22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2022 09:39 | Son Güncelleme: 30.06.2022 09:45

Sağlık Bakanı açıkladı: Türkiye ilk maymun çiçeği vakası görüldü

Türkiye'de bir kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandı. 37 yaşındaki hastanın karantinada olduğu bildirildi
Sağlık Bakanı açıkladı: Türkiye ilk maymun çiçeği vakası görüldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bir hastada maymun çiçeği virüsüne rastlandığını duyurdu. Koca açıklamasında, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor" dedi.

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun çiçeği, Orta ve Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olan bir virüstür. Çiçek hastalığının daha iyi huylu versiyonu olarak bilinir. ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre virüs ilk olarak 1958’de, araştırma için tutulan maymunlar arasında fark edilen salgın sonrası keşfedildi.

Semptomlar nelerdir?

Virüsün kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gün arasındadır ancak 5 ila 21 gün arasında değişiklik gösterebilir. Hastalığın başlangıcında ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik gibi belirtiler görülür. Sirayet etme dönemi 0-5 gün arasında sürer.

Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen çiçek hastalığı, kızamık gibi hastalıklarla karşılaştırıldığında ayırt edilebilir bir özelliktir. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz, kol ve bacaklarda olma eğilimindedir. Bu döküntülerin vakalarında yüzde 95’inde yüzde başladığı, yüzde 75’inde ise avuç içleri ve ayak tabanlarına yayıldığı gözlemlenmiştir.

Çocuklarda daha şiddetli

Döküntüler genellikle hafif kabarık sert veya sarımsı sıvı ile dolu yaralar şeklinde görülebilir. Maymun çiçeğinin belirtileri genellikle 2 ila 4 hafta sürer. Şiddetli vakalar çocuklar arasında daha sık görülür. Maymun çiçeği virüsü vaka ölüm oranı genel popülasyonda yüzde 0 ile yüzde 11 arasında değişmektedir.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü, enfekte birisiyle yakın temasta bulunulduğunda bulaşabilir. Virüs vücuda genellikle açık yara, solunum yolu, göz, burun ya da ağız yoluyla girebilir. Virüs daha önce cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak tanımlanmadı ancak cinsel ilişki sırasında da bulaşabilir.

Maymun çiçeği virüsü nasıl tedavi ediliyor?

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne göre hastalığın kanıtlanmış ve tedavisi yok. Ancak ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) maymun çiçeği salgınını kontrol etmek için çiçek hastalığı aşılarının ve antiviral tedavilerinin kullanımının onaylandığını söylüyor. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu daha önce kanıtlandı.

İnsanlar endişelenmeli mi?

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, virüsün cinsel temas sırasında yayılma olasılığının yüksek olduğunu ve diğer yakın temas biçimlerinden bulaşma riskinin düşük olduğunu söyledi. Semptomlar genel olarak hafif ve çoğu insan haftalar içinde iyileşiyor. Ancak virüsün ölüm oranı Nijerya'da yaklaşık yüzde 3,3 ve çocuklar, genç yetişkinler ve bağışıklığı baskılanmış kişiler daha kolay etkilenebilir.