16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2023 20:02 | Son Güncelleme: 28.04.2023 20:24

Süleyman Soylu'nun "14 Mayıs siyasi darbe girişimidir" ifadelerine tepki yağdı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerini "darbe girişimi" olarak nitelendirmesi sonrası tepkiler çığ gibi büyüdü
Süleyman Soylu'nun "14 Mayıs siyasi darbe girişimidir" ifadelerine tepki yağdı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 15 Temmuz'un fiili bir darbe girişimi olduğuna değinerek sözü 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere getirdi ve "14 Mayıs 2023, Türkiye'yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkların her birini bir araya getirerek oluşturabilecek siyasi darbe girişimidir" sözlerini kaydetti. Soylu'nun bu sözleri kısa sürede ses getirirken tepkiler ardı ardına geldi. 

İşte Soylu'nun sözlerine ilk tepkiler:

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: İçişleri Bakanlığı’nda oturan zat Süleyman Soylu, 14 Mayıs’taki demokratik seçimleri, bir darbe seçimi olarak algılamış ve bunu kamuoyuyla paylaşmış. Yapmak istediği tam da şu; aslında sandık güvenliğini sağlaması gereken bakanlık, İçişleri Bakanlığı. Türkiye’de huzuru, güvenliği sağlaması gereken bakanlık, İçişleri Bakanlığı. Ama bizzat bunu provoke eden kişi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. Halkımız 14 Mayıs’ta demokratik bir seçim için sandık başına gidecek. Bunu daha şimdiden gölgelemeye çalışan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görevini yerine getirmeyeceğini beyan ederek bu seçimlere şaibe yaratması aslında kaygı vericidir. O yüzden bu bakanlık makamında şu andan itibaren kesinlikle oturmamalıdır ve derhal istifa etmelidir.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin: Seçim darbe girişimiyse YSK darbe yöneticisi, sandık kurulları örgüt üyesi, oy kullanan 85 milyon da darbeci mi? Egemenlik milletindir. 14 Mayıs bu sözün ne demek olduğunu öğrendiğiniz gün olacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun: Bu darbeci kafanın ifadesi. Demokrasiye inanmayanların, halkın iradesine saygı göstermeyenlerin, baskıcı zihniyetin bir ifadesi bu. Sonuçta 14 Mayıs'ta vatandaşımız hür iradesiyle sandığa gidecek ve bundan sonra ülkeyi kimin yöneteceğini, Meclis'te kimin olacağına karar verecek. Bunu siz ‘darbe' olarak ifade ediyorsanız, demek ki sizin vatandaşın iradesine hiç saygınız yok. Vatandaş sizi destekliyorsa sorun yok ama sizi desteklemiyorsa, eğer size onay vermiyorsa darbe ve farklı şekilde ifade edilmesi. Bu anlaşılır gibi bir şey değil. Şu anda devletin bütün imkanlarını kullanıyorlar. Kamunun bütün imkanlarını kullanıyorlar. Yetmedi, şimdi 14 Mayıs'ta milletin iradesine hakaret ediyorlar. Milletin iradesini gasp etmeye çalışıyorlar, milletin iradesini tehdit ediyorlar. Bunların anlayışı bu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu: Bir iktidarın seçimle değişmesini darbe sayan zihniyet, demokratik değişimin hangi yöntemle yapılacağını bir anlatsa da bizler de anlasak. Seçimleri bile darbe ile özdeşleştiren bu aklın devlet yönetiminden mutlak surette uzaklaştırılması lazımdır. Bu ifadeler gayrı meşru kafa ile hukuk devleti yönetmeye çalışanların hezeyanlarıdır. Millet hak etmediği bu yönetim anlayışını 14 Mayıs’ta tarihe gömecektir. Bunun öncülüğünü de İzmir yapacaktır.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: Gün geçmiyor ki Millet İttifakı’nın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimi açık farkla kazanacağına dair umudumuz daha da büyümesin. Seçimi kaybetme korkusu ile 14 Mayıs’a “siyasi darbe” bile diyebilecek raddeye gelmeleri tek kelimeyle trajikomik.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: Aynaya bakıp konuşanlar dönemi kapanacak. Eşitlik özgürlük ve demokrasinin kapılarını açacağız. Hani sandık milletin iradesiydi, nedir bu korkunuz?

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: Soylu “15 Temmuz, fiili darbe girişimiydi. 14 Mayıs 2023, siyasi darbe girişimidir” demiş. Türkiye’yi cemaatlerin, emperyalistlerin, uluslararası tekellerin oyun alanına çevirdiniz. En büyük darbe sizsiniz. Oldu olacak seçimi de yasaklayın!

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: Buraya gelirken Süleyman Soylu'nun bir açıklamasını izledim ve dehşete kapıldım. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 14 Mayıs seçimlerini bir darbe girişimi olarak nitelendirmiş. Bu ülke olarak ne kadar vahim bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Bu demokratik yaşamın tehdit edilmesidir. Sandıklar açıldığında ve Cumhur İttifakı kaybettiğinde ‘bu darbe girişimidir’ diyerek Türk halkına mı saldıracaksınız? Bu açıklama ancak bir şekilde tasfiye dilebilir. Süleyman Soylu ya bugün Erdoğan tarafından görevinden alınır ya da istifa eder. Bu durumu başka şekilde düzeltmek mümkün değildir. Süleyman Soylu Türk halkını tehdit etmiştir.

ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan: Demokratik bir seçimi darbe girişimi olarak niteleyen bu şahıs İçişleri Bakanlığı koltuğunda 1 dakika bile oturamaz, oturmamalıdır. Onuru varsa istifa etmeli, yoksa da Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmalıdır. Bu şahısın İçişleri Bakanı olarak gireceğimiz bu seçim ve sonrasında yaşanacaklar ülkemiz için tehdittir, tehlikedir, beka sorunudur