25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.05.2023 09:42 | Son Güncelleme: 26.05.2023 10:04

SMA taraması tartışması: Sağlık Bakanı'ndan Mansur Yavaş'a 9 soru

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ücretsiz SMA taramaları konusunda bakanlığa örnek olduğunu belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi Bakanı Mansur Yavaş'a 9 soru yöneltti
SMA taraması tartışması: Sağlık Bakanı'ndan Mansur Yavaş'a 9 soru

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Twitter'da kendisine, "Bildiğiniz gibi Türkiye’de bir ilke imza atarak 27 Şubat 2021 tarihinde ücretsiz SMA testini yapmaya başladık. Aralık 2021 tarihinde ise Sağlık Bakanlığı uygulamaya başladı. Bakanlıklarımıza örnek olmanın gururunu yaşıyoruz" sözleriyle cevap veren Ankara Büyükşehir Belediyesi Mansur Yavaş'a 9 soru yöneltti.

"Örnek olmak ne kadar değerliyse örnek almak da o kadar değerlidir" diyen Koca'nın paylaşımında yer alan sorular şöyle:

Yaptığınızı iddia ettiğiniz SMA tarama testleri ile ilgili örnek bir durum söz konusu değil. SMA taramaları sadece evlenecek çiftlere değil yeni doğan bebekler için de merkezi programa alınmış ve Bakanlığımızca etkin şekilde yürütülmektedir. Size biraz da bilgi içeren bazı sorularım var. 

1. Belli hastalıkların toplumda taramalarının yapılması bir halk sağlığı görevidir ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce yürütülür. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde rol almak isteyenler de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden izin alarak bu faaliyetlere katkı sunarlar. Bunun temel sebebi de atılan her adımın kaydının tek merkezde tutulması ve etkin mücadele için tedbir alınmasıdır. Kayıtlarımızda izin müracaatınıza rastlanmamıştır. Bizim bilmediğimiz bir müracaatınız oldu mu?

2. İzinsiz olarak ve “örnek olmak” amacıyla bu taramaları yapmışsanız bile nerede yaptığınızı öğrenmek isterim. Kayıtlarımızda belediyenize ait bu imkanları haiz bir laboratuvar ruhsatı bulunmamaktadır. Yaptık dediğiniz testleri nerede yaptınız? 3. Tarama testlerinin sonuçlarının Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile paylaşılması bir zorunluluktur. İddia ettiğiniz gibi örnek bir uygulama başlatarak test yapmışsanız bu testlerin neticesini Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüze bildirdiniz mi?

4. İddia ettiğiniz testlerin toplam sayısı kaçtır?

5. Belirttiğiniz tarihten itibaren, 2021 yılında, 2022 yılında ve 2023 yılında yılda kaç “örnek” test yaptınız?

6. Yaptığınızı iddia ettiğiniz testler neticesinde hiç taşıyıcı çift çıktı mı? Çıktıysa bunları kanuni ve insani bir zorunluluk olarak Bakanlığımıza bildirdiniz mi? 

7. İddia ettiğiniz taramalarda eğer taşıyıcı tespit etmişseniz bunlarla ilgili bir tedbir ya da tasarrufunuz oldu mu?

8. Hiç yeni doğan SMA taraması yaptınız mı? Yaptıysanız Bakanlığa bildirdiniz mi?

9. Tespit ettiğiniz vaka var mı? Varsa kanuni ve insani bir zorunluluk olarak Bakanlığımıza bildirdiniz mi?

Sayın Yavaş, Ben bu soruların hepsinin cevabını biliyorum. Sizin cevap vermenizi bekleyeceğim. Cevabınızın 14 Mayıs akşamı milletimizin huzurunda yaptığınız açıklamalar gibi olmamasını temenni ederim.

Ne olmuştu?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Babala TV'deki programda SMA hastası bebeklerle ilgili soruya, "SMA hastalarının ilgili kurum tarafından karşılanması lazım. Yahu fakir fukaranın çocuğu bu hale mi gelir? Ben söz verdim onlara Allah nasip eder Cumhurbaşkanı seçildiğimde ilk çözeceğim sorunlardan birisi budur. SMA’lı çocukların sorunlarını çözeceğim. Burada biliyorsunuz bir sorun var. Biliyorsunuz evlenmeden önce gidiyorlar, bir sağlık raporu alıyorlar. O sağlık raporu alınırken kan testi yapılabilirse potansiyel olarak SMA’lı çocuklara sahip olabileceği ortaya çıkabiliyor. Bunu söyledik yapın diye. Yapmadılar. Mansur Başkan Ankara'da başladı. Sonra diğer belediye başkanlarımız da…" sözleriyle yanıt verdi. 

Bunun üzerine Bakan Koca, "Kemal bey, biz onu zaten yapıyoruz" sözlerine yer verdiği paylaşımında , 2021 yılının sonunda başlanan uygulamayla evlilik öncesinde 493 bin 407 kişiye SMA taraması yapıldığını belirtti.