01 Ekim 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 01.10.2026 10:45 | Son Güncelleme: 01.10.2026 11:43

T24'ten 'dertleşme': Kapatma kararına ilişkin açıklama yapıldı

Erişim engeli getirilen T24, kararın ardından okurlarına seslendi. Karara dayanak gösterilen 118 içerikte maddi hatalar bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada hukuki yollara başvurulacağı belirtildi
T24'ten 'dertleşme': Kapatma kararına ilişkin açıklama yapıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve LGBTİ+'ları hedef alan “Ailem Güvende” soruşturması kapsamında, son bir yılda yayımladığı 118 içeriğin “LGBT propagandası” niteliğinde olduğu öne sürülen T24, Türkiye'den erişime kapatıldı.

T24, kararın ardından yaptığı açıklamada erişim engelinin dayanaklarına itiraz ederek hukuki yollara başvuracağını duyurdu ve okurlarına "İşimizin başındayız" mesajı verdi.

T24, karara dayanak gösterilen içeriklerin tarihlerindeki maddi hataya özellikle dikkat çekti. Açıklamada, söz konusu 118 yazıda imzası bulunan 57 yazardan 22’sinin T24’ten yıllar önce ayrıldığı belirtilerek, "57 yazarın yaklaşık yarısı yıllardır T24’te yazmıyor” denildi.

Erişim engeli kararının, sosyal medyada aynı görsel ile metinlerin kullanıldığı paylaşımların ardından geldiğine de dikkat çekilen açıklamada T24, 17 yıldır herhangi bir kişi, kurum, fon, dernek veya benzeri oluşumdan para almadığını, faaliyetlerini yalnızca kendi gelirleriyle sürdürdüğünü ve bu durumun devlet tarafından gerçekleştirilen beş denetimde de teyit edildiğini vurguladı.

“T24 propaganda yapmaz, kimseyi hedef almaz; ancak kim olursa olsun herkesin hakkını, hukukunu korumak için mücadele eder” ifadelerini kullanan açıklama şöyle:

Türkiye’nin dünyada da referans alınan, Temmuz ayında sonuçları açıklanan Stanford Üniversitesi araştırmasında, “yapay zekâ platformlarının Türkçe bilgi doğrulamalarında başvurduğu mecralar” arasında birinci sırada çıkan T24’e erişim engellendi.

Karardan, Türkiye’de ana akım gazeteciliğin önde gelen mecrası olan T24 hakkındaki sürecin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine başladığını anlıyoruz. Yine karar metninden, İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin, başvuruyu önce reddettiğini, ancak başsavcılığın itirazı üzerine bu kez erişim engeli kararı verdiğini öğrendik.

T24 hakkındaki karar; “T24’te son bir yılda yayımlanan 118 yazının Türk aile düzeninin bozulmasına ve Türk aile yapısının zayıflatılmasına yönelik olduğu” iddiasına dayandırılıyor ve “suç işlenmesinin önlenmesi ve kamu düzeninin korunması amacıyla” T24’e ve sosyal medya hesaplarına erişimin engellendiği belirtiliyor.

"Erişim engeline gerekçe gösterilen içeriklerde imzası olan yazarların yarısı yıllardır T24'te yazmıyor"

Başsavcılığın ilk başvurusunu reddeden İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin, itiraz üzerine bu kez nasıl -sadece öne sürülen 118 yazı da değil- T24’ün bütün içeriklerine erişim engeli kararı verdiğini şu anda bilemiyoruz.

Ancak, T24’e tebliğ edilmeden bazı medya kuruluşlarına gönderilen kararı elimize aldığımızda “son bir yılda LGBTİ propagandası yapıldığı” iddiasında bile yapılan maddi hatayı görebiliyoruz. Zira iddiaya dayanak yapılan 118 yazıda imzası olan 57 yazarın 22’si “yıllar önce” T24’te yazmış ve ayrılmış isimlerden oluşuyor! Bir başka deyişle, erişim engeli kararına “T24’te son bir yılda yayımlanan yazısı” gerekçe gösterilen 57 yazarın yaklaşık yarısı yıllardır T24’te yazmıyor! Yani “son bir yılda yayımlanan yazılar” iddiası öne sürülüp geleceğe yönelik olarak “T24’ü erişime engelleyerek suçu önleme” kurgusu, henüz bu aşamada dağılıyor.

"Bazı içeriklerde LGBTİ propagandası” bir yana, böyle bir içerik yok!"

Yıllar önce yayımlanan yazılarla T24 “aile yapısı” ve “kamu düzeni”ni nasıl bozmuş olabilir ki, kamu otoritesi dahil, kimsenin bundan haberi olmadı!

Diğer yandan, karara gerekçe yapılan gerçekten “son bir yılda yayımlanmış” yazıların bir kısmında ise “LGBTİ propagandası” bir yana, böyle bir içerik yok!

Söz konusu yazıların basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olması bir yana, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/A maddesine dayandırılan karar, söz konusu yasada yapılan değişikliğin amacına da aykırı. Zira kanunda yapılan değişikliğin, “sadece dava konusu edilen içeriklere erişim engeli getirilmesi, yayınların tamamına erişimin engellenmesinin önlenmesi amacıyla yapıldığı” duyuruldu.

"Söz konusu içerikler kaldırılmasına rağmen site kapatıldı"

T24, bir yandan hukuki süreçlere başvurma hazırlığını yaparken diğer yandan Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin kendisine gönderdiği karara konu 118 yazıyı yayından kaldırdı. Söz konusu yazıların belirtilen 4 saat içinde yayından kaldırdığını da Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirdi.

Hâl böyleyken, trafik sıralamalarında; dünyadaki yaklaşık 500 milyon aktif internet sitesi arasında ilk 3 bin 300, dünyadaki bütün medya/haber mecraları arasında ilk 350, Türkiye’deki yaklaşık 500 bin site arasında ilk 70 ve Türkiye’deki medya/haber mecraları arasında ilk 20’de bulunan, sadece bu yıl dokuz gazetecilik ödülü kazanarak rekor kıran, yapay zekâ platformlarının bilgi doğrulama süreçlerinde başvurduğu ilk mecra olan T24’ün bütün içeriklerine erişim engeli getirilebildi.

Bu gerçekten haksız, orantısız, ölçüsüz karara karşı, ilk andan itibaren yanımıza koşan hukukçularla hukuki süreçleri süratle işletiyor, itirazlarımızı yapıyoruz.

"İftira kampanyası yürütüldü"

Söz konusu karar, sosyal medyada geçtiğimiz hafta sonunda “aynı görsel ve aynı metin”le T24’ü hedef alan iftira kampanyasının ardından geldi. “T24’ün milyonlarca lira fon aldığı, bu fonlarla LGBTİ propagandası yaptığı” iftirasını atanları muhatap almadık. T24’ün 17 yıldır hiçbir kişi, kurum, fon, dernek ve benzer bir oluşumdan tek kuruş almadığını; bu durumun devlet tarafından yapılan beş denetimle de teyit edildiğini içeren onlarca açıklamamız kayıtlarda duruyor. T24’ü bu yalanla hedef alanlar nereden besleniyor bilmiyoruz, ancak T24 sadece kendi ürettiği gelirlerle ideolojik ve finansal takıntılardan bağımsız bir gazetecilik yapıyor.

"İşimizin başındayız"

T24 propaganda yapmaz, kimseyi hedef almaz; ancak kim olursa olsun herkesin hakkını, hukukunu korumak için mücadele eder.

T24 ne fon, ne kişi, ne şirket, ne şu, ne bu, hiçbir yerden tek kuruş para almaz. Ancak kamu kurumları ve belediye imkânları da dahil olmak üzere her imkânı arsız bir iştahla tüketenlerin aksine kayıt dışı hiçbir iş yapmaz, devlete ve çalışanlarına karşı vergi ve prim yükümlülüklerini bir gün bile aksatmaz.

Değerli okurlarımız, yıllar içinde sayıları milyonları bulan takipçilerimiz T24 kapanmadı, gazetecilik kapatılamaz! T24 içeriklerine erişim engeli getirildi. Bu engelin kaldırılması, bu hatadan dönülmesi için bütün hukuki yolları başvuruyoruz.

İşimizin başındayız!

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve LGBTİ+’ları hedef alan “Ailem Güvende” soruşturması kapsamında, T24’ün son bir yılda yayımladığı 118 içeriğin “LGBT propagandası” niteliğinde olduğu gerekçesiyle haber sitesine ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli kararı verildi.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği, Başsavcılığın erişim engeli talebini 25 Eylül’de reddetti. Ancak itiraz üzerine talebi yeniden değerlendiren hâkimlik, 29 Eylül’de T24’e erişimin engellenmesine karar verdi. Karar, “suç işlenmesinin önlenmesi ve kamu düzeninin korunması” gerekçesine dayandırılırken, söz konusu içeriklerin “Türk aile yapısını zayıflatmaya yönelik olduğu” ve “gençlerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularındaki gelişim süreçlerini olumsuz etkileyebileceği” iddia edildi.

Adalet Bakanlığı da karara ilişkin basın gruplarında paylaştığı bilgi notunda, T24’ün internet sitesi ve sosyal medya hesaplarının İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kapatıldığını ve kararın uygulanmak üzere Siber Güvenlik Başkanlığı’na gönderildiğini bildirdi.

5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesine dayandırılan karar, Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından T24’e e-posta yoluyla tebliğ edildi. Tebliğde, karara konu içeriklerin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi işleminin en geç dört saat içinde yerine getirilmesi istendi. Erişim engeli kararı ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kayıtlarında da yayımlandı.

T24'e yönelik kapatma kararına gerekçe olarak gösterilen 118 içerik arasında Ertuğrul Özkök'ten Mehmet Y. Yılmaz'a, Atilla Dorsay'dan Tuğrul Eryılmaz'a, Tayfun Atay'dan Umur Talu'ya çok sayıda ismin yazıları yer alıyor.