28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 05.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Olimpiyatta yarışacaklar

Sokakta doğan “Break Dans”ın olimpiyat sporu kabul edilmesiyle gözler Paris 2024’e çevrildi. Türkiye’deki dansçılar da altın madalya için çalışmalara başladı 
Olimpiyatta yarışacaklar

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Aralık’ta aldığı karar ile break dansı olimpiyat sporu olarak kabul etti. Dünyanın farklı ülkelerinden 16 kadın ve 16 erkek dansçı Paris 2024 oyunlarında madalya için ter dökecek. Karar, Türkiye’de de heyecanla karşılandı. Türkiye Dans Sporları Federasyonu çatısı altında onlarca sporcu ya da onların jargonunda B-boy (break dansçı erkek) ve B-girl (Break dansçı kadın) antrenmanlara başladı. “Türkiye’yi dansla tanıştıran adam” olarak bilinen ve aynı zamanda Dans Sporları Federasyonu Başkanı olan Tolga Han Çinkitaş ise olimpiyat hazırlığını koordine ediyor: “Orta ve uzun vadeli planlama yaptık. İlk hedef 2024 Paris, ikinci hedefimiz ise 2020 Los Angeles Olimpiyatları. Paris için önümüzde zorlu bir süreç var; 2 yıl içinde Dünya Dans Sporları Federasyonu tarafından yapılan organizasyonlarda ilk 16 içine girmemiz gerekiyor.”

Burs kapısı açıldı

Çinkitaş “Toplum olarak dans eğlence aracı olarak görülüyordu ve biz bunu yıkmaya; spor olduğuna ikna etmeye başladık. Son olarak 50 vakıf üniversitesi milli olan dansçılarımıza burs vermeyi kararlaştırdı” diye konuştu.
Furkan Yılmaz
Furkan Yılmaz

Varoşun dansı...

Mimar Sinanlı Furkan Yılmaz “Gaziosmanpaşa Karadeniz Mahallesi’nde yaşıyorum.  Benim gibi varoş mahallesinden yaşıyorsanız 14 yaşında hayat çizginiz değişir. Ya uyuşturucu ile tanışırsınız ya da spor sayesinde uzak durursunuz. Beni break dans kurtardı ve ablamın teşviki ile Mimar Sinan Üniversitesi’ne yetenek sınavı ile girdim. Hocalarımın öğrettikleri bana özgünlük sağlıyor.”
Oğuzhan Karademir
Oğuzhan Karademir

Madalyalı B-Boy

24 yaşındaki Oğuzhan Karademir Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Çağdaş Dans Ana Sanatları 2. Sınıf öğrencisiyim. Break dans ile 13 yaşında tanıştım. Kocatepe Camisi’nin avlusu antrenman alanımdı. Sonra iki break dansçının kozlarını paylaştığı ‘battle’ organizasyonlarına katıldım. Türkiye şampiyonluklarım oldu ve 2019 Dünya Break Dans Şampiyonası’nda ülkemi temsil ettim.”
Setenay Karadaş Baylan
Setenay Karadaş Baylan

Yogalı antrenman

Evli çift Setenay-Batuhan Baylan Paris’e hazırlanan dansçılar arasında Baylan çifti de bulunuyor. Setenay ve Batuhan (32) bu dansı yaparken tanışmışlar ve şimdi de günde 3 saat süren antrenman ile hazırlanıyorlar. Yoga, güçlendirme, dayanıklılık, estetik ve break dans antrenmanları yapıyorlar. Hayalleri ise sanat ve dansın iç içe olduğu bir atölye açmak. Fotoğraflar: Barış Acarlı