09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 12:40 | Son Güncelleme: 21.03.2024 12:43

Hafta sonu için İstanbul rehberi (22- 24 Mart)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Evlilikten Sahneler, müzikseverler için Mabel Matiz ve mekan kaşiflerine Seraf Restoran şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (22- 24 Mart)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için prömiyer yapacak oyunlar:

  • Tiyatro Lir'in yeni oyunu, Trakya esintili neşeli bir trajediyi konu alan Zeytinyağlı Yaprak Sarması, 24 Mart'ta Şişli Tiyatrosu'nda prömiyer yapıyor. Sanem Gençalp'in yazdığı oyunda Gençalp tek kişilik performans sergiliyor.

Tiyatroseverler için haftanın beklenen tiyatro oyunları:

  • Canan Kübra Birinci ve Gülşah Yeşilot'un oynadıkları Kulağa Çok Saçma Ya Da Uzak Bir İhtimal Gibi Gelmiyor, 22 Mart'ta KarmaDrama Sahne'ye konuk oluyor. Oyunda seyirci iki giydiricinin sıradan hayatlarında bu soruların cevaplarını nasıl bulduklarına beraber tanık oluyor ve oyun boyunca iki giydiricinin hayata kalmak için verdikleri mücadeleyi seyrediyor.

  • Ingmar Bergman’ın kült filminden Kayhan Berkin tarafından tiyatroya uyarlanan ve Ece Dizdar, Öner Erkan, Kayhan Berkin, Pınar Göktaş ile Naz Buhşem’in rol aldığı Evlilikten Sahneler, 22 Mart'ta Zorlu PSM'ye konuk oluyor. Oyun seyirciyi, bu çiftin başına gelenleri yakından izlemeye davet ediyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Eric Coble’ın Shakespeare’in Macbeth’inden hareketle yazdığı; bir anne ve babanın sınıf atlama arzularını, hırslarını ve çocuklarının peşinde nasıl parçalandıklarını anlatan ödüllü kara komedi oyunu Parlak Fikirler, 23 Mart'ta Alan Kadıköy'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda Ceren Taşçı, Kiraz Tosun, Dila Yağcı, Uğur Baran ve Ünal Yeter aynı sahneyi paylaşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar;

  • Sema Elcim’in yazdığı, Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği; Midilli Adası’nda coğrafyanın farklı noktalarından yola çıkmış olsalar da birbirlerine hem çok uzak hem de çok yakın hikâyeleri olan üç çiftin yaşadıklarını anlatan Gabriel'in Düşü, 23 Mart'ta Baba Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyunun kadrosunda Ayşegül Tekin, Banu Çiçek, Batur Belirdi, Burak Tamdoğan, Çiçek Dilligil, Kerem Pilavcı ve Ersin Umut Güler yer alıyor.

Haftanın tek kişilik performansları;

  • Gökay Genç’in yazdığı, Murat Ersan’ın yönettiği, Burhan Şeşen’in müziklerini yaptığı İnsan Müsveddesi, 22 Mart'ta Asmalı Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda Özlem Aktaş tek kişilik performans sergiliyor. Oyun aslında aramızda dolaşan, kafesinden çıkmak isteyen bir kuş misali, içinde alabildiğine yorgun ama dışında komik, hınzır, neşe saçan bir kadının hikayesini izleyiciyle buluşturuyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Unutulmaz sahne performansı eşsiz sesi ile Cem Adrian, 23 Mart'ta Bostancı Gösteri Merkezi'nde İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Multidisipliner duruşu, birleştirici müziği ve temsil ettikleriyle Türkçe pop müziğin en sevilen isimlerinden biri haline gelen Mabel Matiz, 22 Mart akşamı Zorlu PSM’ye konuk oluyor.
  • İnsanın içine işleyen ses tınısı ve yıllarca hafızalardan silinmeyecek sahne performansı ile Birsen Tezer, 23 Mart'ta Kadıköy Sahne'de dinleyenleriyle buluşuyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Türk alternatif rock gruplarından Pinhani, Garanti BBVA Konserleri kapsamında 23 Mart akşamı, IF Performance Hall Beşiktaş sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Besteci, piyanist ve yazar Anjelika Akbar geçtiğimiz günlerde, tüm dijital platformlarda yerini alan Ahenk 432 albümü ile 24 Mart'ta The Grand Tarabya Panorama Salonu'nda özel repertuvarı olan bir resital gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Resitalde Akbar'a keman sanatçısı Tuba Bayav Ünlü eşlik ediyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Kariyeri boyunca pop, caz ve klasik müziğe kadar farklı tür ve dillerdeki repertuvarıyla sunduğu sahne performansları yanında, çeşitli müzikallerde de başrol oynayan ülkemizin başarılı seslerinden Barbaros, çok özel bir konser için Nail Yavuzoğlu yönetimindeki CRR Caz Orkestrası’yla 22 Mart’ta CRR’de müzikseverlerle buluşuyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • 1980'lerin başında profesyonel güreşin yoğun rekabet dünyasında tarih yazan, birbirinden ayrılamaz Von Erich kardeşlerin hikayesini konu edinen Demir Pençe 22 Mart'ta vizyona giriyor. Filmin oyuncu kadrosunda Zac Efron, Harris Dickinson ve Jeremy Allen White gibi isimler yer alıyor.
  • Kerem Bursin ve İrem Helvacıoğlu'nun başrollerini paylaştıkları, Cüneyt Karakuş'un yönettiği Eflatun 22 Mart'ta vizyona giriyor. Film, bir adamın sesine aşık olan görme engelli bir kadının hikayesini konu ediyor. 

Mekan kaşiflerine:

  • Şef Sinem Özler’in Anadolu lezzetleri sunan ve çok beğenilen restoranı Seraf’ta lezzetli bir iftar konukları bekliyor. Masaya gelen her tadın yöresinden alındığı ve orijinal lezzetine uygun olarak hazırlandığı Seraf Restoran’ın menüsünde keşkek, Seraf içli köfte, Hatay Reyhanlı usulü humus, bademli pazı kavurma, Lüle kebabı ve kaburga dolması sevilen lezzetler arasında yerini alıyor.
  • Boğazın en güzel noktasında ince bir mimari zevkle buluşan; şık ve elegant İtalyan rüzgârı Visorante, Ortaköy Crown Plaza Otelin teras katında hizmet vermeye devam ediyor. Müdavimlerin beğendiği lezzetler arasında ağır ateşte pişirilmiş osso buco, sakız kabaklı risotto, buratta, vitello tonnato ve deniz ürünleri pappardelle yer alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Kanaat lokantası Üsküdar

Gerçekten tarihi ve klasik bir İstanbul lokantası. Özellikle iftar için mükemmel bir seçim. Yer ayırtmakta fayda var. Envai çeşit çorba ve sulu yemekler, birbirinden lezzetli Türk tatlıları kesinlikle tavsiye ederim

Hünkar Balmumcu

Diğer şubelere göre yeni açıldı. Güzel bir İftar için harika bir öneri. Üstelik Nişantaşı şubesi kadar kalabalık olmuyor. Paça Çorbası ve taze zeytinyağlı çeşitlerini denemeyi unutmayın.

Seraf Vadi İstanbul

Türk ve Anadolu mutfağı için adeta bir vaha. Çok özel malzemelerle yapılan çok hafif ve lezzetli yemekler. Bence şehrin en iyi restoranlarından biri. İçli Köfte, Lahmacun ve sonunda helva yemeyi unutmayın derim. Kesinlikle çok tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Expat Kafası

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Başka bir dünyada başka bir yaşam fikri başta zor ve biraz da korkutucu gelse de, sonrasında bir ilham hikayesine dönüşebiliyor. Bu yayında Londra-Münih hattından yola çıkarak dünyanın çeşitli köşelerinden ilham verici kariyer hikayelerini dinliyoruz.

Fileye Temas

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Türkiye’de voleybola ilginin her geçen gün artmasıyla birlikte, bilginin de artmasına yönelik bir ihtiyaç doğduğu ortaya çıkıyor. Bu boşluğu dolduracak podcast’ler de görmeye başladık. Bu yayında da temel olarak oyunun magazinsel tarafı dışarıda bırakılarak, taktiksel ve performansla ilgili detaylar konuşuluyor. Sultanlar Ligine dair analizler de yayının dikkat çekici içerikleri arasında.

Ebeveyn Rehberi

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Çocuklara dair hemen hemen her konuda uzmanlarla yapılan röportajlardan oluşan bir yayın var karşımızda. Çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığı, psikolojisi, gelişimi ve eğitimi, oyunlar ve teknoloji gibi konuların derinlemesine işlendiği röportajlar, ebeveynler için yol gösteren önemli tavsiyelere dönüşüyor.

Sibling Revelry (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu podcast’te Hollywood yıldızı Kate Hudson ve kardeşi Oliver bir araya gelerek aile hikayelerini tartışıyor. Bu bile tek başına ilgi çekici. Kendi aile ilişkilerinden bahsetmesi için ağırladıkları konuklar arasında Jimmy Kimmel, Jessica Alba, Zooey Deschanel gibi isimleri görünce dinlemek için sebeplerimiz artıyor.

Ekran önerileri

3 Body Problem (2024) 

Epik bilim-kurgu dizisi 3 Body Problem (3 Cisim Problemi) bu sene Netflix’in en merakla beklenen yapımlarından. Çinli yazar Cixin Liu’nun üç kitaptan oluşan ve ağırlıklı olarak fizik teorileri ve felsefi tartışmaların yer aldığı eseri bugüne kadar kimseler tarafından uyarlamaya cesaret edilmedi. Ama Game of Thrones’un yaratıcıları David Benioff ve D.B.Weiss ile True Blood’un yaratıcısı Alexander Woo, bu iddialı eseri anlaşılır ve sürükleyici bir hale sokmayı başardılar.

Genç astrofizikçi Ye Wenjie 60’larda Çin Kültür Devrimi’nde ailesini kaybeder. Kızıl Kıyı’da çalıştığı gizli askeri üste Rachel Carson’ın Sessiz Bahar kitabıyla tanışır. İnsanlığa olan inancını giderek yitirerek, tüm kainatın kaderini değiştirecek bir girişimde bulunur. Diğer yandan 2024’te bilim insanları teker teker ölmektedir. Oxford’lu beş fizikçi arkadaş tuhaf deneyimler yaşamakta ve bir kısmı gizemli bir yerden gelen bir sanal gerçeklik oyunu oynamaktadır. Aksi istihbarat ajanı Da Shi ile birlikte Oxford Beşlisi bu krizin sebebini araştırmaya başlarlar. Marlo Kelly, Jonathan Pryce, Ben Schnetzer, Saamer Usmani, Sea Shimoka ve Game of Thrones’dan hatırlayacağınız Liam Cunningham da kadrodaki diğer isimlerden.

3 Body Problem fragmanı:

 

Nǎi Nai & Wài Pó (2023) - Disney+

80'li ve 90'lı yaşlarında olan Nǎi Nai ve Wài Pó; ABD'de yaşayan Tayvan asıllı yönetmen Sean Wang'ın, hem baba hem de anne tarafından olan iki büyükannesi. Yıllara rağmen sevgileri bitmeyen bu iki insan, birlikte yaşadıkları için her anlarını paylaşmaya, eğlenmeye dans etmeye ve hatta üzüntülerini göstermeye da devam ediyorlar. Sean Wang, bu belgeselinde de, onların gündelik hayatlarını ekrana taşımak için kısa ama duygusal bir yolculuğa çıkıyor. Kuşaklar arasındaki yaşanmışlıklarda gezen, insanlar ve mekanlar arasındaki bağın gücünü özenle gösteren duygusal bir film. Geçtiğimiz pazar gecesi gerçekleşen 96. Akademi Ödülleri'nin "Kısa Belgesel" dalında yarışan beş adaydan biri de olan, ödülü kazanamasa bile çok beğenilen bu kısa belgeseli üstelik artık herkes izleyebilecek! 22 Mart Cuma’dan itibaren Disney+'ta.

Frida (2024) - Prime Video

Bu sene 18-28 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Sundance Film Festivali'nin "ABD - Belgesel" bölümünde Jonathan Oppenheim Kurgu Ödülü'nü kazanan Frida belgeseli artık Prime Video'da! Frida Kahlo, hayatı boyunca yaşadığı zorluklara rağmen, kendine özgü, etkileyici tarzı ile ünlenen ve 20. yüzyılın en önemli ressamlarından biri. Sanatında otobiyografik unsurlara yer verip duygularını ve doğup büyüdüğü Meksika'nın kültürel yapısını da yansıtmaya özen gösteren, toplumun beklentilerinin aksine kendini ifade edebilen güçlü bir kadındı. Yaşadığı acılara rağmen güçlü bir mücadele sergileyen, direnişini her daim sürdürmeye çalışan bir sanatçıydı. Carla Gutiérrez yönetmenliğindeki bu belgeselde de; fotoğraf arşivleri, mektuplar, makaleler, etkileyici animasyonlar röportajlar, sanat eserleri ve dahası kullanılarak sanatçı Frida Kahlo'nun hayatı en derine inilerek ele alınıyor.