29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.05.2022 10:51 | Son Güncelleme: 16.05.2022 11:50

Vegan Derneği Türkiye, YÖK'e dava açtı

Vegan Derneği Türkiye (TVD), üniversitelerde vegan menü olması için Yükseköğretim Kurulu'na başvuruda bulundu. Talebine olumsuz yanıt alan TVD, konuyu Danıştay'a taşıdı
Vegan Derneği Türkiye, YÖK'e dava açtı

Vegan Derneği Türkiye (TVD), Türkiye genelindeki tüm üniversitelerde vegan öğrencilerin beslenmesiyle ilgili sorunları çözüme kavuşturmak için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na 7 Nisan'da başvuruda bulundu. 

YÖK: İlgili kurumlara başvurun

TVD'den yapılan açıklamaya göre YÖK'e verilen dilekçede, Türkiye çapındaki üniversitelerde okuyan vegan öğrencilerin vegan yemek hakkına istisnasız erişebilmesi, bunun bir istisna veya imtiyaz olarak görülmemesi ve kurum düzeyinde karar vericilerin keyfi uygulamalarına tabi olmaması için yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep edildi. YÖK ise bu taleplere "İlgili kurumlara başvuruda bulunun" diyerek cevap verdi.  

"Öğrencilerin düzgün beslenmesinden sorumlu"

YÖK'ten olumsuz yanıt alan TVD, dava dilekçesini Danıştay'a iletti. Dava dilekçesinde, YÖK’ün, bağlı üniversitelerde her öğrencinin yeterli gıda, düzgün beslenme, besleyici ve asgari temel yiyeceklere erişim hakkını korumaktan ve gerekli önlemleri almaktan sorumlu olduğu vurgulandı.

Okullarda vegan menü mücadelesi

TVD daha önce İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Gazi Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) gibi pek çok üniversitede vegan menü çıkarılması için okullara başvuruda bulunmuştu. Bu başvurular sonrası YTÜ ve Ege Üniversitesi’nde vegan menü çıkarılma başlandı. İTÜ’deki vegan öğrenciler ise vegan menü çıkarılması için 2 bin 266 imza toplayarak rektörlüğe teslim etti ve hala elektronik imza toplamaya devam ediyor. 

 

 

 

Veganlık nedir?

Veganlık ya da Veganizm, hayvansal ve hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıda, giyecek ve birçok yan ürünü kullanmayı reddetmek anlamına geliyor. Vegan beslenmede hayvanlardan gelen et, süt yumurta ve hayvansal yağlarla üretilen hiçbir ürün kullanılmamaktadır. Dünyada vegan beslenmenin sağlıklı olup olmadığıyla ilgili birçok tartışma yıllardır sürüyor. Bu konuyla ilgili henüz net bir sonuca ulaşılamamış olsa da dünyada vegan sayısı her geçen gün artıyor.  Natalie Portman, Jared Leto, Tobey Maguire gibi birçok ünlü ismin vegan beslenmeyi tercih ettiği biliniyor.

Vegan menü olan üniversiteler

Şu an Türkiye'de İstanbul Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde vegan menü seçeneğine yer veriliyor. 

Uludağ Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi'nde ise alternatif olarak sadece vejetaryen menü çıkartılıyor.