Tarihi seçim yaklaştıkça, kamuoyunda hemen her başlık ayrı bir yer buluyor ve yoğun biçimde tartışılıyor. Türkiye’nin uzun yıllardır tartıştığı “Seçimlerde usulsüzlük olur mu?” sorusu da bu başlıklardan biri. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçime kısa bir süre kala yurt dışındaki seçmenler için 15 yeni ülkede daha sandık kurulmasını kararlaştırması, bu tartışmayı da alevlendirdi. Sosyal medyada, sandık kurulmasına karar verilen kimi ülkeler kuşkulu bulundu ve bu ülkelerdeki sandıkların dikkatle izlenmesi gerektiğine yönelik paylaşımlar yapıldı. Ancak muhalefete göre bu konudaki endişeler yersiz.
Yurt dışındaki seçmenler daha önce sadece gümrük kapılarında oy kullanabiliyordu. Daha sonra elçiliklerde de oy kullanılabilmesi için randevu sistemine geçildi. 2014’te ise 500’den fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bulunduğu ülkelerde sandık kurulması kararı alındı.
İlk kez Ağustos 2014’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışındaki sandıklarda oy kullanıldı. Seçmenler daha sonra 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri, 1 Kasım 2015 Milletvekili Erken Genel Seçimleri, 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu ve 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerinde oy verdi. 2014’ten bu yana kayıtlı seçmen sayısının katılımı sürekli arttı.
Haber Giriş: 24.03.2023 04:41 | Son
Güncelleme: 24.03.2023 04:41
Sandık kurulan 15 ülkede 11 bin seçmen var
Listelere göre halen yurt dışında oy kullanma hakkına sahip 3 milyon 47 bin seçmen yaşıyor. Sandık kurulan ülkelerde o ülkenin yerel makamları güvenlikten sorumlu. Seçim dönemi başladığında güvenlik önlemleri artırılıyor