18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 12:21 | Son Güncelleme: 05.04.2024 16:09

Ukrayna savaşının Putin'e maliyeti: Yarım milyon engelli erkek

Kremlin Ukrayna'da ölen Rus askeri sayısını her ne kadar saklasa da NATO, sosyal yardım istatistiklerinin engelli erkeklerde yüzde 30'luk bir artış gösterdiğini söyledi. The Times, Ukrayna savaşının Rusya'ya yarım milyondan fazla engeli erkeğe mâl olduğunu yazdı
Ukrayna savaşının Putin'e maliyeti: Yarım milyon engelli erkek

İşgalin ağır bilançosuna işaret eden resmi rakamlara göre, Ukrayna savaşının ilk yılında savaşma yaşındaki yarım milyondan fazla Rus erkeği engelli olarak kaydedildi. Kremlin ölü sayısının detaylarını gizlese de ülkenin sosyal yardım istatistikleri yaralı asker sayısının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Moskova'nın resmi rakamlarına dayanılarak hazırlanan ve Brüksel'de paylaşılan bir NATO istihbarat bilgilendirmesi, Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalden sonraki yıl içinde engelli olarak tanımlanan erkeklerde yüzde 30'luk bir artış olduğunu gösterdi. Üst düzey bir NATO yetkilisi "Sadece Rus emeklilik istatistiklerine göre, 2022'den 2023'e kadar 31-59 yaş arası engelli erkeklerin sayısı yüzde 30 ya da 507 bin arttı" dedi.

70 yaşına kadar tekrar hizmete çağrılabilecek

Mayıs 2022'de Başkan Putin 40 yaş üstü kişilerin silahlı kuvvetlere katılmasına olanak tanıyan bir yasayı onayladı ve geçen yıl temmuz ayında erkeklerin Ukrayna'da savaşmak üzere seferber edilebileceği azami yaş on yıla kadar yükseltildi. Parlamento tarafından onaylanan bir yasaya göre, zorunlu hizmetini tamamlayan erkekler 55 yaşına kadar tekrar askere alınabilecek ve en yüksek rütbeye sahip yedek askerler 70 yaşına kadar tekrar hizmete çağrılabilecek.

Bağımsız Rus medya kuruluşlarının ve Pentagon'un tahminlerine göre Rus cephe hattındaki ölü sayısı 66,000 ile 88,000 arasında değişiyor. Şubat ayında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy 31 bin Ukrayna askerinin öldürüldüğünü söyledi.

Ukrayna'nın yaratıcılığı Putin'i zor durumda bırakıyor

NATO'nun istihbarat brifinginde, Ukrayna'nın hava saldırılarının Rusya'nın petrol arıtma kapasitesini en az yüzde 10 oranında azalttığı ve mühimmat sıkıntısına rağmen Ukrayna ordusunun yaratıcılığının Putin için hayatı zorlaştırdığı iddia edildi.

Rusya'nın derinliklerindeki rafineri ve enerji hedeflerini vurmak için insansız hava araçlarıyla saldırılarını artırdı. Kampanya Putin'in döviz gelirlerini artırma kabiliyetine darbe vururken, insansız hava aracı saldırılarının küresel petrol fiyatlarını artırma ya da Ukrayna'ya misilleme yapma riskleri nedeniyle endişe sürüyor.