04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.08.2023 08:31 | Son Güncelleme: 09.08.2023 08:54

Meteoroloji'den sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı

Türkiye, Eyyam-ı bahur sıcaklarının ardından bu kez de Basra sıcakları ile karşı karşıya. Güneydoğu Anadolu aşırı sıcaklarla boğuşurken Marmara'da sağanak ve kuvvetli rüzgar olacak
Meteoroloji'den sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı

Türkiye’yi etkisi altına alan Eyyam-ı bahur ve Afrika sıcakları yurdu terk etti. Türkiye bu kez Güneydoğu’dan gelen Basra sıcaklarının etkisi altına girdi. Hava sıcaklıklarının İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji'nin 9 Ağustos'a ilişkin hava durumu raporuna göre, Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz'in batı kıyıları ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyı illerinin yerel sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Kuvvetli rüzgâr uyarısı

Meteoroloji rüzgarın, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri ile İç Anadolu'nun güneydoğusunda güneydoğu yönlerden kuvvetli (30-60 km/saat) esmesi beklendiği bildirerek vatandaşları yaşanabilecek olumsuzluklara tedbirli olmaya çağırdı. Buna göre; Marmara'nın doğusunun yerel sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (30-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

Basra sıcakları ne zaman bitecek?

Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıkların, Güneydoğu Anadolu’da 14 Ağustos’a kadar etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. Diyarbakır’ın 45, Şanlıurfa’nın 44, Mardin’in 40, Batman’ın 45, Siirt’in 43, Şırnak’ın ise 40 derece hava sıcaklığına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Perşembe günü rekor kırılacak

Uzmanlar bölgede hava sıcaklıklarının ortalamanın 6 ile 10 derece üzerinde seyretmesini özellikle perşembe günü maksimum sıcaklara ulaşacağını bekliyor. 

Basra sıcakları nedir?

Basra sıcakları, Türkiye'nin güney ve doğusunda yaz aylarında görülen aşırı sıcak havalara verilen addır. Bu sıcaklıklar, Arap Yarımadası'ndan gelen sıcak hava dalgaları ile oluşur. Basra sıcakları, genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında görülür ve 10-15 gün kadar sürer.