09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 04:30 | Son Güncelleme: 05.04.2024 23:54

Bu gençler Real’de neden kalmıyor?

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nin çalışmasına göre Real Madrid, yetiştirdiği 44 aktif oyuncuyla Avrupa’nın en büyük beş ligine en çok futbolcu sağlayan kulüp. Ancak Real’de yetişen Real’de kalmıyor
Real Madrid’in rezerv takımı Castilla’nın yıldızlarından Mario Martin, kendini A takıma hazırlıyor. Fotoğraf: Getty Images
Real Madrid’in rezerv takımı Castilla’nın yıldızlarından Mario Martin, kendini A takıma hazırlıyor. Fotoğraf: Getty Images

Guillermo Rai / The Athletic

"Ekonomik durumunuz iyi gitmiyorsa aşağıdan birilerini çıkarmak mantıklıdır. Neticede geçen yaz Real Madrid dünyanın en iyilerinden Jude Bellingham’ın kapısını çaldı, onu almamız gerekiyordu. Böyle olunca Sergio Arribas için kapı kapanıyor."

Bu sözler Real’in sağ beki Dani Carvajal’in geçtiğimiz günlerde bir İspanyol radyosuna verdiği röportajdan. Carvajal’e İspanya Milli Takımı’nda beraber oynadığı Barcelona’lı iki genç yıldız, 16 yaşındaki Lamine Yamal ve 17 yaşındaki Pau Cubarsi sorulmuştu.

Barcelona akademisi özellikle A takıma oyuncu yetiştirmeye odaklı ve bu yüzden Barça’nın oyun tarzıyla biçimleniyor. Real’in odak noktası ise farklı. Bu fark iki altyapının lakaplarından da anlaşılıyor.
Genellikle “çiftlik evi” olarak tercüme edilen ancak aslında Doğu İspanya’daki bir kırsal konut tipine karşılık gelen ‘La Masia’ aileye dair bir tını taşıyor. Real’in “La Fabrica”sı ise “fabrika” anlamıyla endüstriyel verimi çağrıştırıyor.

“Carvajal yolu”

Real akademisi çalışanlarına göre Madrid’deki futbol eğitimi daha ziyade çok yönlülüğe, esnekliğe ve farklı taktik tarzlara uyum kabiliyetine yönelik. Amaç gençleri profesyonel kariyer yapabilir hale getirmek. Bu çoğu örnekte Real’den başka kulüplerde oynamak anlamına geliyor.

Kasım 2023’te Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) tarafından yapılan çalışmaya göre Real Madrid yetiştirdiği 44 aktif oyuncuyla Avrupa’nın en büyük beş ligine en çok futbolcu sağlayan kulüp durumunda.

Carvajal’in bahsettiği 22 yaşındaki ofansif orta saha Arribas da onlardan biri. Real’de oldukça beğenilse de ağustosta Almeria’ya satıldı. Öte yandan Real oyuncunun bir sonraki satışından yüzde 50 pay alacak ve geri satın alma opsiyonu var. Başka takıma transferi gündeme gelirse ilk söz hakkı da Real’in.

34 yaşındaki Nacho şu an doğrudan kulüp akademisinden gelip A takımda forma giyen tek isim. Federico Valverde, Vinicius Junior ve Rodrygo da bir süreliğine Real Madrid Castilla’da, yani kulübün rezerv takımında forma giydi ama akademi ürünü sayılmazlar.

İçeriden yetişen diğer isimler ise Lucas Vazquez, Fran Garcia ve Joselu. Ancak onların farkı başka kulüplerden geçip A takıma gelmeleri. Buna “Carvajal yolu” adı veriliyor.

Aileler de farkında

Bu yol, sonradan geri dönme umuduyla kulüpten ayrılmak demek. Carvajal Real altyapısından çıkıp Bayer Leverkusen’e gitmiş, 2013 yılında 7 milyon dolarlık geri alma opsiyonu kullanılarak Madrid’e dönmüştü. O günden beri beyaz formayla 407 maça çıktı ve 23 kupa kaldırdı.

Kulüp Arribas gibi genç oyuncuları satarken hemen her zaman sözleşmeye geri satın alma opsiyonu koymaya çalışıyor. Ancak A takım için rekabetin yoğun olması ve kulübün dünyadaki en iyi yabancı gençleri satın alma politikası sebebiyle Nacho’nun yaptığını yapmak bugün daha da zor.

Real’in Valdedebas tesislerindeki menajerler, aile üyeleri, hatta genç takım hocaları bir süredir La Fabrica’nın gerçeği haline gelen durumun farkında. Esas hedef profesyonel olmak. Oyuncuların çok küçük bir yüzdesi Real kadrosuna girebiliyor.

Real’deki gençler de kariyer rotasını çizerken bunu dikkate alıyor. Hepsi A takım hayaliyle yola çıkıyor ancak birçoğu bunun ne kadar zor olduğunun farkında. 2023-24 sezonu sona yaklaşırken La Fabrica’daki bazı yıldız adayları şimdiden kendi geleceğini düşünmeye başladı.

The Athletic en çok öne çıkan isimlere göz attı.

Bunlardan ilki Castilla’nın kaptanı 20 yaşındaki Mario Martin. Carlo Ancelotti’ye göre defansif orta saha oyuncusu elit seviyeye yakın. İlk kez Ocak 2023’te Atletico Madrid’e karşı kazandıkları Copa del Rey maçının uzatma dakikalarında forma bulan Martin oyunu okuma becerisi, sakinliği ve takım oyununa uyum gücüyle tanınıyor.

Real efsanesi Raul’un çalıştırdığı Castilla’nın bir diğer önemli parçası ise 20 yaşındaki Manuel Angel. Genellikle ‘Mami’ lakabıyla tanınan orta saha oyuncusu pozisyon alma becerisi, zihinsel dayanıklılığı ve top tekniğiyle öne çıkıyor. Ama A takımla idmanlara çıksa da henüz forma bulamadı.

Üçüncü oyuncu 20 yaşındaki hücumcu bek Rafa Obrador. Elit seviyeye uygun fiziksel özellikleriyle dikkat çeken Obrador son aylarda Castilla formasını istediği kadar giyemiyor ve Bayern Münih’ten Alphonso Davies’in aynı mevkiye geleceğinin konuşulduğu bir ortamda A takıma yükselmesi imkansız görünüyor.
En genç yıldızlardan biriyse 16 yaşındaki Paulo Iago. Yetenekli ve özgüvenli ofansif orta saha oyuncusu şu anda kendinden iki yaş büyük oyuncularla aynı kategoride forma giyiyor. Geçen hafta Real Madrid C takımında şans buldu. İspanya genç milli kadrolarının da değişmez isimlerinden olmayı başardı.

©2024 The Athletic Media Company. Her hakkı saklıdır. The New York Times Licensing Group tarafından dağıtılmıştır. Bu makalenin orijinali The Athletic’te yayımlanmıştır.