29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Milli Mücadele destanının kilometre taşları

Türkiye İş Bankası Müzesi, 250’yi aşkın İstiklal Madalyası’nın bir arada sunulduğu Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer sergisiyle Kurtuluş Savaşı’nı hafızalarımızda canlandırıyor
Milli Mücadele destanının kilometre taşları

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının yüzüncü yılında açılan İstiklal Sergisi’ni İzmir’e uğurlayan Türkiye İş Bankası Müzesi, yeni sergisi Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer’i ziyarete açtı.  Cephelerde Kurtuluş Savaşı’nın kaderini belirleyen aşamaların yanı sıra Anadolu’nun isimsiz kahramanlarına da özel yer ayıran sergideki eserler, farklı koleksiyonlardan derlendi. Savaş alanlarında bulunan mühimmat parçaları, silahlar, kılıçlar, sıhhi malzeme, pusula, dürbün, telgraf, harita vb objeleri ile çok sayıda fotoğraf ve filmin yer aldığı sergi, 1000’den fazla parçadan oluşuyor. 

İstiklal madalyaları için özel bölüm ayrıldı

Küratörlüğü İzzeddin Çalışlar’a ait sergi ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bağımsızlık mücadelesinin kahramanları da anılıyor. Sergi kapsamında İstiklal Madalyası mirasçılarına, fotoğraf, belge, obje vb yadigârların ödünç verilmesi için bir çağrı yapılmış. Büyük ilgi gören çağrı sonucunda aileler, koleksiyonerler ve müzeler tarafından ödünç verilen 251 madalyanın yanı sıra pek çok obje toplanmış. Ödünç verilen madalyalar arasında İsmet İnönü ile İş Bankası’nın kurucu Genel Müdürü Celal Bayar’ın istiklal madalyaları da yer alıyor.  Madalyalar dışında orijinal beratlar, fotoğraflar, kimlik kartları, anı defterleri ve kılıç, kama vb muharebe eşyaları da sergilenmek üzere müzeye teslim edildi. Sergi hazırlık sürecinde madalya sahiplerinden Özden Engin dedesinden, Muammer Eryılmaz ise babasından kendisine miras kalan İstiklal Madalyası’nı Türkiye İş Bankası Müzesi’ne bağışlamaya karar verdi. Böylece Türkiye İş Bankası Müzesi’ne kalıcı olarak emanet edilen madalya sayısı ise 4’e ulaştı.   Eminönü’nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan yeni sergi, bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.