18 Mayıs 2025, Pazar
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 12.05.2025 10:07 | Son Güncelleme: 12.05.2025 11:36
Makaleyi sesli dinle • 0:00

PKK feshini dünya böyle gördü: 'Tarihsel bir dönüm noktası, 40 yıllık silahlı mücadele sona erdi'

Terör örgütü PKK, örgütsel yapısını feshettiğini duyurdu. Örgütün Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla aldığı bu karar, uluslararası basında geniş yankı buldu. Gazeteler, bölgesel dengeleri etkileyebilecek bu gelişmeyi “tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi
Ivor Prickett / The New York Times
Ivor Prickett / The New York Times
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

PKK terör örgütü, kendini feshettiğini ve Türkiye'ye karşı silahlı mücadele döneminin sona erdiğini duyurdu.

Reuters'ın aktardığına göre örgütten yapılan açıklamada, PKK'nın artık misyonunu tamamladığı vurgulandı.

9 Mayıs'ta yapılan açıklamada, iki farklı alanda birbirine paralel olarak yapılan kongrede "Abdullah Öcalan'ın çağrısı temelinde tarihi kararlar alındığı" kaydedilmiş ve sonuçların yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağı bildirilmişti.

PKK'nın açıklamasında, "PKK’nin Olağanüstü 12. Kongresi, PKK mücadelesinin halkımız üzerindeki inkâr ve imha siyasetini parçaladığını, Kürt sorununu demokratik siyaset yoluyla çözme noktasına getirdiğini, bu yönüyle PKK’nin tarihi misyonunu tamamladığını değerlendirdi. Bu temelde PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder APO tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı" ifadeleri yer aldı.

The New York Times: Kürt isyancı grup, Türkiye ile çatışmayı sona erdirdiğini açıkladı

Amerikan New York Times gazetesi, PKK’nın silah bırakma kararının Türkiye'nin yanı sıra komşu ülkeleri de etkileyebilecek bir gelişme olduğunu yazdı. Haberde şu ifadelere yer verildi.

“Türkiye’ye karşı 40 yıldır süren kanlı bir isyan yürüten Kürt grubu, silah bırakacağını ve çatışmayı sona erdireceğini açıkladı. Bu karar, komşu ülkelerde de yankı bulabilir. PKK’nın bu açıklaması, Şubat ayında hapisteki lideri Abdullah Öcalan’ın örgüte silah bırakma ve dağılma çağrısı yapmasının ardından geldi.

Örgüt, ‘Kürt meselesini demokratik siyasetle çözülebilecek bir noktaya taşıdığını ve misyonunu tamamladığını’ belirtti.”

Gazete ayrıca, kararın Türkiye’de 40 binden fazla can kaybına yol açan çatışmayı sonlandırabileceğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından siyasi bir zafer anlamına gelebileceğini vurguladı.

AP News: PKK, Türkiye ile barış girişimi kapsamında dağılacağını ve silah bırakacağını açıkladı

Associated Press (AP), PKK'nın kongresini ve Öcalan’ın rolünü vurguladı:

“PKK, kuzey Irak’ta düzenlenen kongre sonrası tarihi bir karar alarak silahlı yapısını feshedeceğini ve dağılacağını duyurdu. Bu açıklama, Şubat ayında Abdullah Öcalan’ın örgüte yaptığı çağrının ardından geldi. PKK, 1984’ten bu yana süren ve on binlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmaları sonlandırmak amacıyla tek taraflı bir ateşkes ilan etmişti. Örgüt, ‘Bu süreç Öcalan tarafından yönetilecek’ ifadelerini kullandı.”

Al Jazeera: PKK dağılacağını açıkladı, Türkiye ile onlarca yıllık çatışma sona erebilir

Al Jazeera, gelişmeyi “yeni bir barış girişiminin parçası” olarak nitelendirdi:

“PKK, Türkiye ile onlarca yıl süren çatışmayı sona erdirmek için silah bırakacağını ve kendini feshedeceğini duyurdu. Bu adım, kuzey Irak’ta gerçekleştirilen kongrede alınan tarihi kararlar kapsamında geldi. Şubat ayında Abdullah Öcalan, PKK’ya silahlı mücadeleye son verme çağrısı yapmıştı. PKK’nın bu çağrıya yanıt vererek kongre toplaması ve ardından ateşkes ilan etmesi dikkat çekmişti."

France 24: PKK, Türkiye ile 40 yıllık silahlı mücadelesini sona erdirdiğini açıkladı

France 24, gelişmeyi “tarihi bir karar” olarak tanımladı:

“PKK, örgütsel yapısını feshetme ve silahlı mücadeleyi sona erdirme kararı aldı. Bu karar, örgütün kuzey Irak’ta yaptığı kongre sonrası açıklandı. Örgüt, Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla bu adımı attığını ve Öcalan’ın süreci yöneteceğini belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise cumartesi günü yaptığı konuşmada, ülkeyi ‘terör belasından kurtarmakta kararlı’ olduklarını söyledi.”

DW son dakika gelişmesi olarak duyurdu

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), PKK'nın kendini feshetme kararını "son dakika" gelişmesi olarak duyurdu. Haberde, örgütün 40 yılı aşkın süredir Türkiye'ye karşı yürüttüğü silahlı mücadelenin sona erdirilmesinin, bölgesel etkileri olabilecek tarihi bir adım olduğu vurgulandı.

DW'nin haberine göre, PKK'nın bu kararı, Şubat ayında örgütün lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı silah bırakma ve örgütün dağılması çağrısının ardından geldi. Öcalan, çağrısında PKK'nın misyonunu tamamladığını ve artık demokratik siyaset yoluyla Kürt sorununun çözülebileceğini belirtmişti.

BBC: PKK silah bırakıyor, top artık Türkiye'de

BBC News'tan Orla Guerin ve Gabriela Pomeroy'un haberinde PKK'nın açıklamasına yer verildi. "Bu gelişme, Şubat ayında örgütün hapisteki lideri Abdullah Öcalan’ın PKK’nın feshedilmesi yönündeki çağrısının ardından geldi" denildi.

"PKK’nın isyanı başlangıçta, Türkiye nüfusunun yaklaşık %20’sini oluşturan Kürtler için bağımsız bir devlet kurmayı hedefliyordu. Ancak zamanla ayrılıkçı hedeflerden uzaklaşarak, daha fazla özerklik ve Kürtlere yönelik hakların genişletilmesi taleplerine odaklandı. Bu çatışma sürecinde 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti."

Haberde PKK’nın dağılması karşılığında Öcalan ve destekçilerine neyin verileceğinin belirsizliğini koruduğu belirtildi ve şartlı tahliye ihtimali üzerinde durulduğu söylendi. Haberde "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2028 yılında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olabilmesi için Kürt yanlısı siyasi partilerin desteğine ihtiyacı olabilir" ifaderlerine de yer verildi.

Uluslararası ilişkiler düşünce kuruluşu Chatham House'tan Winthrop Rodgers ise, Kürt siyasi partilerinin taleplerinin karşılanabilmesi için “Türkiye'de büyük bir demokratik dönüşüm” gerektiğini belirtti.

Rodgers, son aylarda bazı Türk liderlerden “iyi niyetli” sinyaller geldiğini ve bu sayede PKK’nın fesih sürecinin ilerleyebildiğini söyledi. Ancak sözlerine şöyle devam etti: “Bu iyi niyetin, Kürtlerin siyasete ve topluma tam katılımını sağlayacak büyük değişimlere kadar uzanıp uzanmadığı belirsiz. Pek çok açıdan top artık Türkiye’de.”

Kaynak: Gazete Oksijen