19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 11:21 | Son Güncelleme: 05.04.2024 14:55

Bloomberg muhalefetin iddiasını yazdı: Erdoğan belediyelerin fonunu engelliyor mu?

31 Mart seçimlerinde büyük bir başarı elde eden CHP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetteki belediyeler için onaylanmış 1,8 milyar dolarlık fonu engellediğini iddia etti
Bloomberg muhalefetin iddiasını yazdı: Erdoğan belediyelerin fonunu engelliyor mu?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamasına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Ankara gibi şehirlere yatırım için hayati önem taşıyan milyarlarca dolarlık belediye fonlarını alıkoyuyor. Özel, ülkenin en uzun süre görev yapan liderinin, iki yıldır hükümet ya da bir devlet bankası tarafından alıkonulan 1,8 milyar dolardan fazla onaylanmış finansmanı serbest bırakması gerektiğini söyledi. 

CHP, pazar günü yapılan yerel seçimlerde Türkiye'nin en büyük şehri ve ekonomik güç merkezi olan İstanbul ve başkent Ankara'da belediye başkanlıklarını elinde tutarak tarihi bir başarıya imza attı. Parti, yüzde 36'nın biraz altında oy alan Erdoğan'ın AK Parti'sini geride bırakarak ülke genelinde oyların neredeyse yüzde 38'ini kazandı. 

"Seçmen cezalandırdı"

Özel Ankara'da verdiği bir mülakatta "Seçmen onu cezalandırdı" dedi ve eğer Erdoğan belediyelere desteği reddederse, seçmenlerin onu daha da ağır bir şekilde cezalandıracağını belirtti. Erdoğan ve AK Parti, kötüye giden hayat pahalılığı krizi ve borçlanma maliyetlerini yükseltmek için para politikasında yapılan değişikliğe rağmen yükselmeye devam eden inatçı enflasyon nedeniyle destek kaybetti. Kasım ayında CHP Genel Başkanı olan 49 yaşındaki Özel, partinin ivmesini korumak amacıyla popüler İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara'daki mevkidaşı Mansur Yavaş ile strateji koordinasyonu yapıyor.

"Fonları onaylamıyor"

Özel, Erdoğan'ı yenilenebilir enerji ve metro şehir içi toplu taşıma yatırımları için gereken fonları onaylamayı reddetmekle suçladı. Hükümet iddiaları reddetti. Ancak Erdoğan bu yılın başlarında depremin vurduğu Hatay'a yaptığı bir ziyaret sırasında şunları söyledi: Merkezi ve yerel yönetimler dayanışma içinde olmazsa o şehre hiçbir şey gelmez. Hatay'a bir şey geldi mi?

Özel, Erdoğan'ın sözlerinin seçmenlere yönelik bir tehdit ve şantaj anlamına geldiğini belirtti. CHP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in daha uzun süre birlikte çalışacaklarından şüphe duyduğunu aktardı. Wall Street tecrübesi olan Şimşek, Erdoğan'ın geçen yıl Mayıs ayında yeniden seçilmesinden bu yana  daha ortodoks para politikalarının uygulanmasında merkezi bir rol oynadı. Pazar günkü oylamanın ardından Erdoğan, Şimşek'in ekonomi politikalarına desteğini yineledi.

31 Mart seçimlerinde AK Parti 2019'da 39 olan belediye başkanlığı sayısını 24'e düşürdü. CHP ise son seçimde belediye başkanlığı sayısını 21'den 35'e yükseltti. Bu şehirler Türkiye'nin trilyon dolarlık ekonomisinin yüzde 80'inini oluşturuyor. Özel, "Belediyelerimiz ihtiyaç sahiplerine yönelik sosyal yardımları sürdürecek ve CHP'li belediyeleri daha yüksek şeffaflıkla yakından denetleyecek" dedi.