Bülten

5 Nisan 2024, Cuma

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Bu akşam Akdeniz'in doğusundan, Karadeniz'in doğusuna doğru olan bölgede yağış bekleniyor. Ülkenin kalanında Meteoroloji'nin tahminine göre akşam sakin geçecek. 

9 günlük bayram tatili öncesi İstanbul trafiği yoğun. Yoğunluk öğleden itibaren yüzde 60'ın üzerinde seyrediyor. İftar saati olan 19.40'a doğru yoğunluğun artması muhtemel. 

Bu akşam için bir not: Oksijen'in Seçim Özel Sayısı bayilerde. Seçim sonuçlarını her biri alanının önde gelen yazarları ve konuk yazarların analizleriyle sayfalarımıza taşıdık. Akşam eve giderken gazete satılan herhangi bir yere uğrarsanız, bizi orada bulabilirsiniz. Alışveriş listenize eklerseniz seviniriz. 

İyi akşamlar. 

Bayram tatili için yollara düşenlere ve düşeceklere de iyi yolculuklar. 

‘Sağ mahalle’ Erdoğan döneminin bitişini satın aldı, CHP’yi test ediyor
Bugünkü Seçim Özel sayımızda, yerel seçimleri her yönüyle ele almıştık. Bu yazılar arasında iki kritik veri, bu seçimler sonrasına da ışık tutuyor. İki yazıyı bir arada okumakta fayda var. 

Konuk yazar Tarık Çelenk, "Göründüğü kadarıyla sağ mahalle Erdoğan döneminin kapanmakta olduğunun psikolojisini tartışmasız satın almış bulunmakta. Ayrıca devlet-Erdoğan füzyonunu da ayrıştırabileceğinin ilk sinyalini verebildi" diyor ve ekliyor: "Mahalleli bundan sonra parçalı siyasi tercihler kullanmaya aday. Bu biraz da CHP yönetiminin ve tabanının bilgisizlik veya kazanma kibriyle mahalleliye ne tür bir tedirginlik veya güven vereceğine bağlı."  

Dr. Özge Öner'in yazısı da şimdiden konuşulmaya başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'a dair kritik bir kıyas içeriyor. Bir pasaj paylaşıyorum: "Türkiye’nin dertlerine tek çare olarak gördüğüm ilacın reçetesinde Ekrem İmamoğlu’nun adı, göz ardı edilemez biçimde net olarak yazılı görünmektedir. Peki aynı durum Mansur Bey için de söylenemez mi? Hayır. Çünkü İstanbul bir Türkiye ön izlemesiyken, Ankara her ne kadar başkent ve Türkiye’nin ikinci büyük şehri olsa da heterojenitenin görece limitli olduğu, seçmenleri arasında milliyetçi kodların ağır bastığı büyük bir kasabadır. (Yanlış anlamayın, bana göre dünyanın en güzel kasabasıdır.) Dolayısıyla orada Mansur Bey şahsında yaşanan mutabakatı Türkiye geneline teşmil etmek yanlış olur." 

Erdoğan belediyelerin fonunu engelliyor mu?
31 Mart seçimlerinde büyük bir başarı elde eden CHP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetteki belediyeler için onaylanmış 1,8 milyar dolarlık fonu engellediğini iddia ediyor. Bloomberg, muhalefetin bu iddiasını yazıyor. 

Yerel seçimler odaklı bir diğer haber de Reuters'tan. Muhalefetin başarısının kadın belediye başkanları dalgası başlattığını yazan ajans, kadın adayların, erkeklerle aynı fırsatlar sağlandığında öne çıktıklarını belirtiyor.

Özel'den Hatay çağrısı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Hatay'da itiraz süreci devam etmesine karşın mazbata verilmesi çabası, seçim hukukuna açık aykırıdır. Tüm seçim kurulu hakimlerine sesleniyorum; hukuka uyun, Hatay halkının iradesine saygı duyun” dedi.

Seçimle ilgili iki kısa not: 
 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun, İYİ Parti’nin olağanüstü kongresinin 27 Nisan 2024 Cumartesi günü yapılacağını açıkladı. 
‣ Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan mazbatasını aldı ve ilk açıklamasında "YSK’nın aldığı hukuktan ve adaletten yana kararın, ülkemizde hukukun üstünlüğü, adaletin tesisi ve toplumsal barışın umutlarını ve birlikte özgürce yaşam iradesini daha da güçlendirmiştir " dedi.

Tadilat faciasında ihmaller zinciri bilirkişi raporunda
İstanbul'da 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının yaşandığı gece kulübü Masquerade'de olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sürüyor. Bilirkişi ön raporunda yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu ve söndürme sisteminin çalışmadığı bilgisine yer verildi. Bu arada olayla ilgili gözaltına alınan 11 şüpheliden 9'u tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

İBB duyurdu: Bayramda toplu taşıma ücretsiz
Bu akşam başlayacak 9 günlük Ramazan Bayramı tatili boyunca İBB'ye bağlı toplu taşıma hizmetleri İstanbul'da ücretsiz olacak.

Ukrayna savaşının Putin'e maliyeti: Yarım milyon engelli erkek
Kremlin, Ukrayna'da ölen Rus askerinin sayısına dair bilgi vermese de NATO, sosyal yardım istatistiklerinin engelli erkeklerde yüzde 30'luk bir artış gösterdiğini belirtiyor. The Times, Ukrayna savaşının Rusya'ya yarım milyondan fazla engelli erkeğe mâl olduğunu öne sürüyor. 

Gazetenin Rusya'yla ilgili bir diğer haberiyse Taliban'la ilişkisini ele alıyor. Kremlin, Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ı terör örgütü listesinden çıkarmak isterken, gazete Taliban'ın Rusya'da gerçekleşecek foruma davet edildiğini yazıyor. Memnuniyetle karşılanan bu davet yeni ittifakın kapılarını aralıyor.

İsrail'in yardıma koşan sivillere doğrudan ateş açtığı görüntüler ortaya çıktı
Katar merkezli Al Jazeera, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yardım almaya çalışan sivilleri hedefleyerek hiçbir tehdit oluşturmamasına rağmen Filistinli genci soğukkanlılıkla öldürdüğü görüntüyü yayınladı.  

Bu arada bölgedeki durumu bugün piyasaya sürülen sayımızda Nimet Kıraç'ın haberinden okuyabilirsiniz. Kudüs'ten bildiren Kıraç şunları anlatıyor: "Batı Şeria’da, Eriha’da konuştuğumuz Gazzeli işçi 'Benim rüyam orada öldü, artık dönmem dönemem' diyor. İsrail sokaklarında görüştüğümüz acılı aileler de  Netanyahu’ya öfkeli."

Tayvan deprem felaketinden nasıl kurtuldu?
Tayvan'daki 7.4 büyüklüğündeki deprem adanın son 25 yıldaki en şiddetli depremiydi, ancak hazırlık ve biraz da şans sayesinde çok daha az ölümcül oldu. Wall Street Journal'a göre bu sonuç hükümetin titiz mühendislik kurallarından kaynaklanıyor.

Standart bir editör notu komploları nasıl körükledi?
Galler Prensesi Kate Middleton'ın kanser olduğunu duyurduğu videoya standart bir yazı ekleyen Getty Images, Prenses hakkındaki komplo teorilerini körükledi. NYT'ye konuşan araştırmacılar videonun sahte olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söylüyor. Detaylar haberimizde.

'Batı basını fotoğrafları savaşın sterilize versiyonunu tasvir için kullanıyor'
New York Times'ın eski görsel haber editörü Patrick Witty, Batı medyasının İsrail savaşına dair tutumunu eleştirdi. Witty, "Savaşın insani bedelinin, özellikle de sivil kayıpların görülmesi gerekiyor" diyor. 

Bloomberg Yapı Kredi iddiasına Koç Holding'den açıklama: Açıklama gerektirecek gelişme yok 
Bloomberg, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük bankasının aylardır Türk bankacılık sektörüyle görüşmeler yaptığı ve listenin başında Yapı Kredi’nin bulunduğunu öne sürdü. Bu gelişmeye Koç Holding'den bir açıklamayla cevap geldi. Açıklamada,  Orta Doğu'da faaliyet gösteren bir bankanın, Yapı ve Kredi Bankası'ndan potansiyel hisse alımı için görüşmeler yaptığına dair kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte herhangi bir gelişme bulunmadığı belirtildi.

Philip Morris sigara grubuna zam: En ucuzu 60 lira oldu
JTİ sigara grubuna gelen 8 liralık zammı Philip Morris 5 lirayla takip etti. Grubun en ucuz sigarası 60, en pahalı sigarası ise 67 liraya yükseldi.  

Botsvana Cumhurbaşkanı tehdit etmişti: Almanya 20 bin fille başa çıkabilir mi?
Son günlerin buradan bakınca eğlenceli görünen tartışması, Almanya'nın av ithalatına sınır getirme önerisiyle başlayan Botsvana'nın ülkedeki gündelik hayata tehdit olarak görülen 130 binlik fil nüfusuna dair planı.  Botsvana Cumhurbaşkanı, Almanya'yı 20 bin fil göndermekle tehdit etmişti. Politico, bir uzmana Almanya'nın 20 bin fille başa çıkıp çıkamayacağını sormuş. Cevap belli de nasıl olduğunu okumanızı isterim. 

ABD tartışıyor: Kafeinsiz kahve içmek güvenli mi?
Kafeinden kaçınan insanlar için kafeinsiz kahve zararsız bir seçenek gibi görünüyor. Ancak aksini savunan bazı gruplar ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne dilekçe vermiş. Gruplar, kafeinsizleştirme sürecinde kullanılan ve kanser endişesi yaratan bir kimyasalın yasaklanmasını istiyor. Detaylar haberimizde.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım?
Bu akşam, iki tane güzel spor okuması paylaşacağım. İkisi de The Athletic'ten. 

'Hiçbir şey yapmamak artık bir seçenek değil'
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Sarı-Lacivertlilerin tarihi kongresinin öncesinde The Athletic'ten Nick Miller'a konuştu. Koç,  Fenerbahçe'nin atmayı planladığı adımların amacını anlattı: "Sadece kulübümüz değil Türk futbolunun geri kalanı için de adalet getirmek. Umarız eylemlerimiz ‘uyanın‘ çağrısı olarak görülür ve futbolun dönüşümünde  katalizör rolü oynar.” 

Konuyla ilgili güncel haberi de ekleyeyim. Pazar günü Süper Kupa finalinde Galatasaray karşısına U-19 takımıyla çıkacak olan Fenerbahçe'de, sahada sürpriz bir hamle yapılacağı ve maçın oynanamayacağı ihtimali konuşuluyor. Tartışılan 4 senaryo içinde maçı yarım bırakmak da var sahaya çıkmamak da.  Fenerbahçe'nin efsane başkanı Aziz Yıldırım ise Sarı-Lacivertlilerin A Takımı'yla gidip maçı kazanması gerektiğini, diğer ihtimallerin formaya ihanet olduğunu söylüyor. 

Bu gençler Real’de neden kalmıyor?
Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nin çalışmasına göre Real Madrid, yetiştirdiği 44 aktif oyuncuyla Avrupa’nın en büyük beş ligine en çok futbolcu sağlayan kulüp. Ancak Real’de yetişen Real’de kalmıyor. Guillermo Rai inceliyor. 

Ne dinleyelim? 
Bayram tatili başladı, çok sayıda insan bir yerlere doğru yol alıyor. Benim gibi buralardaysanız hâlâ, gezenlerin anlattıklarını dinleyebilirsiniz. Podcast yazarımız Selim Karakaya, Vizesiz Geziyorum 'u öneriyor: "Vize problemiyle uğraşmadan seyahat etmeyi sevenler için tam bir başlangıç noktasıyla birlikteyiz. Vizesiz ülkelerde neler yapılır, ne yenir, ne içilir, nerelerde gezilir gibi birçok detay, kısa açıklamalarla bu yayında bir arada." Hatırlatma, bir süredir aktif değil ama şu ana kadar yapılan bölümler doyurucu. 
Ne izleyelim? 
İnternet esprilerini, komplo teorilerini, cinsel içerikli paylaşımları bünyesinde barındıran ünlü anonim web sitesi 4chan.org’un hikâyesini anlatan etkileyici belgesel The Antisocial Network: Memes to Mayhem Netflix'te yayında. 1 saat 25 dakikalık yapım SXSW Film & Televizyon Festivali’ndeki prömiyerinin hemen ardından gösterimde. Kendisi burada , fragmanı da burada. 

Televizyon izleyicileri için Show Tv'de Kızılcık Şerbeti, Star TV'de Yalı Çapkını, Now TV'de Gaddar ve TV 8'de Survivor All-Star seçenekleri var.

Sporseverler ne izlesin?
THY Eurolig'de bu akşam Türk derbisi var. Fenerbahçe Beko-Anadolu Efes karşılaşması saat 20.45'te. Bu akşam ayrıca 21.30'da Bayern Münih-Panathinaikos, Real Madrid-Baskonia, Olimpia Milano-Virtus Bologna karşılaşmaları var. Tüm maçlar S Sport+'ta. 

Futbolsuz yapamayanlara 21.30'da Bundesliga karşılaşması Eintracht Frankfurt-Werder Bremen'i öneriyoruz. Yayın Tivibu Spor 1'de.
Ne pişirelim?
New York Times'tan Lidey Heuck'ün hazırladığı  tahinli yoğurt soslu baharatlı ızgara tavuk tarifinin fotoğrafına bakınca bile iştah açıyor. Meşakkatli bir süreç sizi bekliyor. Bekleme süreleriyle toplam 4 saat 15 dakikada yemeye hazır  tarif burada. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul