Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında "yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı beyanda bulunmak" nedeniyle soruşturma başlatıldı.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 13/02/2025 tarihinde dernek genel kurulunda yapmış olduğu konuşma nedeniyle "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma" suçlarından soruşturma başlatıldı.
Özel'den ilk tepki
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras hakkında dün dernek genel kurulunda yaptığı konuşmadaki sözleri nedeniyle başlatılan soruşturmaya yönelik açıklamalarda bulundu.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan ile ortak açıklama yapan Özel, "TÜSİAD yeni bir şey söylemiyor. Hepimiz söylüyoruz. Şimdi de işveren örgütü söylüyor. Söylediklerinin hangisi yaşanmadı? Yaşam hakkıyla ilgili söylediklerinde, yargı bağımsızlığına, soruşturmalara dair söylediklerinde TÜSİAD nerede haksız? Bugün TÜSİAD'a açılan soruşturma, TÜSİAD Başkanı'nın yaptığı açıklamayı doğrulamıştır" dedi.
Babacan: Hükümet yargıyı bir sopa olarak kullanmaktan vazgeçmeli
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da TÜSİAD'a açılan soruşturmaya tepki gösterdi. Babacan X üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu soruşturma, toplumun her kesimine gözdağı verme adımlarının yeni bir örneğidir. Bir yandan yatırım, üretim, ihracat, istihdam derken, diğer yandan iş dünyasını yargı yoluyla baskı altına almak, ülkemizde sebep olduğunuz çöküşü daha da hızlandırmaktan başka bir işe yaramaz. Demokratik bir hukuk devleti, güçlü bir ekonomi, itibarlı bir dış politika, yargının bağımsız ve tarafsız çalışmasıyla mümkün olur" dedi.
Babacan açıklamasına şöyle devam etti: "İş dünyamızı temsil eden kuruluşlarımızın doğal görevi de bu gerçekleri ve talepleri dile getirmektir. Hükûmet, sivil toplumu ve meslek örgütlerini susturmak için yargıyı bir sopa olarak kullanmaktan vazgeçmelidir. Kamu barışını bozan hükûmetin uygulamalarını eleştirmek değil, yapılan her eleştiriyi kamu barışını bozmaya elverişli olarak niteleyip cezalandırmaya kalkmaktır. Soyut ve subjektif bir değerlendirme ile ülkede herkesi olağan şüpheli haline getirmek hukuk devletinin iflası anlamına gelir. Her konuşanı susturarak, gerçekleri örtemezseniz. Her konuşana soruşturma açarak insanları susturamazsınız."
Ne olmuştu?
TÜSİAD Genel Kurulu’nda konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, "Ülke olarak moralimiz bozuk. Güven bunalımı yaşıyoruz. Kartalkaya'da 78 canımız yanarak hayatını kaybetti. Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir. Bu olay yakın tarihte olduğu için henüz yüreklerimizde" demişti.
Aras şu ifadeleri kullanmıştı:
- Ancak unutmayalım ki geçen sene tam bugün Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde oluşan heyelan sonucu 9 işçi hayatını kaybetmişti. İki yıl önce yaşadığımız büyük depremde on binlerce insanımızı usulüne uygun yapılmadığı için çöken binalar altında kaybettik.
- 2014 yılında Soma kömür madeninde çıkan yangında 301 işçi hayatını kaybetti.
- Tüm bu ve benzer ölümlerin arkasında tesis sahiplerinin yönetmeliklere uygun yatırımları maliyet nedeniyle yapmaması ve denetim eksikliği var. California'da koca Los Angeles şehri yandı, Japonya'da çok daha şiddetli depremler oldu. Kaç kişi öldü? Lütfen bakın ve mukayese edin. Bizdeki ölümlerin nedeni maliyet odaklı kural tanımazlık ve denetimsizliktir.