21 Aralık 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Giriş: 29.08.2024 13:03 | Son Güncelleme: 29.08.2024 13:16

Uydu fotoğraflarıyla görüntülendi: Antalya'da göl otoparka dönüştü

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Adrasan Koyu kıyısında yer alan, endemik bitki, kuş ve balık türlerinin olduğu göl, 19 yılda kurudu. Çevresinde kaçak yapıların yükseldiği gölün bir kısmı da doldurularak tur araçlarına otopark yapıldı
Uydu fotoğraflarıyla görüntülendi: Antalya'da göl otoparka dönüştü - Resim: 1

Antalya’nın önemli koylarından Kumluca ilçesine bağlı Adrasan, bir süredir kıyıya demirleyen tekneler tarafından işgal edilmiş durumda. Hem turizmciler hem de turistlerin şikayetçi olduğu tekne yoğunluğundan, yeni tekneler alarak 'Türkiye’nin Maldivleri' olarak anılan Suluada’ya tur düzenleyen tekne sahipleri de dertli. 

Uydu fotoğraflarıyla görüntülendi: Antalya'da göl otoparka dönüştü - Resim: 2

Tekne krizi çözüme kavuşamazken bölgedeki önemli doğal gölün de kuruyup imara açıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 250 dönümlük gölün zamanla kurumasına göz yumulduğu ve çevresinin doldurularak kaçak yapıların yükseldiğini aktaran turizmciler, gölün bir kısmının da tur operatörlerine ait araçlar için otopark haline getirildiğini söyledi.

Uydu fotoğraflarıyla görüntülendi: Antalya'da göl otoparka dönüştü - Resim: 3

Bölgedeki endemik bitki türleri, çeşitli kuş türleri ile gölde üreyen balıkların da yok olduğunu anlatan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, duruma üzüldüğünü ifade etti. Yağışlarla karadan taşınan malzemenin zamanla gölü doldurduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, “Sazlık, bataklıklar oluşmaya başladı. Orada daha önceden yılan balıkları, çipura, dil balıkları, levrek, barbun, lahos balıkları giriş çıkış yapabiliyordu. İnsanlar ranta saldırdığı için bir kısmı dolduruldu. Orada bir doğal yaşam vardı, yok edildi. Gölün yatağı doldurulup herkes kendine bir arsa çıkarma peşinde" diye konuştu.

Uydu fotoğraflarıyla görüntülendi: Antalya'da göl otoparka dönüştü - Resim: 4

20 yıl önce bir proje için bölgede inceleme yaptığını, gölün kurumasının ve yapılaşmanın önüne geçecek şekilde bir doğal yaşam parkı haline getirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını da anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, “Kenarları ağaçlandırıp koşu parkurları yapılması için çalışma yapmıştık. O proje olsaydı çok iyi olacaktı. Denizel ekosistem için o göl denizi de besleyecekti. Yağma edilmeyecekti. Sazlıklara geceleri kuşlar gelip tünerdi. Her şeyi yok ettik orada. Binalar yapılıyor şimdilerde" dedi.