08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 10:28 | Son Güncelleme: 05.04.2024 15:54

Botsvana Cumhurbaşkanı tehdit etmişti: Almanya 20 bin fille başa çıkabilir mi?

Almanya'nın av ithalatına sınır getirme önerisinin ardından Botsvana Cumhurbaşkanı ülkeyi 20 bin fil göndermekle tehdit etmişti. Peki Almanya 20 bin fille başa çıkabilir mi? Politico, bir uzmana sordu: Almanya'da her şeyi yiyip bitirirler
Almanya'da bir hayvanat bahçesi
Almanya'da bir hayvanat bahçesi

Almanya Çevre Bakanlığı hayvanlardan elde edilen 'av ganimetlerinin' ithalatına daha yoğun sınırlamalar getirilmesini önerdi. Bunun üzerine Botsvana Cumhurbaşkanı Mokgweetsi Masisi, Alman medyasına yaptığı açıklamada önerinin ülkesindeki insanları yoksullaştırmaktan başka bir işe yaramayacağını söyleyerek koruma çabaları sonucunda fil sayılarında patlama yaşandığını ve avlanmanın filleri kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu belirtti. Masisi, fil nüfusunun korunmasına yönelik faaliyetlere devam etmeleri durumunda Almanya'ya 20 bin fil göndereceklerine yönelik tehditte bulunarak "Berlin'de oturup Botsvana'daki meselelerimiz hakkında fikir sahibi olmak çok kolay" dedi.

Almanya 20 bin file ev sahipliği yapabilir mi?

Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi fil gönderme tehdidinin şaka olmadığı konusunda ısrar etti. Ancak binlerce filin bir günde Almanya'nın kuzey batısındaki Kara Orman'a ya da şehirlere girmesi ihtimali nedir? On binlerce dev hayvanı dünyanın öbür ucuna taşımak pek olası değil. Ayrıca her iki taraf için de pahalıya mâl olur. Ancak diyelim ki filler bir şekilde Almanya'ya getirildi, o halde yaşamaları için en ideal yer neresi olurdu? Politico'ya konuşan Nürnberg Hayvanat Bahçesi müdürü Dag Encke Botsvana hükümetinin tahdidi ve Almanya'nın fil barındırmaya uygunluğu hakkında bazı cevaplar verdi.

"Tamamen ters etki yaratacaktır"

Encke, "Sorun o kadar büyük ve karmaşık ki Bay Masisi, Batı'nın olası çözümleri basitleştirmesine kızıyor. Bu da tamamen ters etki yaratacaktır" dedi. Encke, Botsvana'nın içinde bulunduğu "ikilemi" anladığını, çünkü ülkenin hem yaban hayatını hem de aşırı nüfustan etkilenen toplulukları korumaya çalıştığını söyledi. Av ithalatının yasaklanmasının türlerin korunmasına hiçbir katkı sağlamayacağını, sadece kişide ahlaki rahatlama meydana getireceğini söyleyen Encke "Avcılığın uluslararası ve özellikle de Güney Afrika türlerinin korunması için oldukça etkili bir araç haline geldiğini" sözlerine ekledi. Bu uygulamanın Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından da onaylandığına dikkat çekti.

"Almanya fil alarak iyilik yapmış olur"

Encke, "Botsvana'da tahminen 130.000 fil yaşıyor. Ancak ülkenin ekolojik taşıma kapasitesinin 60,000 hayvan olduğu tahmin ediliyor. Almanya onları kabul ederek Botsvana'ya iyilik yapmış olur. Tek seferde 20,000 hayvan biraz zorlama olabilir çünkü bu miktarda hayvanı barındırmak için yeterince büyük ve uygun bir alan yok" dedi.

Minimum 150 metrekare

Alman Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'na göre bir fili tek başına barındırmak için gereken minimum alan 150 metrekare. Encke, hayvanat bahçeleri ve vahşi yaşam parklarının bir seçenek olabileceğini ancak 20.000 hayvan için bunun mümkün olmadığını söyledi. Almanya'nın bazı bölgeleri daha ılıman bir iklime sahip olsa da, genellikle tropik ormanlarda veya çimenli savanlarda özgürce dolaşan filler için bir cennet olmayabilir. Encke, "Afrika fillerinin en az 15 derece sıcaklığa sahip kış barınaklarına ihtiyaçları var. Yine de kışın derin don olduğunda bile dışarı çıkmalarına izin verilebilir" dedi.

"Almanya'da her şeyi yiyip bitirirler"

Almanya'nın kuzeyindeki Lüneburg tepelerini örnek gösteren Encke filler için bu manzaranın sağlanması gerektiğini söyleyerek "Ancak Almanya'da filleri nereye koyarlarsa koysunlar, gördükleri her şeyi yiyip bitirirler. Botsvana Cumhurbaşkanı'nın bu hayvanların özgürce koşması gerektiğini vurgulamasının nedeni de bu: ülkesinin başarılarını vurgulamak" dedi. Encke, "Bu kadar çok fille birlikte yaşayan Botsvanyalıların nüfus olarak neleri başardığını fark etmemiz gerekiyor. Almanya'da insanlar bir keresinde şehirde tesadüfen görülen üç kurt yüzünden korkudan altlarına yapmışlardı" dedi.