03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.05.2023 15:57 | Son Güncelleme: 16.05.2023 17:15

YSK itirazları kabul etti: Yurt dışında oy verme süresi uzatıldı

YSK, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy verme işlemi süresinin uzatılmasına, bu ülkelerde 20-24 Mayıs'ta oy kullanılmasına karar verdi
YSK itirazları kabul etti: Yurt dışında oy verme süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci tura kalmasının ardından seçim öncesinde 20-24 Mayıs tarihleri olarak açıklanan yurt dışında oy verme tarihleri bazı ülkelerde değiştirildi. Yurt dışındaki seçim merkezlerinde sandıkların genel olarak dört gün boyunca açık kalması öngörülürken, bazı ülkelerdeki sandıklarda oy verme süreleri iki güne düşürüldü.

Bunun üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan yardımcıları Muharrem Erkek ve Bülent Tezcan, 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde oy verme sürelerinin artırılması için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu. Ayrıca AK Parti de Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tur oylamasında yurt dışındaki sandık sayılarının artırılması için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru yaptı.

YSK itirazlar üzerine YSK, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy verme işlemi süresinin uzatılmasına, bu ülkelerde 20-24 Mayıs'ta oy kullanılmasına karar verdi. Karar sonrası Türk vatandaşları seçimin ikinci turu için beş gün boyunca oylarını kullanabilecek.

Kararın ardından YSK Başkanı Ahmet Yener de basın açıklaması yaptı. Yener, "Kurulumuz, Dışişleri Bakanlığı'nın ve kurulumuzda temsilcisi bulunan siyasi partilerimizden Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin ortak vermiş oldukları dilekçeyi, ayrıca; Avustralya, Sdyney'de, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Yeşiller Sol Partisi'nin vermiş olduğu ortak dilekçeyi dikkate almış, Dışişleri Bakanlığı ile Türk Hava Yolları ile gerekli iletişimleri kurmuş ve; ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve İrlanda'da oy verme saatleri ve günlerine ilişkin siyasi parti temsilcilerimizin de ortak vermiş oldukları dilekçeleri değerlendirilerek, 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy verme günleri belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.