10 Aralık 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.11.2024 11:12 | Son Güncelleme: 30.11.2024 11:17

Ruhsatsız silah taşıma ve çakar kullanımında cezalar arttı

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren iç güvenlikle ilgili kanunla, caydırıcılığın sağlanması amacıyla yetkisiz çakar kullanımı ve ruhsatsız silah bulundurmada cezalar artırıldı
Ruhsatsız silah taşıma ve çakar kullanımında cezalar arttı

İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla caydırıcılığın sağlanması amacıyla, yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara 96 bin lira ceza verilecek, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araç aynı süreyle trafikten menedilecek. Kanunla, ruhsatsız silah taşıyanlara verilen hapis cezalarının alt ve üst sınırları da yükseltildi. Ateşli silahların namlu, sürgü, ateşleyici gibi parçalarını üreten, satan, taşıyan ve bulunduranlar da hapis cezasına çarptırılacak. Hayata geçirilen yeni düzenlemelerle ilgili 5 soru ve yanıtları şöyle:

Silahını çaldıran ve kaybedenler için yaptırımlar

İkinci kez silahı çalınan veya silahını ikinci kez kaybedenlere, yeni silah müracaatlarında tek bir silah için taşıma veya bulundurma izni verilecek. Üçüncü kez silahı çalınan veya silahını üçüncü kez kaybedenlerin silah vesikası geri alınacak ve bu kişilere fiil tarihinden itibaren 5 yıl geçmedikçe silah bulundurma ve taşıma izni verilmeyecek. Fiil tarihinden 5 yıl geçtikten sonra bu kişilerin yeni silah müracaatlarında tek bir silah için taşıma veya bulundurma izni verilecek.

Silah parçalarının taşınması ve satılması suç sayılacak mı?

Ateşli silahların namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi haiz parçalarının kaçakçılığı da suç sayılacak ve hapis cezalarına hükmedilecek. Bu parçaları ülkeye sokanlara, ülkeye sokulmasına aracılık edenlere, kanun hükümleri dışında yapanlara, bir yerden bir yere taşıyanlara, satanlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Kurusıkı silahların özelliklerini değiştirenlerle hapis

Kurusıkı tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen silahı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak gerçek silah haline dönüştürme eylemi suç kabul edilecek ve bunu yapanlara hapis cezası verilecek. Dönüştürülen silahın sayı ve nitelik bakımından vahim olmaması halinde verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar indirilecek.

Ruhsatsız silah cezaları

Caydırıcılığın sağlanması amacıyla, ruhsatsız silah taşıyan, satın alan ve bulunduranlara verilen hapis cezasının 1 yıl olan alt sınırı 2 yıla, 3 yıl olan üst sınırı da 4 yıla çıkarıldı. Böylece, ruhsatsız silah taşıyan, satın alan ve bulunduranlar 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ateşli silahların namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi haiz parçaları ya da ses veya gaz fişeği atabilen silah iken Kanun hükümlerine tabi silah vasfına dönüştürülen silahları satın alan, taşıyan veya bulunduranlara da aynı oranlarda hapis cezası verilecek.

Çakar ve tepe lambasına hangi cezalar var?

Yetkisiz çakar ve tepe lambası kullanan sürücülere yönelik cezalar artırıldı. Işıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazların kullanımına ilişkin hükümleri ihlal edenlere 96 bin lira para cezası verilecek, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araçlar aynı süreyle trafikten menedilecek. İhlalin tekrarı halinde sürücülere her seferinde 192 bin lira trafik idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu kez sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araç da 60 gün süreyle trafikten menedilecek.

Kaynak: AA