09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.11.2023 17:13 | Son Güncelleme: 10.11.2023 17:33

Özel, Erdoğan'a seslendi: Anayasa'ya sahip çık, çıkmazsan sen de yok hükmündesin

CHP Genel Başkanı Özel, Yargıtay'ın Can Atalay için 'hak ihlali' kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunması hakkında AYM binasının önünde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Özel, "Anayasaya sahip çık. Sahip çıkmazsan sen de yok hükmündesin" dedi
Özel, Erdoğan'a seslendi: Anayasa'ya sahip çık, çıkmazsan sen de yok hükmündesin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, TBB'nin çağrısıyla avukatların başlattığı yürüyüşe destek verdi. Özel, Yargıtay binası önünde sonlanan yürüyüşün ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) önüne geldi. Burada açıklamalarda bulunan Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yargıtay'la ilgili sabah yaptığı açıklamaya işaret etti.

Erdoğan bugün yaptığı açıklamada "Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara itilemez" ifadelerini kullandı. Daha sonra Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85'nci yılı dolayısıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki programa katılan Cumhurbaşkanı, "Anayasa, 'devlet başkanı' sıfatıyla bize 'devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin' görevi vermektedir. Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız" açıklaması da yaptı.

Özel ise AYM önünde yaptığı konuşmada, "Erdoğan'ın açıklamalarına kadar bu bir yargı kriziydi ancak bunun Erdoğan eliyle anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, halkın iradesine karşı Erdoğan liderliğiyle bir kalkışma hazırlandığı anlaşılıyor" diye konuştu. Özel açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

  • Anayasa'yı değiştirebilmek için AKP'nin ve MHP'nin  yeterli milletvekili yok. Anayasa'yı zaten ortadan kaldırmak mümkün değil.
  • Ancak Anayasa'nın bazı maddeleri yok sayıyorlar ve Erdoğan buna destek veriyor. Bu Anayasa'yı yok saymaya başlamak esas bu Anayasa'dan en çok gücü ve yetkiyi alanın sorunudur. Ama o Anayasa'yı koruyacağına Yargıtay ile birlikte Anayasa'nın bir hükmünü yok saymaktadır.
  • Sen Anayasanın hükmünü değiştirecek güçte değilsin, millet bu yetkiyi vermedi. Sen o yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir. Bu anayasayı askıya alma girişimi. Millet sana oy ver bu Anayasa sayesinde görev yapıyorsun. 
  • Yok hükmünde kabul edilmek istemiyorsan, bu Anayasaya sahip çık. Sahip çıkmazsan sen de yok hükmündesin.