi

Biden, "Sektörün tamamında öncü çiplerin üretiminin neredeyse tamamı yıllar önce Asya'ya taşındı. İşte bu yüzden bugünkü yatırım çok önemli: Gelişmiş yarı iletken üretiminin burada, Amerika'da geri dönüş yapmasını sağlayacağız" dedi.  Hibelere ek olarak federal hükümet Intel'e, şirketin cömert koşullar olarak nitelendirdiği 11 milyar dolara kadar kredi vermeyi planlıyor. Intel'in ayrıca beş yıl içinde 100 milyar dolardan fazla tutması beklenen ABD'deki genişleme projelerinin masraflarının yüzde 25'ini karşılayabilecek federal vergi kredileri talep etmesi bekleniyor.

Hibeler, şirketin Arizona, Ohio, New Mexico ve Oregon'daki inşaat planlarını finanse etmeye yardımcı olmayı amaçlıyor. Biden yönetimi yetkililerine göre, projelerin 10 binde fazla imalat ve yaklaşık 20 bin inşaat istihdamı yaratması bekleniyor. 

Seçmenlerin fikrini değiştirmek için önemli

Hibelerin dağıtımını denetleyen Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ödülün ülkenin yapay zeka, akıllı telefonlar, süper bilgisayarlar ve en hassas askeri donanımlarda kullanılan en gelişmiş yarı iletkenlerin üretimini artırmaya yardımcı olacağını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri şu anda hiç üretmiyor. Raimondo, Intel'e verilen hibenin yeni program kapsamında bir çip üreticisine verilen en büyük hibe olacağını söyledi. Raimondo, bu yatırımın Amerika Birleşik Devletleri'nin on yılın sonuna kadar dünyanın önde gelen çiplerinin yaklaşık yüzde 20'sini üretme yolunda ilerlemesine yardımcı olacağını belirtti. Raimondo çarşamba günü Intel kampüsünde yaptığı açıklamada, "Bu yatırım Intel'in ekonomik ve ulusal güvenliğimize güç katacak dünyanın en ileri teknolojili, en sofistike çiplerini üretmesini sağlayacak" dedi. Biden ve Demokrat müttefikleri, yarı iletken yatırımlarını Arizona gibi önemli eyaletlerdeki seçmenlerin ekonomiye ilişkin algılarını değiştirmeye çalışmanın kilit bir yolu olarak görüyor.

Para yıl sonuna kadar verilecek

Arizona Demokrat Parti Başkanı Yolanda Bejarano salı günü yaptığı açıklamada, "Başkan Biden'ın üzerinde durduğu konular hakkında halkla konuşmadık ve bunu yapmaya kararlıyız" dedi ve Demokratların yarı iletken yatırımlarının etkileri hakkında daha fazla konuşmaları gerektiğini sözlerine ekledi. Hibe verilmeden önce Intel'in belirli kilometre taşlarını yerine getirmesi gerekecek olsa da, üst düzey Biden yönetimi yetkilileri fonların bu yılın sonuna kadar şirkete akmaya başlamasını beklediklerini söyledi.

"3-5 yıllık programla düzeltilemez"

Intel'in CEO'su Patrick Gelsinger salı akşamı gazetecilere verdiği brifingde hükümet teşviklerinin şirketi için gurur verici bir anı ve her iki partiden politikacılar için de büyük bir başarıyı temsil ettiğini söyledi. CEO, Intel için ayrılan teşviklerden memnun olsa da yetkililerin onlarca yıldır yatırımların ABD'den Asya'daki ülkelere kaymasını tersine çevirmek için sektöre daha fazla yatırım yapmaları gerekebileceğini ekledi. Gelsinger, "Bu durum üç ila beş yıllık bir programla düzeltilemez. Bu işi bitirmek için en azından bir CHIPS 2'ye ihtiyacımız olacağını düşünüyorum" dedi.

Intel, yeni program kapsamında federal ödül alan dördüncü şirket oldu ve açıklanan toplam hibe 10 milyar doların üzerine çıktı. GlobalFoundries, Microchip Technology ve BAE Systems'a verilen ilk üç hibe, eski üretim süreçleriyle üretilen ancak hala otomobil ve bulaşık makinesi gibi birçok üründe kullanılan eski çip üreticilerine verilmişti. Biden yönetimi yetkililerinin önümüzdeki aylarda Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung ve Micron Technology gibi diğer büyük çip üreticilerine daha fazla hibe vereceğini açıklaması bekleniyor. Bu şirketler de son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni veya genişletilmiş yarı iletken üretim tesislerine büyük yatırımlar yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin çipler konusunda Asya'ya olan bağımlılığı, yapay zekanın yükselişiyle birlikte daha da belirgin hale geldi; en son jeneratif yapay zeka hizmetlerine güç sağlamak için kullanılan neredeyse tüm çipler, Silikon Vadisi şirketi Nvidia tarafından tasarlanmış olmasına rağmen TSMC tarafından Tayvan'da üretildi. Intel, yeni üretim teknolojisi geliştirerek, diğer şirketler tarafından tasarlanan çipleri üretmeye başlayarak ve mevzuat için yoğun bir şekilde lobi yaparak bunu değiştirmeye çalışıyor. Intel'e yapılan yatırım, gelişmiş çiplerin yurt içinde tedarik edilmesini sağlayarak ABD şirketlerinin yapay zeka endüstrisinde liderlik etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Biden, Intel'in "yarı iletken endüstrisi için yeni nesil işçilerin" eğitimi ve geliştirilmesi için harcayacağı yaklaşık 50 milyon dolarlık federal fonun ayrılacağını söyledi. Birçok yarı iletken şirketi ve endüstri grubu, tesisler inşa edildikten sonra yaratılacak tüm pozisyonları dolduracak teknisyen, mühendis ve diğer çalışanların potansiyel eksikliklerine ilişkin endişelerini dile getirdi. Yönetim yetkililerine göre, Biden göreve geldiğinden bu yana özel şirketler toplamda 240 milyar dolardan fazla yarı iletken ve elektronik üretim yatırımı açıkladı. Ancak bazı çip üreticileri yerel üretim kapasitelerini genişletmeye çalışırken engellerle karşılaştı ve bu da gecikmelere neden oldu.

©️ 2024 The New York Times Company