02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Sevgililer Günü 13 Şubat’tan başlıyor

Bu yıl pandemi gölgesinde geçecek Sevgililer Günü’nü özel kılabilirsiniz. Hafta sonunu unutulmaz yapmak için bir çok seçenek var
Sevgililer Günü 13 Şubat’tan başlıyor

Sevgililer Günü, çiftler için gündelik hayattaki ilişkilerinin monotonluğundan uzaklaşmak için fırsat sunan özel bir gün. Mastercard’ın 53 ülkedeki Aşk İndeksi’ne (Love Index) göre, sevgililer 11-14 Şubat arası normalden yüzde 31 daha çok harcıyor. En çok mücevher ve çiçek satın alınıyor. Restoran harcamaları yüzde 16, hotel rezervasyonları yüzde 22, romantik bölgelere uçuşlar ise yüzde 13 artıyor gözleniyor(du). Maalesef pandemi nedeniyle bu yılki 14 Şubat, önceki yıllardan çok farklı… Sevgililer Günü’nde evde kapalı kalmak durumundayız. Sokağa çıkmak yasak, restoran, kafe, sinemalarsa kapalı. Partnerinizle yılda bir günü özel kılamamak hayal kırıklığı yaratabilir. Ama yine de bunu fırsata çevirmek mümkün. 

‘Tatil gibi farz edin’

Öyleyse ne yapmalısınız? Yurtdışında “Bu yıl Sevgililer Günü iki gün” sloganları dillendirilmeye başlandı bile. The New York Times, “Eşinizle hiç beklemediğinizden fazla zaman geçirmek için hafta sonu tam bir fırsat” diyor. Gazeteye göre, “Bu, kutlanabilecek kısa bir tatil…”

En iyi restoranlar ‘açık’

İstanbul’da üst segment restoranları bünyesinde bulunduran Fuudy App, yeni jenerasyon yiyecek içecek sipariş platformu. Lezzetli menülerden, catering hizmetine kadar birçok seçeneği içeren uygulama, gurme yemekleri evinize getiriyor. Fuudy üyesi restoranlar hafta sonu boyunca açık olacak ve eve şık paket servisleri yapacak. Üstelik siparişlerde yüzde 15-17 arası indirim var.

Çiçekçilere yasak yok

İçişleri Bakanlığı da ‘Sevgililer Günü’ için özel düzenleme yaptı. Çiçekçilere, sokağa çıkma yasağında 14 Şubat muafiyeti getirildi. Çiçekçiler, bu cuma gece saat 20.00-24.00 arası evlere servis, 13-14 Şubat cumartesi ve pazar günleri de 10.00-17.00 arasında ev ve işyerlerine servis yapabilecekler. Hafta sonu saat 17.00’den sonra sadece evlere çiçek servisine izin veriliyor. Bu arada Türk üreticiler, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde Hollanda, İngiltere, Almanya ve Romanya dahil 22 ülkeye 7 milyon dolar değerinde 60 milyon çiçek ihraç etti.

Otellerden izin kağıdı

5 yıldızlı otellerin özel paketlerinde muhteşem odalar ve özel mönüler göze çarparken, en dikkat çekici unsur “cumartesi ve pazar sokağa çıkma yasağı var, nasıl gelip döneceğiz” sorununa da çözüm bulmuş olmaları. Cep telefonunuza ya da mail adresinize rezervasyon belgesi yolluyorlar. Bu belge, size sokağa çıkma izni veriyor, polis kontrolünden geçiriyor. 

Egzotik mutfaklar gözde  

Romantik bir akşam yemeği, Sevgililer Günü kutlamalarının önemli bir bileşenidir. Semtinizdeki her zamanki favori lokantadan sipariş vermek yerine, birçok çift, son dönemde egzotik mutfakları, uzak bir bölgeden gelen lezzetlerden kurulu bir akşam sofrasını tercih etmeye başladı. Tabii ki suşi, açık ara önde. Ama Peru, Meksika, Vietnam, Thai mutfakları da yükselişte. Böylece ağır bir akşam yemeği yerine, sofradan hafif kalkıp üzerine güzel romantik bir ortamla geceye devam edilebilir. 

Amerikalıların yüzde 41’i evde harcamalar ise yüzde 20 düştü

ABD’de Sevgililer Günü için toplam tüketici harcamalarının, koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıla göre yüzde 20 düşmesi bekleniyor. ABD Ulusal Perakende Federasyonu’na (NRF) göre, Amerikalıların yalnızca yüzde 52’si bu yıl Sevgililer Günü’nü kutlamayı düşünüyor. Yüzde 41’i evde özel bir akşam yemeği ile kutlama planlıyor. Bu yılki harcamalar 21.8 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. 2020’de 27.4 milyar dolar ile 14 Şubat harcamaları zirve yapmıştı. Mücevher satışları 4.4 milyar dolar, çikolata satışları tahmini 1.6 milyar dolar, çiçek satışları ise 1.9 milyar dolar olarak bekleniyor. ABD’de bu yıl 224 milyon gül satışa çıkacak. Erkeklerin yüzde 64’ü “Sevgilime çiçek alacağım” diyor. Kadınların ise sadece yüzde 15’i sevgilisine çiçek göndereceğini söylüyor.