29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 31.05.2023 15:45 | Son Güncelleme: 31.05.2023 18:22

Yetkililer Reuters'a konuştu: Yeni kabinede Şimşek'in yer almasına kesin gözüyle bakılıyor

Reuters'a konuşan dört AK Parti yetkilisi bu hafta sonunda açıklanacak yeni kabinede Mehmet Şimşek'in yer almasına kesin gözüyle bakıldığını söyledi. Yetkililere göre İbrahim Kalın ve Hakan Fidan'da kabinede yer alabilir
Yetkililer Reuters'a konuştu: Yeni kabinede Şimşek'in yer almasına kesin gözüyle bakılıyor

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan ve isimleri açıklanmayan dört üst düzey yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'e ya maliye bakanı ya da ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yer vermesine neredeyse kesin gözüyle bakıldığını söyledi. 

Şimşek, 2009-2018 yılları arasında maliye bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde finans piyasaları tarafından oldukça beğeniliyordu. Şimşek'in şimdi kilit bir rol üstlenmesi, yüksek enflasyona rağmen düşük faiz oranları ve piyasalar üzerindeki ağır devlet kontrolü ile desteklenen alışılmışın dışındaki politikalardan bir sapma sinyali olabilir.

İbrahim Kalın ve Hakan Fidan da olacak

Yetkililerden biri yeni politikanın ortodoks olmaktan ziyade karma olacağını ve değişimin kademeli olmasının beklendiğini belirtti. Yetkililer, Erdoğan'ın çarşamba günü eski kabinesinin son toplantısına başkanlık ettikten sonra cumartesi gününe kadar yeni bakanlık görevlerini açıklayacağını söyledi. Yeni kabinede Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak düşünüyor

Reuters'a konuşan dört yetkili, henüz nihai bir karar verilmediğini ve Erdoğan'ın fikrini değiştirebileceğini de vurguladı. Yetkililer, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir rolü tercih edeceğini ve bu nedenle şu anda Nureddin Nebati'nin üstlendiği Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini alabileceğini söyledi.

Analistler Şimşek'in atanma olasılığı ve bunun politikada bir değişiklik getirip getirmeyeceği konusunda temkinli davranıyorlar. Generali Investments Kıdemli Gelişmekte Olan Piyasa Stratejisti Guillaume Tresca, "Geçtiğimiz yıllarda birçok değişiklik yaşadık, birkaç merkez bankası başkanı oldu ve bir şeylerin değişeceğini umduk ama hiçbir şey değişmedi. Erdoğan alışılmışın dışında bir stratejiye bağlı kaldı ve stratejisini değiştirmesi için çok az neden görüyorum" ifadelerini kullandı.

Yılmaz ile Elvan'ın da isimleri geçiyor

Yatırımcıların Türk varlıkları için yükseliş olarak gördükleri Şimşek'in olası bir rolü hakkındaki spekülasyonlar, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmelerin ardından hız kazandı. Konuyla ilgili bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, Erdoğan ve Şimşek'in 1,5-2 saat kadar görüştüğünü söyledi. Yetkili, "Oldukça iyi bir görüşme oldu. Sadece birkaç nokta üzerinde çalışılıyor. Onlar da kısa sürede tamamlanacak" dedi. Aynı yetkili, Şimşek'in cumhurbaşkanı yardımcısı olması halinde eski bakan Cevdet Yılmaz'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenebileceğini söyledi. Yetkili, bir başka eski Hazine Bakanı Lütfi Elvan'ın da ekonomiyle ilgili bir bakanlığın başına getirilmesinin beklendiğini aktardı.

"Kavcıoğlu'nun değiştirilmesi sürpriz olmaz"

Dört yetkili, kabine atamalarının ardından dikkatlerin Merkez Bankası'ndaki değişime çevrileceğini söylerken, iktidardaki AK Parti'den bir yetkili mevcut başkan Şahap Kavcıoğlu'nun değiştirilmesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

"Her iki politikadan izler olacak"

Bir başka üst düzey parti yetkilisi ise Şimşek'in gelişinin ekonomide yeni bir dönemi müjdeleyeceğini ve büyük cari açıklar, azalan merkez bankası rezervleri ve Nisan ayında yüzde 44'e ulaşan enflasyonla mücadeleye yardımcı olacağını ekledi. "Uygulanacak politikanın ortodoks olup olmadığından ziyade biraz karışık olduğunu düşünün. Her iki politikadan da izler olacak" diyen yetkili, Şimşek yönetiminde ilk sonuçların altı ay sonra görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"Cumhurbaşkanı Şimşek'e faizi artırma esnekliği verir"

Üst düzey parti yetkilisi, "Şimşek'in politikaları açık. Bunun altına imzasını atıyor. Eğer başarı bazı faiz artışları gerektiriyorsa, bunu yapacaktır. Cumhurbaşkanı onu bu göreve atarsa ona bu esnekliği verir" dedi. Ancak BlueBay Asset Management kıdemli ülke stratejisti Timothy Ash, Şimşek'in geçmişte Erdoğan'dan faiz oranlarını yükseltmek için izin istemesinden dolayı savaş yaraları olduğunu belirtti. Ash, "Bunu tekrar yapmak zorunda kalırsa, bu ilişkinin yürüyeceğini sanmıyorum. Piyasa bağımsız bir merkez bankası istiyor" ifadelerini kullandı.