26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 16.12.2022 11:03 | Son Güncelleme: 16.12.2022 16:44

Millet, iradesine sahip çıkıyor mitingi dünya basınında

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası sonrası Altılı Masa liderleri dün Saraçhane'de buluştu. Millet, iradesine sahip çıkıyor mitingi dünya basınında da ses getirdi. İşte manşetlerden öne çıkanlar
Millet, iradesine sahip çıkıyor mitingi dünya basınında - Resim: 1

Financial Times

İmamoğlu’na açılan davayı ve Saraçhane mitingini sayfalarına taşıyan Financial Times "İstanbul Belediye Başkanı dün binlerce destekçisinin katıldığı bir miting düzenleyerek AK Parti'den hesap sorma sözü verdi. Erdoğan'ın yöntemleri giderek Putin'inkilere benzese de, iktidar üzerindeki hakimiyeti daha  huzursuz bir koalisyonla yönetiyor” ifadelerine yer verdi.


Gazete bununla birlikte "Ulusal seçimlerde muhalif bir figürün engellenmesi, açıkça otokratik bir sisteme doğru atılmış bir adım olacaktır” ifadelerini kullanarak gelecek yıl gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemine değindi. Konuyla ilgili bir ironiden bahseden FT, İmamoğlu'nun karizmatik bir figür olmasına rağmen, muhalefet ittifakının (Altılı Masa) henüz onu cumhurbaşkanı adayı olarak destekleme basiretini gösteremediğine de değindi 

Millet, iradesine sahip çıkıyor mitingi dünya basınında - Resim: 2

Washington Post

ABD merkezli Washington Post ise mitingi “Mahkeme İstanbul Belediye Başkanı'na hapis cezası ve siyaset yasağı verdi” başlığıyla duyurdu.  Gazete haberinde “Eleştirmenler, belediye başkanının yargılanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli bir muhalifini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olduğunu iddia etti. İmamoğlu'na karşı alınan kararı kınamak için belediye binası önünde toplanan binlerce kişi "Hak, Hukuk, Adalet!" sloganları atarak hükümeti ve Erdoğan'ı istifaya çağırdı. Bir otobüsün üzerinden kalabalığa seslenen İmamoğlu, 'Bu karar, bu ülkeyi yönetenlerin ülkeye adalet ve demokrasi getirmek gibi bir amaçlarının olmadığının kanıtıdır' dedi” ifadelerini kullanarak İBB Başkanı'nın demeçlerine yer verdi.

Millet, iradesine sahip çıkıyor mitingi dünya basınında - Resim: 3

Independent 

Independent’ın haberinde “İstanbul'da binlerce kişi görevden alınmak istenen belediye başkanına destek için toplandı” başlığına yer verdi. Haberin devamında ise “ Binlerce kişi dün İstanbul belediye binası önünde toplanarak, şehrin belediye başkanının görevden alınmasına ve gelecek yıl yapılacak seçimlerde aday olmasının engellenmesine yol açabilecek hukuki bir kararı kınadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın giderek otoriterleşen yönetimi altında mahkemelerin bağımsızlığını sorgulayan muhalefet partileri, İmamoğlu'nun kovuşturulması ve yargılanmasının Türk liderine karşı kilit bir rakibi ortadan kaldırma girişimi olduğunu iddia ediyor” ifadeleriyle hukuki karar için neler yapıldığına dikkat çekti.

Millet, iradesine sahip çıkıyor mitingi dünya basınında - Resim: 4

AP 

AP haber ajansı Saraçoğlu mitingini manşetlerine “İstanbul'da binlerce kişi görevden alınmak istenen belediye başkanına destek için toplandı. Halk İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde toplanarak, şehrin belediye başkanının görevden alınmasına ve gelecek yıl yapılacak seçimlerde aday olmasının engellenmesine yol açabilecek hukuki bir kararı kınadı” ifadelerini kullandı.