29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Yolun başındaki küratörlerin sergisi

“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” seminer programını ve katılımcılarının bitirme projelerinin yer aldığı Niyetler sergisini koordinatör Billur Tansel anlattı
Yolun başındaki küratörlerin sergisi
Kahraman Çayırlı
Akbank Sanat ve Açık Diyalog İstanbul iş birliğiyle düzenlenen “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” seminer programı katılımcılarının bitirme projeleri, 16 Ağustos’a kadar Akbank Sanat’ta Niyetler isimli sergi ve etkinlik serisiyle sanatseverlerle buluşuyor. Seminer programının ve projenin detaylarını koordinatör Billur Tansel ile konuştuk “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” projesi nasıl doğdu?  “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” seminer programı, Türkiye’de bu alanda kapsamlı ve sürekliliği olan bir eğitim programı olmadığı ve bu konuda bir ihtiyaç olduğu düşüncesi ile kurgulandı. Hazırlık çalışmaları uzun bir döneme yayılan, belli birikimleri, deneyimleri, araştırmaları bir araya getiren bir proje.  Niyetler sergisindeki işleri nasıl seçtiniz? Niyetler, 2019-2020 senesi “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” seminer programının sonunda katılımcılar tarafından hazırlanan ve jüri tarafından başarılı bulunan bitirme projelerini bir çatı altında toplayan bir dokümantasyon sergisi. Akbank Sanat’ın birinci katında yer alan bu serginin küratörlüğü program danışmanları T. Melih Görgün ve Mahir Namur tarafından yürütülüyor.  Sergilenmeye değer bulunanlar kimler ve nasıl belirlediniz? 
Billur Tansel
Billur Tansel
Niyetler başlığı altında buluşan 12 proje, 7 ay süren eğitim programı kapsamındaki uygulama atölyelerinde, her katılımcının kendi kurguladığı kavramsal çerçeveden yola çıkarak geliştirildi. Sergide projeleri yer alanlar, program süresince belirlenen şart ve kriterlere uygun olarak çalışmalarını başarı ile tamamlayan katılımcılardır. Katılımcılar giriş katında gerçekleşmekte olan üçer günlük etkinlik programları için projelerini geliştirebilsinler diye de atölyeler düzenlendi.  Türkiye’de küratörlük eğitimi sizce yeterli mi? İdeal bir küratörlük eğitimi nasıl olmalı?  Türkiye’de bu alanda teori ve pratiği buluşturan, bu kadar kapsamlı başka bir küratörlük programı yapılmıyor. Bu programın ortaya çıkış sebebi de böyle bir eğitimin gerekli olduğu düşüncesidir. Burada, teori bakımından uluslararası sanat platformundan önemli sanat aktörlerinin (sanatçılar, küratörler, kurum yönetici ve yetkilileri) sunum ve vaka bazlı deneyim paylaşımları çok büyük değer taşıyor. Biz bu konuda gerekli bütün çalışmaları yapmaya çalışıyoruz ama tabii bu programda sunulan, küratöryel süreçte yer alan tüm hususlara dair bir eğitim ve önemli bir network imkânı. Bundan sonrası bu programı başarı ile tamamlayan küratör adaylarına kalıyor. Çünkü bu sadece bir başlangıç. Küratörlük çok ciddi bir donanım ve deneyim gerektiriyor, bu da en az 10 sene sürebilecek bir yolculuk. Ama biz her zaman katılımcılarımıza destek olmaya devam ediyoruz.

Projelerin sergilenme programı

  • Jale Öner / Tek Zeminli Uyumsuz İttifak / 30 Temmuz – 3 Ağustos 2021
  • Jorela Karriqi / Pay  3-6 Ağustos 2021
  • Özlem Özyurt / Oyuncak Yetimhanesi - Bir Geçiş Deneyimi Hikâyesi 6 -10 Ağustos 2021
  • Özlem Vargün / Antroposentrik Kirlilik / 10- 13 Ağustos 2021
  • Suzan Kahraman / Gelenekten Esinlenilmiş / 13- 16 Ağustos 2021