05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Giriş: 03.04.2024 09:55 | Son Güncelleme: 03.04.2024 10:07

Van'daki gerginlik başka şehirlere de sıçradı: 89 kişi gözaltına alındı

DEM Parti, büyük farkla seçimi kazandığı Van'da mazbatanın Abdullah Zeydan yerine AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verilmesine tepki gösterdi. Şehirde çıkan gerginlik çevre illere de sıçradı. Protestolarda 89 kişi gözaltına alındı
Van'daki gerginlik başka şehirlere de sıçradı: 89 kişi gözaltına alındı - Resim: 1

Van'da DEM Parti’den aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan’ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Abdulahat Arvas’a verildi. DEM Parti karara karşı çıkmak için protesto çağrısı yaptı. Van, Hakkari, Diyarbakır, Siirt, Batman, Bitlis ve İzmir'de izinsiz yürüyüş yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti, 89 kişi gözaltına alındı. İşte fotoğraflarla yaşanan olaylar 

(Not: Fotoğraflarla içerik birebir değildir)

Van'daki gerginlik başka şehirlere de sıçradı: 89 kişi gözaltına alındı - Resim: 2

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Van'daki mazbata kararını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine polis müdahale etti. Müdahale sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Van'daki gerginlik başka şehirlere de sıçradı: 89 kişi gözaltına alındı - Resim: 3

Van'da İl Seçim Kurulunun DEM Parti'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkındaki kararının ardından parti binası önünde toplanan kalabalık, yürüyüş yapmak istedi. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine ara sokaklara dağılan kalabalıktakiler, caddelerdeki çiçeklikleri devirdi, ateş yakarak polise taş attı. Kentin birçok noktasında toplanarak barikatlar kuran, bazı araçlara zarar veren göstericilere müdahale eden polis, tazyikli su ve biber gazıyla grubu dağıtmaya çalıştı. Kentteki gösterilerde şu ana kadar 5 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Hakkari

Hakkari'de de kent merkezi ve Yüksekova ilçesinde izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti. Kent merkezindeki Bulvar Caddesi ile Yüksekova'daki Cengiz Topel Caddesi'nde bir araya gelenler, yürüyüş yapmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine ara sokaklara dağılan göstericiler, polise taş atmaya başladı. Güvenlik önlemi alan polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ederek göstericileri dağıtmaya çalıştı.

Van'daki gerginlik başka şehirlere de sıçradı: 89 kişi gözaltına alındı - Resim: 4

Hakkari'de olayların yaşandığı bölgeye giden Vali Ali Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, demokrasilerde demokratik tepkilerin meşru haklar olduğunu belirterek, "Bunların kullanımının sınırları var. Bir başkasının hakkını engellemeden kendi haklarını sonuna kadar kullanabilir. Kamu düzeni de bunun bir parçası. Kamu düzeni içinde buna aykırı davranan herkese kanunlar yaptırımı öngörmüş. İstenmeyen birkaç hadise yaşandı. Çok şükür ciddi anlamda bir sıkıntımız yok. Bir vatandaşımızın yaralanması var. Adli makamlara konu intikal etti. Hakkarili hemşerilerimizden ricam, hepimizin taşıması gereken en önemli şey sağduyu. Birbirimize destek olmamız lazım" diye konuştu. Yüksekova'da şu ana kadar 8 kişi gözaltına alındı.