18 Ağustos 2026, Salı
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 18.08.2026 16:00 | Son Güncelleme: 18.08.2026 16:16

Şüpheli ölüm iddiası: Süleymancılar'ın eski lideri Arif Ahmet Denizolgun'un mezarı açılacak

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine eski Ulaştırma Bakanı Arif Ahmet Denizolgun hakkında feth-i kabir kararı verildi
Şüpheli ölüm iddiası: Süleymancılar'ın eski lideri Arif Ahmet Denizolgun'un mezarı açılacak
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Süleymancıların lideri Alihan Kuriş'in tutuklanmasıyla devam eden süreçte bir dönem Refah Partisi milletvekilliği ve Ulaştırma Bakanlığı yapan Arif Ahmet Denizolgun'un mezarının açılmasına karar veridi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine alınan karar kapsamında Denizolgun’un mezarı açılarak, ölüm nedenine ilişkin yeniden adli inceleme yapılacak.

Yeğeni başvuru yaptı

Alihan Kuriş'in tutuklanmasının ardından eski AK Parti Milletvekili ve Ahmet Arif Denizolgun’un yeğeni Fatih Süleyman Denizolgun, amcasının ölümünün araştırılması için Adalet Bakanlığı Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı’na başvuruda bulunmuştu.

Doğduğundan bu yana ailesiyle birlikte cemaat içinde bulunduğunu belirten Rüstem Şahin, Alihan Kuriş dosyası kapsamında verdiği ifadede, Kemal Kaçar’ın ardından cemaatin başına geçen Arif Ahmet Denizolgun’un 2016’daki ölümüne ilişkin cinayet şüphesini dile getirmişti.

Şahin, 8 Eylül 2016’da İstanbul Beykoz’daki çiftlikte rahatsızlanan Denizolgun’dan yaklaşık 36 saat haber alınamadığını, daha sonra hastaneye kaldırılan Denizolgun’un beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

İfadesinde Denizolgun’un “öldürüldüğünü” öne süren Şahin, bu iddiasını cemaat içindeki bazı isimlerden duyduğunu söylediği konuşmalara dayandırdı. Şahin, Alihan Kuriş’in olaydan önce cemaatin başına geçeceğine ilişkin ifadeler kullandığının kendisine aktarıldığını, ölümün ardından da Kuriş’in gelişmelerden önceden haberdar olduğu yönünde şüphe duyduğunu ileri sürmüştü.

"FETÖ" iddiası

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de, bugünkü köşe yazasından Denizolgun'un ölüme dair şüpheleri kaleme almıştı. Denizolgun'un hayatını son dönemlerinde örgüt içinde finans sistemini yönetenlerin FETÖ bağlantılı isimleri tespit ettiğinin öne sürüldüğü yazıda Denizolgun'un bir toplantıda söz konusu kişilere 'Siz bana ihanet ettiniz. Ben sizinle beraber değilim' dediği iddiası yer alıyordu. Cesedine 36 saat sonra ulaşılan Denizolgun'un ölümü kayıtlara "normal ölüm" olarak geçmişti. Adli Tıp raporunu veren heyet içinde daha sonra FETÖ’cü olduğu tespit edilen doktorların olduğu ifade edilmişti.

"Denizolgun’un cenazesi kaldırılmadan önce Alihan Kuriş’in cemaatin yeni lideri olarak ilan edildiği" savunulan yazıda süreçte Kuriş’in annesi ile cemaatin finansını yöneten bazı isimlerin etkili olduğu iddia edilmişti.

Süleymancılar cemaatinin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan’ın torunlarından olan Alihan Kuriş, 2016 yılında cemaatin önceki lideri olan dayısı Arif Ahmet Denizolgun'un vefatının ardından cemaatin başına geçmişti.

Süleymancılar kimdir?

Kamuoyunda yaygın olarak kullanılan "Süleymancılar" tanımı, cemaate dışarıdan verilen bir isim. Yapı mensupları ise kendilerini daha çok "Süleymanlılar" veya "Süleyman Efendi’nin Talebeleri" olarak adlandırıyor.

Süleyman Hilmi Tunahan, cemaatin ilk lideriydi.

Kökeni Nakşibendi tarikatına dayanan yapının ketum karakteri nedeniyle halk arasında cemaat için sıkça "kapalı kutu" tanımı yapılıyor.

Öğrenci yurdu ve Kuran kursları ile çocuklara ve öğrencilere dini eğitim veren cemaatin gelirlerini başlangıçta üye aidatları ve bağışlar oluşturuyordu. Ancak sonraki yıllarda ticari faaliyetleri hız kazandı.

Bugün eğitim ve yurt faaliyetlerinin yanı sıra cemaatin gıda, sağlık, turizm, tekstil, inşaat ve gayrimenkul gibi farklı sektörlerde de faaliyet gösteren ticari şirketleri bulunuyor.

Kaynak: Gazete Oksijen