19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.03.2023 19:33 | Son Güncelleme: 08.03.2023 19:34

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi
TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi

Gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı. İYİ Parti'nin "kadınların başta eğitim olmak üzere karşılaştıkları sorunların tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi"; HDP'nin "depremde kadınların yaşadıkları sorunlar" ile CHP'nin "cinsiyet perspektifinde afetlerde kadınların sorunları" konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri kabul edilmedi.

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü gününe kadar şehirde arama kurtarma çalışması yapılmadığını söyledi. Depremde 2 bin apartmanın yıkıldığını dile getirdiği İskenderun'daki arama kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığını belirten Şahin, "Birçok göçüğe uğramadılar. Neden? Hani biz uzaya gidiyorduk, hani Avrupa bizi kıskanıyordu? Neredeydiniz? 'AFAD, Kızılay, asker neredeydi?' deyince kızıyorsunuz." dedi.

Çocukken Türk Kızılaya yardım amacıyla kumbarayla para topladığını anlatan Şahin, "Madalyalı bir kan bağışçısıyım ama şimdi 'Kanımı verirsem satar mı?' diye düşünüyorum. Ne hale getirdiniz o güvendiğimiz kurumları? Çadır satıyor; yiyecek, giyecek satıyor, biri de istifa etmiyor. AFAD başımıza afet oldu. Suç, o kurumlarda değil o kurumların içini boşaltanlarda." değerlendirmelerinde bulundu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Türk milletinin, tarih boyunca kadın-erkek ayrımı olmaksızın elini değil yüreğini ortaya koyduğunu belirtti. Kurtuluş Savaşı'nda kağnısını süren Elifleri, Şerife Bacıları, bu ayrımı yapanların bilmediklerinin ortada olduğunu dile getiren Atabek, afet döneminde toplumsal cinsiyetin, kadınlara ve çocuklara pozitif ayrımcılığın konuşulması gerektiğine dikkati çekti.

Birilerinin, bazı kavramları her olayın başına ya da sonuna eklemek gibi bir eğilimleri bulunduğunu söyleyen Atabek, bu bağlamda deprem bölgelerinde yapılan yardımlarda özellikle çocukların ve kadınların özel ihtiyaçlarının öncelikli kabul edildiğini ve yardım organizasyonlarının bu şekilde yapıldığını kaydetti.

Kurulan geçici yaşam alanlarında kadınların depremin olumsuz etkilerinden kurtularak hayata tutunabilecekleri aktivite alanlarının yer aldığı iş atölyelerinin açıldığını aktaran Atabek, bu atölyelerde kadınların; dikiş, kilim dokuma, örgü, takı, ahşap, ebru gibi faaliyetlerde bulunacakları bölümlerin de yer aldığını söyledi.

Bebekli anneler için emzirme ve bebek bakım bölümlerinin oluşturulduğuna değinen Atabek, "Şiddet mağduru olan ve can güvenliği tehlikesi bulunan mağdurların il dışına nakilleri gerçekleştirildi. Elektronik kelepçe uygulaması ve gizlilik kararı süren kadınların can güvenliği riski oluşmaması için birebir takipleri devam ediyor. İŞKUR ile meslek edindirmede, iş başı eğitim programlarında, Toplum Yararına Programlarda (TYP), mikrokredi uygulamalarında ve bölgede bulunan kadın kooperatiflerinin tekrar üretir hale geçebilmesi için hamile, tek başına yaşayan, eşi vefat etmiş, çocukları olan kadınlara öncelik verilmesi planlanıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA