20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 15:59 | Son Güncelleme: 05.04.2024 16:10

ABD tartışıyor: Kafeinsiz kahve içmek güvenli mi?

Kafeinden kaçınan insanlar için kafeinsiz kahve zararsız bir seçenek gibi görünüyor. Ancak aksini savunan bazı gruplar ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne dilekçe verdi. Gruplar, kafeinsizleştirme sürecinde kullanılan ve kanser endişesi yaratan bir kimyasalın yasaklanmasını istiyor
ABD tartışıyor: Kafeinsiz kahve içmek güvenli mi?

Bazı sağlık grupları kanser endişeleri nedeniyle kahvenin kafeinsizleştirme sürecinde yer alan önemli bir kimyasalın yasaklanması için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)'ne dilekçe verdi. Metilen klorürdür olarak bilinen bu kimyasal ilaç üretimi, boya sökücü üretimi, metal temizleme ve yağ sökücü gibi belirli endüstriyel işlemlerde kullanılıyor. Çevre Savunma Fonu'nun kimyasal politika kıdemli direktörü Dr. Maria Doa, FDA'ya dilekçe gönderen kişiler arasında yer alıyor. Doa, metilen klorürün uzun zamandır kanserojen olduğunun bilindiğini ve Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Toksikoloji Programı, Çevre Koruma Ajansı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu şekilde tanımlandığını söyledi. FDA dilekçeleri değerlendireceğini duyurdu.

Nörolojik etkiler ve ölüm

Doa "Metilen klorür kanserojen olmasının yanı sıra, karaciğer toksisitesi ve daha yüksek maruziyetlerde nörolojik etkiler ve bazı durumlarda ölüm gibi diğer sağlık zararlarına da neden olabilir" dedi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre bu riskler, kimyasalın yüksek seviyelerine sürekli harici maruziyet veya kimyasalın kendi başına yutulması bağlamında gerçekleşiyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan ve genellikle ülkenin geri kalanını etkileyen California'daki eyalet meclisi, kısa süre önce kafeinsizleştirme sürecinde metilen klorür kullanımının yasaklanmasını amaçlayan bir yasa tasarısı sundu.

Kafeinsiz kahve ile ilgili bilinmesi gerekenler

FDA'nın kahveyi kafeinsizleştirmek için metilen klorürün çözücü olarak kullanılmasına izin veren ve "metilen klorür kalıntılarının kafeinsiz kavrulmuş kahvede ve kafeinsiz çözünebilir kahvede milyonda 10 parçayı (%0,001) geçmemesini" şart koşan bir düzenlemesi var.

Bir FDA sözcüsü, "Kahve çekirdeklerinin kafeinsizleştirilmesi gibi gıda işleme süreçlerinde metilen klorür dolaylı olarak yer alabilse de, maruziyeti sınırlamak için kalıntı limitleri belirlendi. Belirlenen limitlerin üzerinde metilen klorür kalıntısı içeren hiçbir gıda ürününün satışına veya tüketimine izin verilmez" dedi.
Beslenme uzmanı Monique Richard, insanların eskiye oranla daha fazla kahve tükettiklerini söyledi.

Richard, "Ancak, özellikle kahvedeki kalıntı seviyelerini yutmanın kansere veya başka sorunlara neden olacağına dair hala çok net veya kesin bir araştırma yok" dedi. Bununla birlikte Richard, "kesinlikle proaktif olmak ve bazı şeylerin farkında olmak istiyoruz. Artık o kadar çok şeye maruz kalıyoruz ki, kontrol edebileceğimiz ya da hakkında sorular sorabileceğimiz ve zararlı olabilecek bu maruziyeti azaltabileceğimiz her şey avantajlı olacaktır" diye ekledi. Metilen klorür kafeinsiz kahve endüstrisinde uzun zamandır yaygın olarak kullanılıyor. Ancak bazı şirketler alternatif yöntemler buldu veya kullanımını tamamen askıya aldı.

Peki şimdi ne yapabilirsiniz?

FDA'nın metilen klorürü yasaklayıp yasaklamayacağı yıllar sürecek bir karar. Ancak Doa, potansiyel metilen klorür maruziyetinden kaçınmak istiyorsanız, kafeinsiz kahve satın alırken, solventsiz, Swiss Water ile işlsenmiş veya sertifikalı organik gibi etiketlere sahip ürünlere yönelmenizi öneriyor.

Swiss Water: Kahveyi organik yöntemlerle kafeinden arındırmak, hiçbir kimyasal madde kullanmamak ve böylece kahvenin aromasını ve lezzetini kaybetmesinin önüne geçilmesini sağlayan bir yöntemdir.