Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i güncelleyerek yeni düzenlemeler getirdi.
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle yönetmelikle tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık hizmetlerine ilişkin yeni düzenlemeler gidildi. Tıp merkezlerinde planlı sezaryen doğum yaptırılmasının önüne geçen çeşitli düzenlemeleri de içeren bu yeni yönetmelik, bir süredir Türkiye gündeminde yer tutan "normal doğum" tartışmalarının hemen ardından geldi.
Sivassporlu oyuncuların sahada "Doğal Olan Normal Doğum" pankartını tutması kamuoyunda tartışmaya yol açmış, hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pankarta yönelik açıklamasında "Bu konudaki tavizsiz duruşumuzu bundan sonra da muhafaza edeceğiz" açıklamasını yapmıştı.
Resmi Gazete'de yayınlanan yeni düzenlemenin detayları ise şöyle:
Doğum ünitesi kurulacak
Tıp merkezinde planlı sezaryen yapılamayacak. Normal doğum yaptırılmak istenmesi halinde doğum ünitesi yapılması mecburi olacak.
Ayrıca ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezinde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek. Doğum ünitesi giriş çıkışları kontrol edilebilir nitelikte ve genel sirkülasyondan uzak olmak üzere ameliyathaneye kolay ulaşılabilir konumda yapılacak.
Doğum salonu en az 16 metrekare olacak.
Elektronik kayıt ve bildirim zorunluluğu
Kayıtlar ve arşivler için günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, elektronik kayıt ve bildirim zorunlu olacak.
Tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendirmek amacıyla tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri yapılacak.
Uygulama izin belgesi zorunlu olacak
24 saat kesintisiz hizmet veren, uzman tabip kadro sayısı 10 ve üzeri olan tıp merkezlerinde acil ünitesi ile cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Cerrahi müdahalelerin, herhangi bir sebepten dolayı ikinci bir müdahaleyi gerektirmeyecek nitelikte olması şartı aranacak.
Uygulama izin belgesi alınması zorunlu olacak. İki ve daha fazla poliklinik birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülebilecek.