Terörsüz Türkiye sürecinde kritik eşik geçildi, terör örgütü kendisini feshettiğini ve silah bırakacağını açıkladı. Silahların teslimi için teröristlerin bulunduğu ülkelerde yani Türkiye, Irak, Suriye ve İran'da ayrı mekanizmalar işletilecek.
Hürriyet yazarı Hande Fırat, sürecin beş evreden oluştuğunu ve şu anda üçüncü evrenin içinde olunduğunu açıkladı. Terörsüz Türkiye sürecinin 5 evresi şu şekilde:
1-Bahçeli'nin çağrısı
Birinci evre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ahlat’taki iç cepheyi güçlendirme çağrısıyla başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hem buradan hem de Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgedeki gelişmelerden yola çıkarak TBMM’de 1 Ekim günü DEM Partililerle tokalaşmasıyla devam etti. Bahçeli’nin ardından o gün hem MHP’li vekiller hem de AK Partili vekiller el sıktı. Birinci evre tarihler 22 Ekim 2024’ü gösterdiğinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tarihi çağrısı ile son buldu. Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması önerisinde bulunarak, “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın” dedi.
2-Öcalan’ın çağrısı
Süreçte ikinci evre ağırlıklı olarak PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısının hazırlanması üzerinde yoğunlaştı. 27 Şubat-12 Mayıs tarihleri arasındaki bu evrede DEM Partililerin siyasi partiler, liderler, aktörlerle yaptıkları temaslar ön plandaydı. Ancak tüm alt yapı çalışmalarını MİT Başkanı İbrahim Kalın başta olmak üzere İstihbarat Teşkilatı yürüttü.
İstihbarat Teşkilatı ve İmralı görüşmelerini de kapsayan süreç Öcalan’ın açıklaması, açıklama sonrası kongrenin toplanması ve nihayetinde 12 Mayıs tarihindeki fesih kararı ile tamamlandı.
3- Fesih ve silah bırakma süreci
Terörsüz Türkiye süreci şu an fesih ve silah bırakmayı içeren üçüncü evreye girdi. Dört ülkede yaklaşık 8-10 bin civarında silahlı örgüt mensubu bulunduğu belirtiliyor. Silah bırakma süreci her coğrafyaya göre ayrı ayrı oluşturuluyor.
Silah bırakma noktaları ve sürecinde hiçbir şekilde üçüncü bir ülke ya da uluslararası bir kuruluş bulunmayacak. Süreçte örgüt silah bırakacak, envanter çıkarılacak, MİT sahada doğrulayacak. Cumhurbaşkanı’na rapor verecek.
4-Yasal düzenleme ve demokratikleşme evresi
Örgüt tarafından atılan her olumlu adımın hem Türkiye’de hem de bölge ülkelerinde yeni olumlu bir adıma yol açacağını ifade etmiştik. Yasal düzenleme ve demokratikleşme evresi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yürütülecek. Siyasi partilerin bir araya gelerek demokratikleşme yönünde adım atılması için üzerinde uzlaştıkları yasaların hayata geçirilmesi planlanıyor.
5-Sosyoloji ve psikoloji ile bütünleşme evresi
Terör sorunu çözülürken hem şehit ailelerinin rencide edilmemesi hem de geri dönenlerin topluma entegre edilmesi önem taşıyor. Kaynaklar, bu bölümün "Zor, uzun ve provokasyona açık olabileceği bu nedenle hassasiyetle takibi yapılacak bir evre olduğu" değerlendirmesini yaptı.