27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2023 13:57 | Son Güncelleme: 04.05.2023 08:34

The Times'tan seçim analizi: Cumhurbaşkanı Erdoğan yenilirse kaosa neden olabilir

The Times yazarı Roger Boyes, köşe yazısında 14 Mayıs seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu kazanırsa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buna itiraz edebileceğini hatta Jair Bolsonaro ve Donald Trump gibi bir tepki verebileceğini yazdı
The Times'tan seçim analizi: Cumhurbaşkanı Erdoğan yenilirse kaosa neden olabilir

İngiliz The Times gazetesi köşe yazarı Roger Boyes, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair bir analiz kaleme aldı. "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yenilgisi kaosa neden olabilir" başlıklı yazıda Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta yaşadığı sağlık sorunundan bahsedildi. Rogers, "Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlığıyla ilgili endişeler, geçtiğimiz gün geçirdiği varsayılan bir gastroenterit nöbetinin yeniden seçim kampanyasını sekteye uğratmasıyla yeniden su yüzüne çıktı. Bir süre Türk sosyal medyası, mide ağrılarının kalp hastalığı belirtilerini nasıl maskeleyebileceğine dair spekülasyonlarla dolup taştı ve sanki şunu demek ister gibiydi: Bunun dışında hiçbir şey otokrat cumhurbaşkanını iktidarı bırakmaya ikna edemez" ifadelerini kullandı. 

Rogers, Erdoğan'ın hastalığından sonra ilk canlı görüntülenişinin "sevgili dostu Vladimir Putin" ile bir video görüşmesi olduğunu aktararak, "Putin'den ziyade Erdoğan Avrupa'nın hasta adamı haline gelmiş olabilir mi?" diye sordu.  Times'ın yazısında, "Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri bize bir ipucu verecektir. Bu seçimler, Brezilya'nın Jair Bolsonaro'su ve Donald Trump'ın silaha sarılan ulusal popülizminden uzaklaşan jeopolitik bir eksenin parçası olabilir. Erdoğan da golf sahasında onlara katılarak bir geri dönüş planlayabilir. Ya da, eğer halktan yetki alamazsa, Erdoğan iktidara tutunmak için Putin'in oyun kitabından bazı numaralar ödünç alabilir" denildi. 

Rogers yazısında Putin ve Erdoğan arasında benzerlikler olduğunda da dikkat çekti. Rogers, "Her ikisi de benzer arketiplere oynuyor. Erdoğan, Türkiye'nin Osmanlı topraklarındaki nüfuzunu yeniden canlandırmak için mücadele ediyor ve Orta Doğu'da Washington'a göz kırpabilecek kadar nüfuz sahibi biri olmaya çalışıyor. Putin'e gelince, modernleştirici Çar Büyük Vladimir ile Rusya'nın iç ve dış düşmanlarına cehennem ateşi salan Korkunç Vladimir arasında gidip geliyor. Her ikisi de kötü yönetilen ekonomilerinden uzaklaşmak için dış maceralar arıyor" diye yazdı. 

"Gençler için ikna edici olabilir"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun anketlerde Erdoğan'ın biraz önünde ya da başa baş gittiği belirtilen yazıda, "Kılıçdaroğlu'nun mutfağında video klipler çektiği CHP, daha hoşgörülü, ekonomik açıdan daha yetkin bir yönetim ve daha az yozlaşmış bir bürokrasi vaat ediyor. Erdoğan'dan başka lider tanımayan gençler için bu ikna edici olabilir" ifadelerini kullandı. Yazıda, Kılıçdaroğlu'nun olası bir zaferine karşı Erdoğan'ın itiraz edebileceği ifade edildi. Rogers, "Mahkemeye götürebilir, kaos yaratabilir. Muhalefetin dış politikası konusunda da soru işaretleri var. Şu anda Erdoğan gibi Beşar Esad'ın Suriye'de rehabilitasyonunu destekleyecek gibi görünüyor, yeter ki birçok Türk tarafından yük olarak görülen milyonlarca mültecinin geri dönüşünü hızlandırsın" diye yazdı.