22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 17:54 | Son Güncelleme: 17.09.2024 18:21

MHP'den CHP'ye 'Anayasa' yanıtı: İlk dört madde konusunda taviz de hesap da vermeyiz

HÜDA Par lideri Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4. maddesiyle ilgili ifadeleri üzerine MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye "Sen bu HÜDA-PAR’a ne diyorsun Devlet Bey'' diye soran CHP lideri Özel'e yanıt MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'dan geldi. Yalçın, "İlk 4 madde konusunda taviz de hesap da vermeyiz" dedi
MHP'den CHP'ye 'Anayasa' yanıtı: İlk dört madde konusunda taviz de hesap da vermeyiz

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, hiç kimsenin, hiçbir kurumun MHP'yi Anayasa'nın ilk dört maddesi konusunda denetleyemeyeceğini, sorgulayamayacağını ve tartamayacağını bildirdi. Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, CHP'yi eleştirerek, "çarpıtma ve saptırma" yapmakla suçladı. Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, "Hiç kimse, hiçbir kurum MHP'yi Anayasanın ilk dört maddesi konusunda denetleyemez, sorgulayamaz, tartamaz. MHP, yıllardan beri Anayasa'nın malum 4 maddesi konusundaki titizliğini bütün kararlılığıyla göstermiştir. Bu konuda asla taviz de hesap da vermeyiz" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu? 

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Anayasa'nın 1. maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" hükmünün yer aldığı Anayasa'nın 4. maddesine karşı olduğunu açıklamıştı. Yapıcıoğlu, "Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha; anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasanın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı, anladınız mı? 4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde." demişti. 

CHP lideri Özgür Özel, Yapıcıoğlu'nun bu ifadeleriyle ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, ''Sen bu HÜDA-PAR’a ne diyorsun Devlet Bey'' diye seslenmişti. Özel şunları söylemişti: "Cumhur İttifakı'nın seçenlerinden bir tanesi de HÜDA-PAR. Kim o? Kadınları sokak hayvanları gibi sahipsiz bırakmayıp sahiplendirelim diyen HÜDA-PAR. Kadının seçme ve seçilme hakkına karşı çıkan, domuz bağcıları avukat tutup savunan, sonra partisine kaydeden ve onları Tayyip Erdoğan ile ittifak şartıyla affettiren HÜDA_PAR. Şimdi çıkmış diyor ki 'Anayasa'nın ilk dört maddesine karşıyız' diyordu. Seçim zamanı susturdular, dört vekil al otur aşağıya dediler. Seçim zamanı sustu şimdi konuşuyor. ‘Biz Anayasa’nın 4'üncü maddesine karşıyız’ diyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti, nitelikleri, bayrağı, İstiklal Marşı ve başkenti. Atatürk, Ankara’yı başkent yapmış, Ankara'nın başkent olmasına karşılar, bayrağa karşılar. Benim HÜDA-PAR’a bir sözüm yok. Mikroba sen niye hastalık yapıyorsun diye hesap soramazsınız. Mikrop, mikroptur. Ama milliyetçi muhafazakarım diyenler… Hele hele Tayyip Bey’in sağ kolunda HÜDA-PAR, öbür kolunda Devlet Bahçeli var. Sen bu HÜDA-PAR’a ne diyorsun Devlet Bey? Kimler kimlerle beraber?"